1515

Parterna får förhandla – Dadgostar inte nöjd: ”Oseriöst och politisk teater”

Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, uppger statsminister Stefan Löfven på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen.

”Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44”, skriver Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar på Twitter.

Bilden är från en presskonferens tidigare under hösten.
Bilden är från en presskonferens tidigare under hösten.Foto:Pontus Lundahl/TT

”Januaripartierna är överens om följande: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linjer med överenskommelsen”, säger statsminister Stefan Löfven.”Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstanserna synpunkter”, säger han.

Avsikterna är att parterna förhandlar fram till den 1 september, och att lagändringar baserade på en eventuell överenskommelse ska beslutas under mandatperioden, enligt Löfven.

På måndag klockan 10 hålls en omröstning om en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Om alla partier röstar som de hittills har sagt kommer regeringen att fällas då.

”Trots att de inte är överens om färdriktningen, ser vi att en ohelig koalition i riksdagen gått samman för att fälla regeringen och januariavtalet. Detta utan en egen plan för hur Sverige ska styras, och ett sådant agerande riskerar endast att leda till stor oreda och osäkerhet i svensk politik”, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf på dagens presskonferens.

Hon påpekar också att det sker ”mitt i en pandemi” och med ett val som bara ligger ett drygt år framåt.

Under helgen har det pågått samtal och försök att lösa den låsta situationen som uppstått sedan Vänsterpartiet förklarat att man inte längre ska ses som regeringsunderlag till Stefan Löfven och Sverigedemokraterna snabbt begärde att en omröstning skulle hållas.

Moderaterna och Kristdemokraterna ställde sig därefter bakom en misstroendeförklaring.

Sakfrågan handlar om fri hyressättning i nybyggen, punkt 44 i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. V:s krav är att punkten ska strykas.

”Nu får parterna en möjlighet att tillsammans hitta en lösning. Vi förväntar oss nu att övriga partier är beredda att ta ansvar för att inte driva Sverige i en politisk kris”, säger Stefan Löfven.

”Det här är ett tydligt krav som lyfts av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet. Den lösning som vi nu möjliggör innebär att bostadsmarknadens parter får en möjlighet att lösa detta. Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens”, säger Stefan Löfven.

”Ett av de områden vi (samarbetspartierna, reds. anm.) enades om var det bostadspolitiska. Hundratusentals människor står i bostadsköer, både i större städer och mindre orter. Vi behöver göra mer för att bygga fler hyresrätter och av den anledningen behövs det reformer. Ett av alla dessa förslag är det om fri hyressättning vid nyproduktion”, säger Annie Lööf (C).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?