Annons

Pärs prisade byggfirma började i badrummet

Först byggde han modulhus, sedan en gynbil.
Men det är som nischad byggfirma Pär Björkqvist blir Gasellvinnare.
I sitt företagande söker han lösningar på stora samhällsproblem: arbetslöshet och integration.

Bild:Jack Mikrut

”Jag åkte en timme i förväg från kontoret. Jag hann tanka, fixa en snabb grej på service, göra två ärenden i butiker och montera sakerna hemma så att min fästmö blev glad. När jag kom till båten hade jag 25 minuter till godo. Försök göra om det i Stockholm”, säger Pär Björkqvist.

Gotlänningen har bott i Stockholm i 22 år. För ett år sedan flyttade han firman till ön. Hans Gasellvinnande företag Kenova är ett nischat byggföretag.

”Vi lägger golv, spikar lister, monterar inredning och kaklar badrum. Vi har fokuserat på nyproduktion”, säger Pär Björkqvist.

Specialisering är ett sätt att nå lönsamhet i en bransch som präglas av små marginaler. Kenovas rörelsemarginal var 1,5 procent 2015.

”Jag ser företaget som ett långsiktigt familjeföretag. De första åren med en partner går ut på att lära känna varandra. Det är kanske först andra året som samarbetet har satt sig. Tror man på något får man härda ut ett eller två år.”

Kenova startades 2010 men det var 2012, när ett samarbete inleddes med ett större byggföretag, John Svensson Byggnadsfirma i Blekinge, som firman verkligen började växa. JSB skulle bygga nya hyreslägenheter på uppdrag av Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. Kenova och JSB har nu tillsammans byggt 1 400 identiska lägenheter över hela landet.

”Först skulle vi bara lägga kakel och klinker men när vi var på plats fick vi göra mer och mer”, säger Pär Björkqvist.

I dag kommer huvuddelen av omsättningen från lägenhetsbyggen tillsammans med JSB. Resterande är liknande jobb för andra stora byggföretag.

”Vi gör inte lika många badrum åt privatpersoner längre.”

Men badrummen, som var inkörsporten till byggbranschen för Kenova, fyller fortfarande en viktig funktion. Ibland när Pär Björkqvists anställda kommer till en byggarbetsplats är bygget inte redo för dem.

”Om målaren inte är klar står vi utan saker att göra. Det kan vara förödande för ett företag som bara säljer timmar, att betala ut löner utan att få in några pengar.”

Så runt om i Sverige har Pär Björkqvist badrum på stand by.

”Jag säger att vi gör en privatpersons badrum, och de får det för ett schyst pris, om vi kan göra det när vi får en lucka. Så när vi står där i Borås utan något att göra kan jag skicka mina anställda att göra badrummet så länge.”

Det var stambyten i badrum som kickade i gång företaget för sex år sedan. Pär Björkqvist och hans två kompanjoner, Eiler Frithiofsen och Carl Ahlgren, har arbetat länge tillsammans.

De lärde känna varandra på Cramo, som hyr ut maskiner och modulbyggnader, och sedan startade de ett eget modulföretag tillsammans. Det såldes senare till Cramo och kompanjonerna startade en firma som tillverkade bilar till vården.

”Vi gjorde Sveriges första gynbil, som kunde köra runt och göra cellprovstagningar. Men det var för svårt att driva en firma som bara säljer till landsting.”

Så kompanjonerna intresserade sig för byggbranschen, som de hade varit inne i med modulföretaget. De köpte ett företag som hade gått i konkurs och fick ett jobb att göra stambyten i badrum, och så föddes Kenova.

”2010 satt vi och planerade. Oj vad bra det skulle gå och oj vad pengar vi skulle tjäna.”

Men succén uteblev – då. Pär Björkqvist jobbade ensam i företaget i två år. 2012 kom kontraktet med JSB och resten är en tillväxthistoria. Företaget har vuxit från drygt 4 till 30 miljoner kronor i omsättning på tre år.

Att jobben innebär resande för Kenovas anställda gör att det är svårt att hitta personal.

”Det är arbetskraftsbrist i hela byggbranschen. De som har gått en utbildning får jobb på sin ort direkt”, säger Pär Björkqvist.

I stället tvingas han att anställa snickare från bland annat Polen, Litauen och Ryssland.

”Vi har kollektivavtal. Alla är anställda med svenska rättigheter. Jag hade gärna anställt svenska ungdomar, för det är en klar affärsmässig fördel om ens anställda pratar svenska. Många kunder väljer hellre ett sådant företag. Jag upplever ett motstånd för att anlita mig.”

Han fortsätter:

”Men, om jag får skryta: när vi gjorde ett jobb i Mölndal sa byggledaren, som var runt 60 år, att min arbetsledare Zibbi Werynski från Polen var den bästa han någonsin hade jobbat med. Byggledaren ville anställa honom. Det fick han inte, men nu har vi räknat på jobb tillsammans, så han får jobba med Zibbi ändå. När vi väl har fått visa vad vi kan är det få som är missnöjda.”

Utöver polacker, litauer och ryssar har Pär Björkqvist anställt personer som har flytt till Sverige.

”Dels behöver jag alltid personal. Dels tycker jag att jag som företagare har ett samhällsansvar. Nyanlända hamnar lätt i arbetslöshet och vi har en bransch med arbetskraftsbrist. Byggbranschen skulle kunna lösa problemet, om vi verkligen bestämde oss”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera