ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Pareto ser ingångsläge i Elekta

Pareto ser ett bra ingångsläge i medicinteknikbolaget Elekta. Trots vad Pareto bedömer vara ganska positiva nyheter på strålbehandlingskongressen Astro i San Diego, USA, 24-27 september visade Elekta en negativ kursutveckling under tiden strålbehandlingskongressen pågick.

Inför Elektas rapport för det andra kvartalet, omfattande perioden augusti till oktober, uppger Pareto även att bolaget har lätta jämförelsesiffror.

Prelanseringen av Elektas MR-styrda strålbehandlingssystem Unity på Astro-kongressen beskrivs som välbesökt med ett positivt mottagande.

Berenberg skriver efter Astros avslutning att kongressen var lugnare än tidigare år, men att den trots det ändå hade några 10.000 deltagare. MR-styrda strålbehandlingssystem uppges ha varit det område som utmärkte sig mest av de nya innovationer som visades på kongressen.

Framtiden för MR-styrda strålbehandlingssystem bedöms av Berenberg vara "mycket ljus". Elektas system inom området Unity, beskrivs av Berenberg ha bättre egenskaper och funktionalitet än den amerikanska konkurrenten Viewray med sitt system Mridian.

Berenbergs syn på Unity har förstärkts och bedömer att systemet potentiellt är en av de viktigaste uppfinningarna att inom strålbehandlingsmarknaden under det senaste årtiondet.

Unity skulle enligt Berenberg kunna förändra Elektas tillväxtprofil från en ensiffrig till en tvåsiffrig nivå under de kommande åren.

Framförallt uppges MR ha två större fördelar gentemot datortomografi med konstråle (CBCT) och bildstyrd strålbehandling (IGRT). Dels ger MR bättre bilder av mjuk vävnad och dels är realtidsbilder med datortomografi svårt.

Ett område som får allt större uppmärksamhet inom strålbehandlingsområdet är anpassade strålbehandlingar så kallade adaptiva behandlingar. Även realtidsanpassningar kom på tal under Astro.

Elekta har en köprekommendation hos Berenberg med en riktkurs på 96 kronor.

Elekta-chefen Richard Hausmann var uppenbart stolt över sitt nya strålbehandlingssystem Unity under prelanseringen på Astro och sade att Unity för samman två världar, MR och strålbehandlingssystem till en gemensam framtid. Vidare uppgav han att systemet är "ett mästerverk av ingenjörerna".

En uppenbar skillnad mellan Elektas Unity och Viewrays Mridian är den magnetiska flödestätheten mellan de olika systemen där Elektas Unity har ett system med 1,5 Tesla medan Viewrays Unity har 0,35 Tesla. Ett system med högre Tesla kan på kortare tid återge en bild av motsvarande skärpa än ett system med lägre Tesla. Siemens, som säljer MR-systemet Aria, marknadsför inga system under 1 Tesla till strålbehandlingsmarknaden.

Pareto bedömer att Unitys CE-märkning, som väntas äga rum i november, kommer att driva på ett väsentligt antal order från kunder i Europa. Ett godkännande i USA väntas ske under inledningen 2018.

Astro är den största strålbehandlingskongressen i världen och hålls en gång varje år på olika platser i USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer