ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Pareto: Ingen vändning för Fingerprint – sälj

Fingerprint Cards har i samtal med analytiker påpekat att konsensusförväntningarna ligger för högt, särskilt för första kvartalet 2018. Det skriver Pareto Securities i en analys, där Fingerprint Cards nedgraderas till sälj (behåll) och riktkursen sänkts till 7 kronor (12). 

Aktien faller drygt 6 procent i den inledande handeln.

Analytikersamtalen, som Fingerprints finanschef och ir-chef ska ha haft, skedde på måndagen varpå aktien sjönk 4 procent under de två sista timmarnas handel på måndagen, påpekar Pareto Securities.

Pareto Securities hänvisar sin nedgradering till en snabbare nedgångstakt i snittpriserna per sensor, asp, och i marknadsandelen än vad analyshuset tidigare har räknat med, i kombination med tvekan hos OEM-bolagen att köpa fingeravtryckssensorer som ett resultat av att Apple nu går mot ansiktsigenkänning.

Den sämre utvecklingen har lett till att Pareto dragit ned sina förväntningar på Fingerprint Cards första kvartal och räknar nu med intäkter på 412 miljoner kronor, ned från tidigare 566 miljoner.

Analytikernas snittestimat, enligt SME Direkts sammanställning gjord den 8 mars, låg konsensus för första kvartalet på intäkter om 515 miljoner kronor och ett justerat rörelseresultat om minus 17,4 miljoner kronor.

Vidare gör Pareto rejäla sänkningar i sina estimat för de kommande åren. Fingerprints justerade rörelseresultat väntas nu uppgå till 57 miljoner kronor för helåret 2018, en sänkning från tidigare estimat om 341 miljoner kronor. För 2019 sänks estimatet till 138 miljoner kronor (från 404), enligt analysen.

Konsensus för helåren 2018 och 2019 ligger på ett justerat rörelseresultat på cirka 130 miljoner kronor respektive 256 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

UBS däremot höjer sin rekommendation till neutral, från tidigare sälj. Riktkursen sänks samtidigt till 10 kronor, från tidigare 11 kronor, enligt en analys daterad på tisdagen.

UBS undrar om det inte kan komma en viss lättnad efter ett svårt år under 2017, drivet av förlorade marknadsandelar, prispress och lagerkorrektion.

Banken anger två huvudskäl till uppgraderingen.

* UBS har noterat en återhämtning inom den kinesiska smartphonemarknadens leveranskedja, som också väntas fortsätta under andra kvartalet.

* M&A-aktivitet, givet den låga värderingen och att Fingerprint i november 2017 uppgav att det hade fått brev om eventuella planer om ett bud på bolaget.

UBS räknar emellertid med att första kvartalet blir svagt för Fingerprint Cards.

Banken drar också ned sina estimat för Fingerprints vinst per aktie för 2018, 2019 och 2020 främst för att reflektera prispressen i marknaden. För 2018 räknar UBS nu med en nedgång i snittpriset per sensor, asp, på 30 procent, jämfört med att tidigare ha trott på en nedgång på 15 procent.

Handeln med Fingerprint Cards-aktien stoppades vid 10.20-tiden på tisdagen, på grund av icke offentliggjord information. Enligt en analys från Pareto Securities har Fingerprint Cards pratat med vissa i marknaden och i samtalen indikerat att konsensus ligger för högt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer