Annons

Pareto: Därför sänker vi Electrolux

Hård motvind från råvaror framöver ligger bakom Paretos rekommendationssänkning av Electrolux, från behåll till sälj.

 

"Vi tror att bolagets utsikter om 1,4 miljarder kronor i negativ råvarueffekt helåret 2017 är för optimistisk och tror att effekten snarare blir 2 miljarder kronor", skriver Pareto i en analys.

 

Vad gäller 2018 har Pareto tidigare räknat med en negativ råvarueffekt om 300 miljoner kronor men tror nu på det dubbla, 600 miljoner kronor.

Pareto spår en positiv valutatransaktionseffekt om 210 miljoner i år och 150 miljoner nästa år för Electrolux, vars egna bedömning är att den blir minus 180 miljoner kronor i år.

"Men nettoeffekten av våra råvaru- och valutaeffekter är negativ", skriver Pareto.

Vidare tror Pareto på en mer negativ valutaomräkningseffekt. Vad gäller organisk tillväxt lär denna påverkas negativt av fortsatt prispress, även om detta bör vägas upp av bättre mix, enligt analysen.

Sammantaget sänker Pareto sina vinstprognoser för Electrolux för perioden 2017-2019 och anser att konsensus ligger för högt. Ny riktkurs för Electrolux ligger på 260 kronor (295).

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?