Annons

Paradox-vd:n Fredrik Wester blir välgörare i Kenya

Fredrik Wester har varit entreprenör sedan han var 15 år. I dag driver han dataspelsbolaget Paradox Interactive, värderat till 10 miljarder kronor.

Nu skänker han miljoner till Hand in Hand i Kenya för att hjälpa andra bli entreprenörer.

”Jag är väldigt resultatdriven, och Hand in Hands resultat talar för sig självt.”

Bild:Jack Mikrut

Det finns ett kinesiskt ordspråk som lyder: ”Ger du en man en fisk så har han mat för en dag. Lär du honom att fiska har han mat för resten av livet”. Fredrik Wester hänvisar till ordspråket när han ska förklara sin passion för entreprenörskap och varför Hand in Hands verksamhet passar honom perfekt.

”Entreprenörskapet bygger på samma princip - man lär sig att klara sig själv och skapar värde utifrån parametrar som kanske inte alltid är givna utan man lär sig på vägen.”

Fredrik Westers engagemang i Hand in hand startade redan förra året, med ett brev från Percy Barnevik, som är djupt engagerad i organisationen. 

”Vi bokade en frukost och pratade i nästan två timmar om vad de har för visioner med projektet, hur det hade startat, och jag blev väldigt imponerad. Hela idén med att hjälpa folk hjälpa sig själva tilltalar mig mycket.”

I kväll talar Fredrik Wester om sin egen entreprenörsresa på en tillställning arrangerad av Hand in Hand, för inbjudna gäster.

”Det har tagit lite tid för mig att komma i gång med den här typen av engagemang eftersom jag är lite skeptisk till hur mycket som går till administration och vad det faktiska resultatet blir. Jag är väldigt resultatdriven, men när jag har sett Hand in Hands resultat så talar det för sig självt, så det kändes helt rätt för mig att vara med.”

Under fem år skänker Fredrik Wester totalt 2,5 Mkr av sin privata förmögenhet till organisationen, vilket kommer att generera 500 nya företag per år. En del av Fredrik Westers donationer går till ett byprojekt i Kenya, som startar vid årsskiftet.

”Skälet till att vi valde Kenya är att min fru Lovisa bodde där när hon var liten. Hennes föräldrar var lärare och var engagerade i ett skolprojekt under några år. Jag hoppas kunna åka dit med hela familjen till sommaren, det ska bli jättespännande att besöka byn.”

Fredrik Wester började sin entreprenörsbana som tonåring, när han tillsammans med sin bror importerade och sålde Nintendospel från Japan.

2004 köpte han Paradox PDX -3,26% Dagens utveckling Interactive med en kompanjon för 1 krona och äger i dag en tredjedel. Bolaget har vuxit organiskt från 7 till över 200 anställda, noterats på börsen, och i dag är Fredrik Westers ägarandel värd drygt 3,27 miljarder kronor.

”Pengarna har aldrig varit en central del av att driva bolag för mig. Först och främst handlar det om passion och lust att göra saker på sitt eget sätt. Och när man inte längre har det omedelbara konkurshotet över sig blir det ett slags tävling mot sig själv - hur långt kan jag driva bolaget? Om vi har ett börsvärde på 10 miljarder kronor i dag, kan vi ha 100 miljarder om tio år?”

”Sedan har det blivit mycket pengar av det, men jag tror att många av de som drivs av pengarna har en tendens att sälja sina bolag för tidigt och för billigt. Jag oroar mig över svenska startups, som är precis motsatsen till den här byn i Kenya som jag stöder. Entreprenörerna, om man ens ska kalla dem det, blir inte riskmedvetna och de lär sig inte att driva bolag och spetsa sin affärsmodell - de lär sig att söka pengar för att vara finansierade och kunna ta ut en bra lön från dag ett. Det är helt olika saker.”

I Fredrik Westers by i Kenya kommer framför allt kvinnor att utbildas i ekonomi och erbjudas ett mindre mikrolån för att starta upp ett eget företag. I de självhjälpsgrupper som kvinnorna bildar finns höga krav på att lånet ska betalas tillbaka. Det stämmer väl med hans egen filosofi:

”Har man inte tidigt en kultur i bolaget att man ska visa vinst, så blir det svårt att någonsin visa vinst.”

I Kenya är det fortfarande inte ”fint” att vara entreprenör - hur höjer man statusen?

”Med pengar kommer status, så jag tror att man behöver ett antal olika förebilder, som visar att det här har jag gjort, och så här gick det. Och så kan man visa att man har gjort många bra grejor, och många dåliga grejor också, men resultatet har blivit det här.”

Exakt vad han ska göra med miljarderna han har tjänat har han inte funderat på ännu.

”Det viktigaste just nu har varit att fortsätta vara storägare i Paradox för att bidra till den stabilitet ett bolag behöver.”

Hur har du förändrats av att plötsligt bli så rik?

”Jag tycker inte att det har förändrat mig alls. Jag har lagt in allt i ett investmentbolag för jag vet att om jag har en massa pengar på kontot så är risken att jag bara gör av med pengarna. Det är ett onödigt beteende, jag vill inte vara en sådan person och jag vill inte att mina barn ska lära sig det heller.”

Det finns en trend bland entreprenörer att skänka stora delar av sin förmögenhet till välgörenhet eller skapa stiftelser, Niklas Zennström och Niklas Adalberth är två svenska exempel. Funderar du i de banorna?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?