1515
Annons

Papperskvitton på väg bort

Digitala kvitton efterfrågas av allt fler kunder. 

Hemköp hoppas genom att spara både träd och pengar genom att erbjuda digitala kvitton. 

Bild:TT

"Det är bara att gå in i våra kassalinjer var som helst. I livsmedelsbranschen ligger det horder med kvitton överallt som lämnas kvar som skräp, så det här är både för kunderna och miljön", säger Mats Axellie, it-chef på Hemköp.

Enligt en undersökning som företaget låtit Sifo göra är det bara 1 procent i åldern 16 till 49 år som brukar spara på kvittot. I åldern 65 till 79 år är man mer mån om kvittot. Här är det 10 procent som alltid sparar på det. 

Det är bonuskunderna som kommer att erbjudas möjligheten att få kvittot digitalt. De som vill nyttja tjänsten kommer att få gå in på Mina sidor och göra en inställning. Sedan kommer kvittot både till mejlboxen och till kontot. När tjänsten utvecklas kommer användaren att kunna välja vart kvittot ska levereras. 

Det är så klart utvecklingskostnader förknippade med sådant här, men kan det bli så att ni i förlängningen sparar pengar på detta?
"Ja, papper kostar ju pengar, men det gör utveckling med. Men det är klart att det finns en viss besparing i det här. Det gagnar hela branschen för då kan vi omdisponera det till andra funktioner i butik som har bättre nytta än papperskvitto."

Kvitto behövs om man får hem en vara som inte är bra. 

"Då är digitalt kvitto helt lysande, eftersom många slänger sitt kvitto direkt och märker inte om någon vara är dålig förrän de kommer hem", säger Mats Axellie.

Går det att göra en likande lösning för de som inte är bonuskunder?
"Allt går att göra, men nu har vi valt att fokusera på våra bonuskunder, som vi har kontaktuppgifter till. Men sedan tror jag att konsumenterna kommer att vilja ha digitala kvitton framöver, så där får vi se hur vi fortsätter utvecklingen."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?