1515
Annons

Pappas pengar gjorde floppen till femfaldig Gasell

De två Iranfödda bröderna Gilanpour vågade tro på miljöteknikbolaget när ingen annan gjorde det – och tiden gav dem rätt.

I dag finns Mellifiqs ozonrenande system hos allt från jättar inom livsmedels- till läkemedelsbranschen och bolaget har precis leverat sin första coronarenare. 

Bröderna Behrang Gilanpour och Behrooz Gilanpour driver Mellifiq tillsammans.
Bröderna Behrang Gilanpour och Behrooz Gilanpour driver Mellifiq tillsammans.Foto:Amanda Lindgren

Det ser ut som en helt vanlig blå container, men insidan är allt annat än ordinär. Här i Mellifiqs lokaler i Hägersten i Stockholm, håller en pilotanläggning för rening av medicinrester på att ta form. Systemet ryms inom containern och ska fungera som ett sista filter hos Alingsås reningsverk, innan avloppsvattnet rinner ut i naturen igen. 

”Läkemedelsrester som antibiotika och p-piller är svårnedbrutna och traditionella reningsverk är inte byggda för att fånga upp resterna. Det har inte heller funnits krav på reningsverken att ta hand om dessa rester”, säger Behrooz Gilanpour och brodern Behrang Gilanpour tar snabbt vid: 

”Men i takt med att det har uppmärksammats vilken påverkan resterna har på vattenlevande djur och växter, och i slutänden på oss människor, samtidigt som det pratas om ökade krav på branschen, är det allt fler som vänder sig till oss för att hitta 'mission impossible-lösningar'.” 

Deras bolag Mellifiq är specialiserat på rening med hjälp av ozonteknik, en effektiv och miljövänlig reningsprocess som de har arbetat med i nära 15 år. 

”Ozon är en mycket starkare och mer bakteriedödande molekyl än till exempel klor, som används i exempelvis pooler. Nedbrytningstiden för ozon är 15 minuter och biprodukten är syre, medan klor har en halveringstid på 24 år. Men ozon är en instabil gas som snabbt övergår till syre, det är därför man inte kan köpa ozon på burk, utan det måste produceras på plats via en generator för att fungera effektivt”, förklarar Behrooz Gilanpour. 

Företaget arbetar både med vatten- och luftrening och har bland annat jättar inom läkemedels- och livsmedelsindustrin, samt stora fastighetsbolag och restaurangkedjor bland kunderna. I fjol utsågs bolaget till Gasellföretag för femte året i rad och tog dessutom hem de två hedersutmärkelserna Årets Framtidsgasell och Årets Impactgasell. Enligt det senaste bokslutet omsatte företaget 62 Mkr 2019 och gjorde en vinst på 5,7 Mkr. 

Det är först de senaste åren som Mellifiqs teknik har fått genomslag på allvar. Men när bröderna tog över bolaget 2008, mitt under brinnande finanskris, hade företaget som då hette Ozonetech, redan drivits som ett forskningsföretag i 15 år. Miljonbelopp hade pumpats in i utvecklingen av teknologin men de kommersiella framgångarna hade uteblivit. 

”Vi var unga och visste nog inte riktigt vilken tuff resa vi gav oss in på när vi tog över ett bolag som hade varit på väg att läggas ner flera gånger. Men vi trodde starkt på tekniken och att det var framtiden”, säger Behrooz Gilanpour och brodern fortsätter:

Hossein Gilanpour belånade huset för att bekosta brödernas satsning. ”Han trodde verkligen på oss, på ett sätt som jag är osäker på om jag själv skulle göra om mina barn sa att de ville satsa på ett bolag som hade misslyckats i 15 år”, säger Behrang Gilanpour
Hossein Gilanpour belånade huset för att bekosta brödernas satsning. ”Han trodde verkligen på oss, på ett sätt som jag är osäker på om jag själv skulle göra om mina barn sa att de ville satsa på ett bolag som hade misslyckats i 15 år”, säger Behrang GilanpourFoto:Amanda Lindgren

”Men utan våra föräldrar hade vi inte varit här. Pappa belånade huset i Karlstad där vi växte upp för att vi skulle kunna satsa på något som då bara var en vision. Han trodde verkligen på oss, på ett sätt som jag är osäker på om jag själv skulle göra om mina barn sa att de ville satsa på ett bolag som hade misslyckats i 15 år”, säger Behrang Gilanpour och skrattar. 

Familjen kom till Sverige från Iran efter revolutionen 1979. Brödernas farfar hade drivit en framgångsrik glasfärgnings- och ytbeläggningsindustri i Iran, och i Sverige startade pappan Hossein Gilanpour en egen bokföringsbyrå, som fortfarande är igång i mindre skala. Den entreprenöriella genen verkar ha gått i arv. Redan i mellanstadiet började Behrang och Behrooz Gilanpour bygga och sälja egna datorspel, och under tiden de utbildade sig till civilingenjörer utvecklade de en internetplattform för att beställa hämtmat.

”Men i båda fallen var vi för tidigt ute och lade ner satsningarna. Så när vi gick in i Ozonetech bestämde vi oss för att hålla ut och vänta tills tajmingen blev rätt”, säger Behrooz Gilanpour. 

En nyckelfaktor för att få fart på bolaget har, enligt bröderna, varit att man tidigt satsade på att utbilda marknaden. Reningsindustrin, är en av världens största branscher, och processen för att bryta gamla invanda mönster och strukturer tar tid. 

”Hade vi hetat Ericsson hade det varit lättare! Men att komma som litet bolag som ingen har hört talas om, med en helt ny teknik, och berätta att det här är framtiden och här är prislappen. Det tar tid och kräver att man bygger upp ett förtroende hos kunden för vad man kommer att kunna leverera”, säger Behrang Gilanpour.  

Av samma anledning har man valt att hålla all testning, forskning och utveckling samt produktion i Sverige.

”I bolag där man utvecklar marknaden tillsammans med kunderna är det en fördel att vara så verksamhetsnära, det gör att kunskapsöverföring, affärsutveckling och beslut går snabbare. Dessutom har vi bättre kontroll över kvaliteten”, säger Behrang Gilanpour. 

Mellifiq har all sin forskning, utveckling, testning och produktion i Sverige.
Mellifiq har all sin forskning, utveckling, testning och produktion i Sverige.Foto:Amanda Lindgren

Att verka lokalt, även längre bak i produktionskedjan, visade sig också vara ett strategiskt bra val när coronapandemin slog till för ett år sedan. 

”I början såg vi att många som var beroende av leveranser från utlandet drabbades hårt. Men 85-90 procent av våra inköp är från Sverige, från leverantörer vi har jobbat med i många år, så på produktionssidan var vi opåverkade”, säger Behrooz Gilanpour. 

Efter att ha byggt upp ett tillväxtbolag från noll har bröderna, som det bara är ett år emellan, blivit än mer oskiljaktiga. Att de genom åren alltid har kunnat jobba så tätt ihop förklarar de med att det finns en naturlig tillit när man är syskon, men också att de från start delade upp ansvarsområdena sinsemellan. 

”De gånger folk inte kan jobba ihop är när man tycker olika och inte vet vem som bestämmer. Vi är väldigt olika men bra på det vi kan. Behrang är tekniskt kunnig, jag är mer lagd åt marknads- och affärsutveckling. Så vi har delat upp det och var och en bestämmer inom sitt område. Tycker vi olika får den andre bara gilla läget”, säger Behrooz Gilanpour och brodern fyller på:

”Sedan umgås vi ofta privat och bor nära varandra så av den anledningen är det bäst att hålla sams”, säger Behrang Gilanpour och båda skrattar.

 

Valet 2022

Svantesson: ”Jag vågar fatta beslut”

Efter en möjlig valvinst måste finansminister Elisabeth Svantesson (M) sluta ett finansieringsgap på tiotals miljarder kronor och styra Sverige efter ett nytt politiskt avtal – på Sverigedemokraternas mandat. 

”Vi alla är fokuserade på sakfrågorna, även Sverigedemokraterna”, säger hon. 

Elisabeth Svantesson (M) kan bli finansminister vid möjlig valvinst.
Elisabeth Svantesson (M) kan bli finansminister vid möjlig valvinst.Foto:Joey Abrait

Elisabeth Svantesson slåss sedan fem år tillbaka för att bli finansminister i en Ulf Kristersson-ledd regering. Om valet går hennes väg så finns ingen snitslad bana för en regering som vilar på Sverigedemokraternas, Kristdemokraternas och Liberalernas mandat efter valdagen. Sverigedemokraterna kräver ett detaljerat avtal och Elisabeth Svantesson spår tuffa förhandlingar. 

”Det kan ta lite tid att komma överens i de olika delarna”, säger hon. 

Efter förra valet tog det 134 dagar att bilda regering. Hur lång tid det tar denna gång vill hon inte sia om. 

”Jag kan inte lova någonting, men jag tror att alla vill komma igång så fort som möjligt.”

Sverigedemokraterna har lovat ta strid för att a-kassan inte sänks efter valet. I Moderaternas budget är en lägre ersättning inte bara en bärande del av en bidragsreform som gör det mer lönsamt att arbeta. Den sänkta ersättningen drar även in 7 miljarder till statskassan. Liberalerna och Kristdemokraterna vill samtidigt inte röra biståndsbudgeten, en besparing på 21 miljarder hos Moderaterna, som därmed motsvarar nästan hela partiets jobbskatteavdrag. 

”Jag förväntar mig att alla fyra partier i det här underlaget kommer med sina förslag på finansiering”, säger hon.

Har du en plan B om det skulle misslyckas?
”Jag är övertygad om att det kan lyckas.”

”Jag tror att vi kommer att komma överens om att spara på delar av biståndet också. För oss är det viktigt”, säger hon vidare. 

Valet ser även ut att bli en jämn strid mellan M och SD om positionen som Sveriges andra största parti.

Om SD får fler mandat, får de då störst inflytande i förhandlingarna?
”Det är inte riktigt så det fungerar i en förhandling, utan man kommer att ha olika prioriteringar så får vi föra en diskussion. När vi förhandlade i höstas gick vi inte exakt efter den procentuella fördelningen”, säger Elisabeth Svantesson som samtidigt medger att storlek spelar roll. 

”Man ska veta att vi alla är fokuserade på sakfrågorna, även Sverigedemokraterna. Det är min erfarenhet från att samarbeta med dem och andra partier i finansutskottet. Det kan man känna sig trygg i”, säger hon vidare. 

Ingen enskild person är särskilt viktig som bollplank för Elisabeth Svantesson. Telefonen går istället varm till såväl näringsliv, forskare och ekonomer, som Lars Calmfors och John Hassler. Ett av hennes senaste samtal gick till Bo Lundgren, partiledare vid millennieskiftet och Riksgäldsdirektör under finanskrisen. 

”Sedan har jag såklart kontakt med Anders”, säger hon om sin partiföreträdare på posten, Anders Borg. 

”Sedan måste man alltid fatta sina egna beslut. Jag vågar fatta beslut, de som jag tror är bäst för företag och för Sverige”, säger hon vidare. 

Den 11:e september kommer Riksdagsvalet att äga rum.
Den 11:e september kommer Riksdagsvalet att äga rum.Foto:Joey Abrait

Socialdemokraternas regeringsunderlag kommer, enligt Moderaterna, att höja skatterna med 46.000 kronor för ett hushåll, i något man kallar en ”rödgrön skattebluff.” I den ingår bland annat återinförd fastighetsskatt och ett halverat ränteavdrag. 

Elisabeth Svantesson tycker inte att det är ett ohederligt utspel, trots Socialdemokraternas försäkringar om att inte röra fastighetsskatten. Tvärtom kallar hon det för konsumentupplysning. 

”Det finns ett facit av de här åren. De har höjt 46 skatter. När man tittar på vad de här partierna driver är det uppenbart att det blir skattehöjningar.”

”Hur ska en beredskapsskatt som drar in 30 miljarder till försvaret se ut? Det vill man inte prata om - därför att det kommer att drabba vanligt folk”, säger Elisabeth Svantesson vidare.

Under pandemin tog Moderaterna strid med regeringen för snabbare och mer omfattande stödpaket. Tillsammans med Vänsterpartiet och övriga oppositionen tvingade man i våras fram en utredning av hur tillfälliga prischocker på bränsle kan överföras från hushåll och företag till staten. Partiets senaste förslag för att lindra elnotan för privata elkunder har enligt Centerledaren Annie Lööf ”planekonomiska tendenser”. 

Har ni blivit sossiga?
”Nej.”

”Vi vill skydda hushållen. Vi ser att det som drar ned konjunkturen är deras oro. Då är det viktigt att de får besked så att de vågar konsumera”, säger hon om elprisstödet. 

Onsdagens besked från regeringen, som var sist ut av riksdagens partier, att Svenska Kraftnät får i uppdrag att föra tillbaka 60 miljarder till hushåll och företag levereras med ett tjuvnyp till Moderaterna då företag inte omfattas av partiets stöd. 

De närmaste 20 åren väntas elbehovet fördubblas och S som fick kalla handen när de bjöd in till nya energisamtal utlovar nu en plan för säker och billig el före valet. 

Borde ni inte tackat ja när regeringen bjöd in till energisamtal?
”Vi har inte alls svårt att prata med Socialdemokraterna, men att sätta sig i samtal ett par veckor före valet för att de ska slippa en fråga de inte klarar av att hantera. Då är det bättre att vi har valrörelse där väljarna få säga sitt”, säger Elisabeth Svantesson som är övertygad om att Socialdemokraterna aldrig får igenom ny kärnkraft med Miljöpartiet.

Har du någon vision för fler internationella investeringar, högre konkurrenskraft?
”Det är saker som vi också måste jobba med i en regering. Sverige ska vara bäst. Utbildningssystemet borde vara det bästa i världen, vi borde ha det absolut bästa företagsklimatet.”

”Orsaken till att vi inte är där i debatten är att de grundläggande sakerna inte funkar. När företag upplever att brottsligheten är brutal, när man inte får tag på kompetens och elförsörjningen inte fungerar.”

50.000 personer skulle få högre drivkrafter att arbeta med en bidragsreform varav 18.000 hushåll är i situationen att ett jobb inte ger en krona mer i plånboken, enligt Moderaterna.

”Moralen är viktig. Det är någon som betalar för alla dem som inte är självförsörjda, men också det strukturella viktigt: Det leder till fler jobb när vi förändrar bidragssystem och sänker skatter på låga inkomster.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera