1515
Annons

Panion genomför riktad nyemission till budgivaren Combigene

Djurhälsobolaget Panion avser genomföra en riktad nyemission om cirka 7,7 miljoner aktier till Combigene. 

Aktierna avses emitteras till en teckningskurs på 0,6577 kronor, vilket innebär att bolaget beräknas tillföras cirka 5,1 miljoner kronor före emissionskostnader.

Panion är under uppköp av Combigene och teckningskursen motsvarar värdet av Combigenes bud. Combigene kontrollerar i nuläget 91,2 procdetn av kapitalet och rösterna i bolaget enligt ägardatatjänsten Holdings.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Wingefors köper Sagan om ringen: ”Superexalterade”

Embracers organiska intäkter minskade under det gånga kvartalet, men som plåster på såren köper spelkoncernen rättigheterna till den populära Sagan om ringen-trilogin.

Det står samtidigt klart att den saudiska storägaren Savvy Gaming Group inte tar plats i bolagets styrelse.

Foto:Jack Mikrut

Spelkoncernen Embracers organiska tillväxt under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår uppgick till minus 12 procent. Vd:n Lars Wingefors försöker gjuta olja på vågorna genom att utlova en organisk tillväxt på 20-35 procent för hela det innevarande räkenskapsåret.

”Vi har inte haft lika starka lanseringar inom pc och konsol som vi hade motsvarande period i fjol, då Biomutant gick väldigt bra. Kvartalet har varit klart lugnare och vi har egentligen bara haft en ny release som varit noterbar för intäkterna, Evil Dead”, säger han till Di.

Bolagets operativa ebit-resultat, där Embracer räknar bort förvärvsrelaterade kostnader, var 1,3 miljarder kronor under kvartalet. För hela räkenskapsåret upprepar bolaget sin prognos om att redovisa en vinst om 9,2-11,3 miljarder kronor enligt samma definition.

Mycket av förhoppningarna ställs till de två AAA-spel, påkostade produktioner, som Embracer lovat att släppa under räkenskapsåret. Därefter ska lanseringstakten öka markant, över de kommande fem åren siktar bolaget på att lansera totalt 25 AAA-titlar.

”Spel är en av de billigaste underhållningsformerna i världen. Jag är 'bullish' till branschen även i en lågkonjunktur. Men jag är ödmjuk inför utmaningarna och vi är fortfarande en väldigt liten del av marknaden, vår tillväxt kommer att avgöras av hur bra våra spel går.” 

Lars Wingefors fortsätter samtidigt att vara aktiv på förvärvsmarknaden genom att köpa sex nya bolag på ett bräde, till en köpeskilling om totalt 8,2 miljarder kronor. 

Det mest iögonfallande uppköpet är Middle-earth Enterprises, som äger varumärket och de globala rättigheterna till filmer, dataspel, brädspel, merchandise, nöjesparker och pjäser baserade på på J.R.R. Tolkiens populära Sagan om Ringen-trilogi och Hobbit. 

Embracer nämner till exempel att de ska undersöka möjligheten att producera nya filmer som fokuserar på enskilda karaktärer i Tolkiens värld. Enligt uppgifter i amerikansk media har teknikjätten Amazon tidigare pekats ut som en trolig spekulant av katalogen.

”Vi är superexalterade. Vi kan utveckla nya berättelser baserat på Sagan om ringen och exploatera det inom framför allt spel. Men det är också en licensaffär som vi kommer att försöka bygga vidare på, inom film finns det till exempel en existerande relation med Warner”, säger Lars Wingefors.

Embracer har annars genomgått en stormig period sedan bolaget i juni valde att ställa ut en riktad nyemission på drygt 10 miljarder kronor till Savvy Gaming Group, SGG. Bolaget är helägt av den saudiska staten genom Public Investment Fund, PIF, och landets kronprins Mohammed bin Salman är ordförande i både SGG och förmögenhetsfonden.

Lars Wingefors uppgav då för Di att han inte ville uttrycka några åsikter om den saudiska regimen, som regelbundet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter, och menade att det inte går att sätta en stämpel på kapital så länge det inte är reglerat i lag. Han underströk dock att beslutet inte hade fattats lättvindigt.

”I just den frågan har jag ingen mer färg att ge i dag. Men jag tar så klart hela tiden intryck av omvärlden och människor jag har förtroende för, samtidigt som jag är trygg i vem jag är, vad jag står för och vår långsiktiga vision”, säger han.

Samtidigt ställde han sig i en intervju med Di positiv till att SGG:s vd Brian Ward skulle kunna ta plats i Embracers styrelse. Nu står det klart att så inte blir fallet, åtminstone inte under det pågående räkenskapsåret.

Som största ägare har Lars Wingefors i stället förordat omval av de nuvarande ledamöterna inför årsstämman den 21 september, med undantag för att avgående Ulf Hjalmarsson förelås ersättas av Cecilia Driving.

Har du fört diskussioner med Brian Ward och SGG om en styrelseplats?
”Det vill jag inte kommentera. Men jag står fast vid det jag sa då. Brian Ward är en väldigt erfaren person inom branschen och jag är övertygad om att vi kommer ha en bra relation med alla våra huvudägare fortsatt”, säger Lars Wingefors.

Embracer har ett mål om att lämna First North till förmån för Stockholmsbörsens huvudlista före årsskiftet. Ett led i förberedelserna var att byta redovisningsstandard till IFRS, men även att inrätta en valberedning.

”Vi följer praxis om att de fem största aktieägarna ska erbjudas en plats i valberedningen, sedan får vi se vilka som väljer att vara representerade där. Jag hoppas att de svenska ägarna vill göra det, här finns det ju en lång tradition av ett väldigt professionellt valberedningsarbete.”

Har SGG visat intresse att vara med i valberedningen?
”Det vet jag inte. Jag hoppas att alla som har ett betydande ägande i Embracer är intresserade av att engagera sig. Det kan man så klart göra på olika sätt, men att sitta i en valberedning är ju det mest etablerade”, säger Lars Wingefors.

SGG är Embracers tredje största ägare med 5,4 procent av rösterna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera