ANNONS:
Till Di.se

Pandox vd: ”Dåliga chefer är som otränade människor”

Dåliga chefer är som otränade människor på en handbollsplan. Det tycker Anders Nissen som tagit inspiration från sporten när han byggt upp hotellfastighetsbolaget Pandox. Nu berättar vd:n om sitt ledarskap i podden Förnuft & Känsla.

När hotellfastighetsbolaget Pandox bildades för 22 år sedan blev Anders Nissen vd, och än har han inte tröttnat på sitt uppdrag.

"Så länge man vill ha mig så stannar jag. Min son brukar till och med säga att ’Pappa, de kommer att behöva bära ut dig. Men då måste de ha bundit dig innan, annars kommer du att streta emot i dörren.'", säger Anders Nissen, vd på Pandox.

På börsen värderas Pandox till drygt 23 miljarder kronor och i dag äger bolaget 122 hotell i elva länder. Genom åren har företaget köpt och sålt över 200 hotell, och för att driva organisationen effektivt har Anders Nissen hämtat inspiration från sportens värld. Närmare bestämt handbollen, en sport han drömde om att bli proffs i, och som han i dag är starkt engagerad i som ordförande i Svenska handbollslandslaget AB.

”Som ledare måste man förstå att vd:n spelar inte. Utan det är medarbetarna som spelar och då måste man ge dem rätt förutsättningar och coachning. För dåliga chefer är som otränade människor på en handbollsplan, de står i vägen för utveckling."

Men 35 år som ledare har Anders Nissen också fått prova mer utmanande situationer, som när medarbetare går igenom tuffa perioder privat, till exempel en skilsmässa, en depression eller att en nära anhörig som går bort.

"Att kunna stödja en människa då i en kommersiell värld kan vara tufft. Men för mig är det enkelt: människa går alltid först och pengar och avkastning får vika."

Hur hanterar du den typen av situationer?

"Genom empati. Det gäller att man har den personliga egenskapen att man vågar lämna sin roll som chef och bli god vän och en som stödjer utan motkrav under lång tid. Men även om det kan vara svårt ingår det i ledarskapet. Det går inte att bara vara där när solen skiner, utan i dessa lägen får man förlänga arbetsdagen."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies