1515

Pandox resultat över förväntan

Hotellfastighetsbolaget Pandox driftnetto uppgick till 624 miljoner kronor i det andra kvartalet 2017.

Väntat var 603 miljoner kronor, enligt SME Direkts konsensusprognos.

Från fastighetsförvaltning var driftnettot 485 miljoner kronor, mot förväntningar om 460 miljoner kronor.

Kvartalets ebitda-resultat uppgick till 594 miljoner kronor, väntat 577 miljoner. Nettoresultatet uppgick till 887 miljoner, här låg konsensus på 606 miljoner kronor.

En fortsatt stark hotellmarknad med ökad beläggning och ökade snittpriser i både större städer och regionala centralorter bidrog till att både total cash earnings och substansvärde med 20 procent i det andra kvartalet.

Det skriver hotellfastighetsbolaget Pandox vd Anders Nissen i halvårsrapporten.

Substansvärdet, epra/nav per aktie, uppgick till 132,55 kronor vid halvårsskiftet (114,03).

Anders Nissen för fram att hyresportföljen i Finland utvecklades "särskilt väl" stött av "en ökad ekonomisk optimism och därmed ökad regional efterfrågan samt god internationell efterfrågan i Helsingfors."

"Återhämtningen i Bryssel var stark och Tyskland var fortsatt stabilt. Tillväxten i Stockholm mattades något på grund av tillskott av ny rumskapacitet samt en mer ojämn neutralisering av tidigare positiv kalendereffekt än i övriga nordiska huvudstäder. Underliggande efterfrågan i Stockholm är dock fortsatt god. Någon negativ effekt från terrorattentatet i april har inte noterats", skriver han vidare.

Bolaget för fram att en viss negativ effekt av påskens infallande märktes i det gångna kvartalet.

"Kalendereffekten från påsken föll olika ut i huvudstäderna där Stockholm, i kombination med ett stort inflöde av ny rumskapacitet, såg revpar minska med 4 procent april-juni", heter det vidare.

Pandox utvärderar löpande hotellmarknaden för köp i enlighet med företagets förvärvskriterier, påpekar Anders Nissen. De förvärv som har gjorts sedan tidigare tillsammans med förväntad organisk tillväxt "drivet av marknad och lönsamma investeringar i befintlig portfölj är utsikterna för resten av året goda", uppger han även.


Innehåll från HPAnnons

HP: Ett digitaliserat samhälle kräver en schysstare IT-bransch

Madeleine Bergrahm, Hållbarhetsansvarig på HP i Norden.
Madeleine Bergrahm, Hållbarhetsansvarig på HP i Norden.

IT-branschen har en allt större roll i vårt samhälle som numera i stor uträckning bygger på digitalisering. Att man i branschen jobbar hållbart blir därav av stor vikt. Några som vill bli världens mest rättvisa, och är ledande inom området är HP. De erbjuder både hållbara IT-produkter och ser till att ha en produktion med bra arbetsförhållanden. 

Vi människor är beroende av teknik, både privat och på arbetsplatsen. Med tanke på hur mycket hårdvaror som går i omlopp är det av extrem vikt att produktionen är hållbar men också att produkterna håller under en lång tid. 

– Efterfrågan på IT ökar och lär fortsätta öka i och med vår nya vardag som tekniken är en stor del av. Därför gäller det att hitta hållbara lösningar för framtiden. Vi är ett globalt företag med leverantörer världen över och därför är det viktigt att vi har riktlinjer för hur man ska arbeta men även behandla människor, säger Madeleine Bergrahm, Hållbarhetsansvarig på HP i Norden. 

Cirkulära IT-produkter 

Ett steg som alla i branschen måste ta är det cirkulära, vi måste börja återanvända och ta vara på det material som faktiskt redan finns. Därför har HP som mål att år 2030 ha 75% cirkulära produkter inklusive förpackningar i sitt utbud. 

– För att det här ska bli möjligt gäller det att vi ser över vår affärsmodell och bidrar till cirkulära tjänster . Vi ska få kunder att lyfta blicken från produkten till den nytta den gör, som vid ett abonnemang. Vi ska också arbeta cirkulärt med material. Till 2025 ska 30 procent av den plast våra produkter innehåller vara återvunnen från förbrukade konsumentprodukter, säger Madeleine Bergrahm. 

Sedan 2016 har HP använt nedskräpat plast som riskerar att hamna i haven i sina produkter, det är mer än 65 miljoner plastflaskor. Ett steg mot en mer cirkulär affärsmodell. 

Hållbarhet mer än miljö 

HP har rapporterat sitt hållbarhetsarbete ända sedan 2001, och fokusområdena är tre: 

1. För klimatet

2. För människan

3. För samhället 

De siktar på att vara det mest hållbara och rättvisa teknikföretaget, och har även som mål att till 2030 ha en 50/50 jämställdhet mellan könen i företagets ledning. 

– Vi tror verkligen på att input från olika håll, skapar bättre produkter i längden. Vi vill ha IT-branschens mest mångfaldiga styrelse. 

Rankas nummer ett av IDC 

HPs potential att vara det mest hållbara och rättvisa teknikföretaget är stort. Externa bedömaren IDC rankar HP som nummer ett av 29 företag för deras arbete för miljön och vårt samhälle. HP har även högst betyg hos CDP, företaget som bedömer huruvida företag är värda att investera i, just för deras arbete för att minska sin klimatpåverkan. 

– Som ett stort globalt teknikbolag förstår vi att vi har en stor roll att spela, genom att synliggöra och jobba aktivt med hållbarhet kan vi vara med och förändra industrin till det bättre, avslutar Madeleine Bergrahm.  

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på hp.com. 

Mer från HP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?