Annons

Pandemismocka slog mot NK:s e-handel

När pandemin drabbade världen blev det ett slags moment 22 för det anrika varuhuset NK:s införande av sin redan sena satsning på e-handel.  

Varuhuset NK på Hamngatan i Stockholm
Varuhuset NK på Hamngatan i StockholmFoto:Most Photos

Mer lyx och livsstil skulle göra det anrika varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, mer konkurrenskraftigt i en tid när näthandeln växte lavinartat. Under 2017 till 2020 pågick ett större förändringsarbete av NK, i såväl Stockholm som Göteborg. 

”Det handlade om att få in fler lyx- och premiumvarumärken som Saint Laurent, Burberry och Balenciaga och på det sättet skilja ut oss från konkurrenterna. Där hade vi redan en egen position som vi ville förstärka ytterligare”, säger Bo Wikare, vd för NK och vice vd i fastighetsbolaget Hufvudstaden. 

Men satsningen omfattade också parkeringshuset, som nu heter NK Parkaden, där en ny entré och nya verksamheter som padelbanor på taket har byggts. 

”Satsningen var i stort sett klar när pandemin började, så det var ju en lite jobbig tajming.”

När kunderna försvann från stadens gator i mars 2020 kunde många detaljhandelsaktörer luta sig mot en redan etablerad e-handel. Men inte NK. 

Enligt Bo Wikare hade NK letat efter en passande teknisk lösning länge, men det var inte förrän i samband med starten på det senaste förändringsarbetet 2017 som de hittade rätt. Tre år senare, hösten 2020, lanserades slutligen NK:s e-handel. 

”Ambitionen var att lanseringen skulle ske våren 2020, men till följd av pandemin fick många av de företag som finns på NK det väldigt tufft ekonomiskt och var tvungna att fokusera på annat.”

Påverkades era e-handelsplaner på något annat sätt av pandemin?
”Nej, det var samma planer men det var klart att vi ville få igång det så fort som möjligt när pandemin kom. Men då var det svårigheten med att företagen saknade tid och kraft samt att det var många olika affärssystem som skulle synkas”, säger Bo Wikare.

Hur såg strategin kring e-handeln ut?
”Det skulle vara en digital spegling av det fysiska varuhuset i Stockholm, ett skyltfönster, men syftade också till att göra det möjligt att köpa produkter på nätet. I dag är konsumenterna väldigt mycket på nätet, man letar upp en produkt, inspireras, då måste vi också finnas där”, säger Bo Wikare.

”Men vi vill ju helst att kunderna kommer till det fysiska varuhuset.”

Bo Wikare, vd för NK och vice vd i fastighetsbolaget Hufvudstaden.
Bo Wikare, vd för NK och vice vd i fastighetsbolaget Hufvudstaden.Foto:Weronika Bela

Lanseringen av NK.se, som offentliggjordes i september 2020, skulle ske stegvis. Först ut var NK Sport och under hösten tillkom varumärken som NK Herrekipering och Stenströms Woman. 

”Det långsiktiga målet är att samtliga NK-avdelningar ska finnas representerade på NK:s e-handel och den stegvisa lanseringen fortsätter under hela 2021”, gick det att läsa i pressmeddelandet i samband med lanseringen. 

Men när fjolåret var slut var det endast runt 10 procent av varuhusets sortiment som fanns representerade på NK.se. 

”Vi har för närvarande en snabb utveckling av antalet produkter på NK.se. Under 2022 kommer antalet produkter att tredubblas och med det kommer andelen produkter att ligga mellan 25 och 30 procent”, säger Bo Wikare. 

”Det som kommer stort nu är kosmetiken. Där finns många produkter som är lätta att köpa på nätet. Det tror jag blir en dragare till sajten.”

Under tiden fortsätter utvecklingsarbetet med varuhusen, bland annat en satsning på dammode. 

”Vi gör en satsning på damplanet, både i Stockholm och Göteborg, som kommer att öppna under våren och rikta sig mot yngre modemedvetna kvinnor. Vi gjorde en liknande satsning på herrsidan som ledde till en föryngring.”

Hur ser du på framtiden?
”Vi tror att pandemin går över och att besökarna kommer tillbaka. Vi såg en väldigt positiv effekt i höstas då kunderna var tillbaka och det var en väldigt härlig stämning. Vi vill att ett besök på NK ska vara riktigt trevligt”, säger Bo Wikare.

Innehåll från LitiumAnnons

Digital handel – ett viktigt konkurrensmedel inom B2B

Trots att digital handel har ökat explosionsartat finns det branscher där omställningen dröjer. B2B-handeln har förvisso tagit stora kliv framåt, men ännu har den långt kvar innan den matchar utvecklingen inom B2C. 

– Det har varit svårt att mejsla ut var komplexa, specialiserade produkter hör hemma inom digital handel, men det börjar förändras, säger Seyamak Arkannia, Litium. 

Allt fler B2B-aktörer, inte minst grossister, partihandlare och tillverkande företag, ser möjligheterna med digitala försäljningskanaler och samarbetsplattformar som kan komplettera klassisk försäljning och affärsutveckling. Fortfarande finns det dock många missuppfattningar om digital B2B-handel, inte minst vad gäller att passa in digitala säljkanaler i den egna organisationen.

– Vissa har exempelvis haft svårt att förstå eller nå en samsyn kring hur digitala lösningar kan förenas med rådande affärsmodeller, medan andra har oroat sig för lönsamheten eller helt enkelt har varit ängsliga inför förändring, berättar Seyamak Arkannia, som är specialist inom digital handel och digitalisering hos Litium.

I takt med att omnikanallösningar blir allt vanligare har emellertid många mogna B2B-bolag börjat se möjligheter istället för utmaningar. Den digitala utvecklingen ses som en pusselbit i en större helhet, där digitala kanaler används som komplement till traditionella säljmöten och relationsbyggande.

– Många tror att digital handel handlar om att lägga till en köpknapp, men det är snarare ett sätt att ge utökad och bättre service till sina kunder och därmed addera värde till både nya och existerande relationer. Det kan inkludera allt från att beställa reservdelar och boka underhåll till att kolla lagersaldo eller få en smidig kontaktyta mot säljare eller kundtjänst. 

Det handlar om konkurrenskraft

Seyamak konstaterar att vissa bolag fortfarande drar sig för att göra den investering som krävs för en digital omställning, men betonar att det i slutänden handlar om konkurrenskraft. 

– För varje kommunikations- och serviceyta du tar bort från ditt erbjudande står du sämre rustad att fajtas med konkurrenterna. Att se det digitala som en del av kundbemötandet ger dig ytterligare ett verktyg i verktygslådan, något som kan vara direkt avgörande nu när vi ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. 

Ta ett steg i taget

I förlängningen menar Seyamak att det handlar om ett grundläggande skifte i sättet man möter sina kunder. Via digitala ytor är det lättare att visa upp sitt erbjudande och öppna för dialog, vilket i sin tur underlättar att skaffa nya kunder på global basis. 

– Man måste dock inte ha alla svar på en gång; det bästa är att ta ett steg i taget. Till exempel kan du börja med att granska den kundresa som kunderna gör – vid vilka steg kan du använda digitala verktyg eller kanaler för att förbättra service, relationer och köpupplevelser eller skapa nya leads? 

Viktigt att avsätta tid

Det finns en del att vara medveten om innan man påbörjar sin digitala transformation. Seyamak har många års erfarenhet som konsult och har sedan länge förstått vikten av att alla parter drar åt samma håll. Som ledare måste man engagera medarbetarna och ha ordentligt med avsatt tid för att förankra det nya arbetssättet inom organisationen. 

– Det är verkligen A och O; därför jobbar Litium särskilt hårt med att bistå kunderna tidigt under resan. Vi stöttar i den strategiska översynen, identifierar lämpliga KPI:er och bidrar till att driva arbetet på en teknisk nivå, så att varje kund faktiskt får en kostym som passar. Kunder som tar steget att driva dessa projekt finner dessutom det ofta både roligt och givande och att resultatet är väl värt arbetsinsatsen!

Läs mer hos Litium

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera