1515
Annons

Pandemirestriktioner förlängs med två veckor

Nuvarande covidrestriktioner bedöms behövas i ytterligare i två veckor.

Men om smittläget förbättras kan merparten börja avvecklas från 9 februari.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto:Marko Säävälä / TT

De nuvarande covidrestriktionerna kommer att behöva vara kvar i åtminstone 14 dagar till, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten.

”Liv och hälsa hotas fortfarande. Vi har en extrem smittspridning med stor påverkan på samhällskritiska verksamheter, inklusive sjukvården och äldreomsorgen”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

”Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall behövs den bromsen ännu en tid.”

Enligt Folkhälsomyndighetens scenario når vi inom kort kulmen på den pågående smittovågen.

” Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna. Men om läget då har stabiliserats och om kulmen bedöms vara nådd och om vaccinationerna flyter på kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari.”

Nästa vecka återkommer regeringen med mer information om vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avvecklingen kan ske.

Uppskattningsvis insjuknar minst en halv miljon människor i covid-19 varje vecka, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

”Vi kan samtidigt nu allt tydligare se att pandemin har gått in i en ny fas. En hög vaccinationstäckning skyddar många mot allvarlig sjukdom och död.”

Att många nu är vaccinerade och att omikronvarianten leder till mildare sjukdom har också gjort att vi nu befinner oss i ett nytt läge.

”Vi bedömer att ytterligare två veckor ska vara tillräckligt för att klara oss förbi puckeln. Under denna tid hinner ytterligare ungefär en miljon människor få möjlighet att vaccinera sig”, säger Tegmark Wisell om de förlängda restriktionerna.

För att inte få en allt för kraftig rekyl av smittspridning kommer dock vissa åtgärder behöva kvarstå ytterligare en tid även efter den 9 februari. Det gäller inte minst åtgärder för att skydda de allra äldsta och svagaste


Nu är covid-19 inte längre samhällsfarlig

Inga mer krav på smittspårning och karantän. Från och med i dag fredag avskaffas pandemilagen, och covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig sjukdom.

Foto:Paul Wennerholm/TT

Det må vara första april, men det är inget skämt. Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, mer känd som pandemilagen, har upphört att gälla. Covid-19 klassas numera inte heller som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

Beslutet, som fattades av riksdagen förra onsdagen, börjar gälla från och med i dag den 1 april.

”Det här är tack vare den goda vaccinationstäckningen som skyddar mot allvarlig sjukdom. Då ser vi inte längre att den ska klassas som allmänfarlig, för att den inte påverkar samhället på samma sätt”, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt henne gör myndigheten bedömningen att de inte kommer att behöva ta tillbaka klassificeringen som samhällsfarlig.

”Om det inte uppstår en ny variant där vaccinen inte har effekt mot allvarlig sjukdom och där vi har en annan sjukdomsbild.”

Men att pandemilagen slopas och klassificeringen ändras innebär inte att covid-19 försvinner. Det pågår fortfarande en pandemi, påpekar Sara Byfors.

”Därför är en grundläggande rekommendation att man ska fortsätta att stanna hemma om man är sjuk, för att inte sprida covid eller vad det kan vara för sjukdom.”

Sjukdomen räknas också alltjämt som anmälningspliktig, vilket innebär att sjukvården måste anmäla alla konstaterade fall till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Inom vård och omsorg måste covid-19 fortfarande också smittspåras, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

”Det måste finnas en smittspårning inom vården och äldreomsorgen, där det finns individer som har en risk för allvarlig sjukdom av covid-19. Det är fortsatt viktigt att inte sjukdomen kommer in i sjukvården”, säger Sara Byfors.

Pandemilagen, som trädde i kraft den 10 januari förra året, gav regeringen befogenheter att själv besluta eller överlåta myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridningen av covid-19. I normala fall ska sådana beslut fattas av riksdagen.

Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning om en ny smittskyddslag, bättre anpassad för framtida pandemier. De slutliga förslagen ska slutredovisas den 31 augusti 2023.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?