1515

Pandemin tar storbolagen till morgondagens arbetsplats

Våren 2020 kommer att leda till att många svenska storbolag tar ett jättekliv in i morgondagens arbetsplats. 

Maria Samuelsson, personalchef på ABB.
Maria Samuelsson, personalchef på ABB.

Coronakrisen har fått en rad företag att planera och tänka om kring sina kontor och arbetsplatser efter de massiva erfarenheterna av distansarbete som alla snabbt blivit tvingade till. 

Di har frågat ett drygt tiotal av av de största svenska bolagen hur de tänker kring framtidens arbetsplats. Helt klart kommer vårens dramatik att sätta tydliga och bestående spår på de svenska huvudkontoren efter den massiva hemarbetsvågen. Hos bolag som Electrolux och Klarna jobbar i dag 90 procent av alla anställda hemifrån. Hos King och Stora Enso nära 100 procent.

Electrolux är ett av de svenska storbolag som har kommit längst med att ta vara på och komma vidare med de nya erfarenheterna av alternativa arbetssätt.

”Vi har genomfört en undersökning där merparten av våra medarbetare upplever det som att det har fungerat lika bra, eller till och med bättre, att arbeta hemifrån. Vi kommer självklart att ta med detta när vi ser över hur vi ska arbeta framåt och vad som kommer att ingå i det ”nya normala,” förklarar Monica Leinstedt, bolagets svenska HR-chef.

Har ni planer på att förändra utformning och omfattning av företagets kontor och arbetsplatser efter vårens erfarenheter?
”Ja, en del justeringar har redan gjorts och ett arbete är initierat för att se över hur vårt kontor ska utformas för att bäst stödja vår verksamhet givet de nya förutsättningar som coronasituationen har bidragit till, direkt och indirekt. Det är ännu för tidigt att säga vilka åtgärder som kommer vidtas på lite längre sikt, men att våren har fört med sig både nya sätt att arbeta, nya insikter och nya kompetenser står redan klart”, konstaterar Monica Leinstedt.

Även hos kraft- och automationsjätten ABB tänker man nytt.

”Vi ser över möjligheten att tillämpa ett mer flexibelt förhållningssätt till hemarbete för våra medarbetare även framåt. Vi ser det som en del i att vara en modern och attraktiv arbetsgivare som kan erbjuda lösningar som passar olika individer och livssituationer”, säger ABB:s personalchef Maria Samuelsson.

Maria Samuelsson.
Maria Samuelsson.

Hos Stora Enso där ”kontoren är så gott som tomma och i princip alla möten sker genom videosamtal” väntar också förändrade arbetssätt och nya kontorsidéer. 

”Vi ska bygga ett nytt huvudkontor i trä i Helsingfors och vi kommer att ta med oss de erfarenheter vi gjort under den här perioden, in i det arbetet. Vi kan konstatera att vi har kunnat upprätthålla en hög produktivitet trots att majoriteten inte jobbar från sitt kontor. De flesta arbetsuppgifter för kontorspersonal går utmärkt att utföra hemifrån och dagens videoteknik möjliggör bra möten oavsett vart man befinner sig”, förklarar Carl Norell, bolagets presschef.

Även hos bankerna, som på grund av tuffare it-säkerhetskrav har större utmaningar med distansarbete, finns tecken på förändringar, om än försiktiga sådana. SEB är bland de storbolagen med minst andel distansarbetare, omkring 35-40 procent.   

”Vi kommer i ett senare skede att mer utförligt utvärdera våra erfarenheter av coronakrisen och de åtgärder vi tagit. Men självklart finns det många nyttiga och viktiga lärdomar att dra både ur medarbetar- och kundperspektiv, och vi tror generellt att vi kommer att se en förändring i samhället vad gäller inställningen till exempelvis distansarbete, digitala möten och tjänsteresor”, säger SEB:s presschef Niklas Magnusson.

Hos bankkollegan Nordea har så mycket som 70 procent av alla anställda arbetat på distans under våren enligt Sverigechefen Per Långsved.

Per Långsved.
Per Långsved.

”Precis som många andra företag utvärderar vi vilka implikationer coronapandemin kommer ha för kundernas beteende och vårt sätt att arbeta framöver, men vad de långsiktiga effekterna blir är för tidigt att säga”, förklarar han.

Inte alla bolag ser dock samma dramatik och möjligheter till förändring i spåren på coronakrisens distansarbete. Varken Volvo AB, SKF och Assa Abloy har för närvarande några planer på att ändra hur man jobbar eller planerar kontor och arbetsplatser på längre sikt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?