1515

Pandemin stoppade inte festbolaget – ”fullkomligt exploderat”

Inställda fester och event i spåren av pandemin har inte sänkt e-handlaren Partykungen. Istället har bolaget gjort ett starkt år och siktar mot nordisk expansion.  

Joel Svensson, grundare och vd Partykungen.
Joel Svensson, grundare och vd Partykungen.Foto:Oskar Omne

Det Gävlebaserade e-handelsföretaget Partykungen, som säljer festartiklar på nätet, gjorde ett plusresultat på cirka 5,2 miljoner i fjol och omsättningen skrevs till 222 miljoner kronor, trots inställda fester och event. I början av pandemin såg dock bolaget en kraftigt minskad efterfrågan på en stor del av sortimentet. 

”Men samtidigt såg vi en stor förflyttning från fysiska butiker till online och medan vissa varukategorier tappade i försäljning, ökade andra.”

”Tack vare detta, korttidspermitteringar och att vi har skjutit på icke nödvändiga investeringar har vi lyckats öka både omsättning och resultat trots det tuffa året som varit.”

Bland annat har bolaget arbetat med att utöka utbudet för att matcha mer coronavänliga evenemang, som exempelvis utomhuslekar eller hemmabarer. 

Och det finns ett par produktkategorier som har gått extra bra under pandemin. Utomhusartiklar som till exempel badleksaker eller trädgårdsspel är några exempel. 

”Vi har också mer än fördubblat försäljningen av godis och läsk, artiklar som man normalt går till en kiosk eller affär för att handla men som man under pandemin valt att e-handla. Därtill har hemmabaren fått lite av en revansch och när våra kunder inte kunnat gå på krogen har man istället blandat drinkar hemma.”

Något som det diskuteras mycket om i branschen just nu är utmaningar kopplade till hållbar konsumtion, säger Joel Svensson.  

”Vi kan bli bättre på att erbjuda kunderna mer miljövänliga alternativ, i allt i från engångsartiklar som går att kompensera hemmavid till maskeradkläder som är tillverkade för att användas mer än en gång.”

Joel Svensson är inne på sitt elfte år med Partykungen och det har som för många andra entreprenörer varit en berg- och dalbana under resans gång. Stundvis har det varit väldigt tufft, säger han.  

”Även om e-handeln fullkomligt exploderat senaste året sker fortfarande marparten av detaljhandeln i fysiska butiker, varför jag tror att en stor del av vår potentiella tillväxt är kvar att göra.”

Och framöver siktar Partykungen mot en utrullning på flera nya marknader. 

”Exakt vart och vilka länder har vi inte tagit beslut om ännu men vi planerar för att ta oss utanför Norden i början av nästa år om allt går som det ska”, säger Joel Svensson. 

 


Innehåll från CognizantAnnons

Digital innovation för framtidens bästa

Mats Johard och Erik Dingvall på Cognizant.
Mats Johard och Erik Dingvall på Cognizant.

De senaste åren har marknaden exploderat inom området för ny teknik. Samtidigt står världen inför en stor omställning för att nå Parisavtalet och hållbarhetsmålen. Globala konsultföretaget Cognizant menar att teknikbranschen bör betraktas mer som ett ekosystem, där man delar med sig av innovation som kan bidra till planetens bästa. 

– Inom de ramar som fortfarande medför lönsamhet behöver vi lyfta blicken och se tillsamhällsnyttan, säger Mats Johard, vd för Cognizant. 

Cognizant grundades 1994 i New Jersey och är ett bolag som kännetecknas av nyfikenhet, innovation och framåtanda. Likt andra bolag i branschen har de successivt byggt upp en enorm kapacitet för att hantera stora datamängder från ett stort antal projekt, kombinerat med kundspecifika lösningar och algoritmer. Nu ligger stort fokus på att analysera och att återanvända denna kunskapsbas utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Mats utvecklar:

– Vi tror att det är dags att jobba bredare – det måste finnas en generaliseringstanke. Om man kommer på en bra lösning, hur kan den fungera för en annan bransch eller samma bransch fast i en annan kontext? 

Risken finns att kunder drar öronen åt sig av blotta tanken på att dela med sig av idéer eller innovationer, men tanken är förstås inte att man ska ge bort något som kommer innebära förlorad lönsamhet. Erik Dingvall har huvudansvar för AI och datalösningar hos Cognizant, och han vill understryka att det är just en generell öppenhet kring insikter och verktyg de förordar, och inga kundspecifika fall.

– Jag tror vi kan skapa en styrka genom att samarbeta – som i ett ekosystem – för allas bästa. Om det finns stora samhälleliga vinster att tjäna på en algoritm eller innovation, kan det finnas ett stort värde i att dela med sig av den.

Krav på återanvändbarhet

Cognizant har många globala kunder. Generellt anser de att det finns en stor insikt kring hållbarhet hos kunderna, och i synnerhet gällande de krav på hållbarhetsagenda som ställs på leverantörerna. Nästa steg är att ta sig an cirkulär innovation.

– Vi tror att många av våra uppdrag kommer att innehålla krav på återanvändbarhet av till exempel utvecklade algoritmer. Det görs så oerhört mycket bra saker med hjälp av de mest avancerade tekniska mjukvarulösningarna och vi har ett ansvar att sprida de insikter som kan hjälpa oss att nå FN:s hållbarhetsmål. Det finns ingen motsättning i att arbeta för humanitära mål samtidigt som det ger lönsamhet och tillväxt för bolaget, säger Erik.

– I slutändan bör globala bolag se det som sin skyldighet att driva tekniken inom cirkulär innovation, avslutar Mats.

Om Cognizant

Cognizant är ett globalt teknik- och konsultföretag där Big Data och AI spelar en stor roll. Cognizant är en partner till framförallt globala kunder, som driver en digital agenda inom branscherna bank, försäkring, tillverkande industri, media och telekom.

Läs mer på https://www.thecognizant.com/l/artificial-intelligence-2021/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cognizant och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?