1515
Annons

Pandemin skyndar på ett Sverige utan kontanter

Det kontantlösa samhället har tagit ett rejält skutt framåt, inte minst pådrivet av den pågående viruspandemin.

Riksbankschefen Stefan Ingves och Facebooks digitala valutaprojekt Libra.
Riksbankschefen Stefan Ingves och Facebooks digitala valutaprojekt Libra.Foto:TT

”Corona skyndar på det kontantlösa samhället”, konstaterar Carin Rehncrona vid Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet och pekar på ett antal faktorer som gör att virusskräcken nu snabbt påverkar världens betalsystem och att vi väljer bort kontanter i större utsträckning.

Tidigt under coronaepidemin började också amerikanska centralbanken Fed sätta fysiska dollar från Asien i karantän i syfte att förhindra spridningen av covid-19. Kina och Sydkorea har genomfört liknande åtgärder med fysiska pengar. 

I Sverige har storbankerna höjt blippgränsen för betalkort så att vi nu kan handla mer utan att behöva trycka pinkod och eventuellt sprida smitta. 

Men pandemin fungerar också som en katalysator för utvecklingen av framtidens betalmedel, digitala valutor.

Redan för ett år sedan arbetade 80 procent av världens centralbanker med egna ”central bank digital currencies”, CBDC:s i olika stadier, enligt en undersökning från Bank for International Settlements. Om tre år har 20 procent av världens centralbanker också lanserat digitala valutor, bedömer Deutsche Bank i en färsk analys.

Längst fram ligger den kinesiska centralbanken, Peoples Bank of China, som jobbat i fem år med en digital yuan och redan tillsammans med privata företag utvecklat den tekniska och praktiska funktionaliteten och nu utvecklar den legala för att kunna lansera ett pilotförsök i slutet av året, enligt medieuppgifter.

Riksbanken här hemma lanserade också nyligen ett pilottest med e-kronan där konsultfirman Accenture ska bygga en testmiljö med blockkedjeteknologi. 

Eftersom världens centralbanker fortfarande till stora delar kämpar med sviterna efter finanskrisen 2008 finns inte så mycket mer av traditionell penningpolitisk ammunition att ta till för att möta coronakrisens effekter på världsekonomin. 

Då har i stället en rad nya, innovativa grepp som digitala stimulanser och digitala valutor dykt upp.

I USA har det diskuterats att de bidragscheckar som Vita huset skickar ut till amerikanerna i spåren på coronakrisen, precis som man gjorde i samband med finanskrisen, istället skulle vara i digital form, så kallade ”digital dollar wallets”.

Men det som också lockar med digitala centralbanksvalutor är, enligt till exempel ett färskt diskussionsunderlag från Bank of England, möjligheten till ny, ”okonventionell” penningpolitisk policy i tider av noll eller negativa räntor.

För precis ett år sedan avslöjades att Facebook var i färd med att bygga ett kryptovalutabaserat betalsystem kallat Libra, något som då satte lite extra fart på världens centralbanker i deras digitala projekt. Teknikjätten presenterade ett konsortium bestående av 28 partners, däribland Visa, Stripe, Paypal, Uber och Spotify. Sedan dess har dock en rad av de tyngsta av dessa backat ur.

Mitt i coronakrisen kom dock nya besked från Mark Zuckerberg & Co att Facebook överger planerna på en ny digital flytande valuta som skulle ha kunnat ta upp kampen med dollarn som ny världsvaluta. I stället styrs projektet in mot en rad så kallade stablecoins som knyts till etablerade valutor som dollar och euro.

Många bedömare är dock fortsatt skeptiska till att det faktum att det fortfarande är Facebook som står bakom Libran vilket, menar man, gör hela projektet alltför politiskt känsligt för att det ska bli verklighet över huvud taget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?