Annons

Pandemin skyndar på ett Sverige utan kontanter

Det kontantlösa samhället har tagit ett rejält skutt framåt, inte minst pådrivet av den pågående viruspandemin.

Riksbankschefen Stefan Ingves och Facebooks digitala valutaprojekt Libra.
Riksbankschefen Stefan Ingves och Facebooks digitala valutaprojekt Libra.Foto:TT

”Corona skyndar på det kontantlösa samhället”, konstaterar Carin Rehncrona vid Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet och pekar på ett antal faktorer som gör att virusskräcken nu snabbt påverkar världens betalsystem och att vi väljer bort kontanter i större utsträckning.

Tidigt under coronaepidemin började också amerikanska centralbanken Fed sätta fysiska dollar från Asien i karantän i syfte att förhindra spridningen av covid-19. Kina och Sydkorea har genomfört liknande åtgärder med fysiska pengar. 

I Sverige har storbankerna höjt blippgränsen för betalkort så att vi nu kan handla mer utan att behöva trycka pinkod och eventuellt sprida smitta. 

Men pandemin fungerar också som en katalysator för utvecklingen av framtidens betalmedel, digitala valutor.

Redan för ett år sedan arbetade 80 procent av världens centralbanker med egna ”central bank digital currencies”, CBDC:s i olika stadier, enligt en undersökning från Bank for International Settlements. Om tre år har 20 procent av världens centralbanker också lanserat digitala valutor, bedömer Deutsche Bank i en färsk analys.

Längst fram ligger den kinesiska centralbanken, Peoples Bank of China, som jobbat i fem år med en digital yuan och redan tillsammans med privata företag utvecklat den tekniska och praktiska funktionaliteten och nu utvecklar den legala för att kunna lansera ett pilotförsök i slutet av året, enligt medieuppgifter.

Riksbanken här hemma lanserade också nyligen ett pilottest med e-kronan där konsultfirman Accenture ska bygga en testmiljö med blockkedjeteknologi. 

Eftersom världens centralbanker fortfarande till stora delar kämpar med sviterna efter finanskrisen 2008 finns inte så mycket mer av traditionell penningpolitisk ammunition att ta till för att möta coronakrisens effekter på världsekonomin. 

Då har i stället en rad nya, innovativa grepp som digitala stimulanser och digitala valutor dykt upp.

I USA har det diskuterats att de bidragscheckar som Vita huset skickar ut till amerikanerna i spåren på coronakrisen, precis som man gjorde i samband med finanskrisen, istället skulle vara i digital form, så kallade ”digital dollar wallets”.

Men det som också lockar med digitala centralbanksvalutor är, enligt till exempel ett färskt diskussionsunderlag från Bank of England, möjligheten till ny, ”okonventionell” penningpolitisk policy i tider av noll eller negativa räntor.

För precis ett år sedan avslöjades att Facebook var i färd med att bygga ett kryptovalutabaserat betalsystem kallat Libra, något som då satte lite extra fart på världens centralbanker i deras digitala projekt. Teknikjätten presenterade ett konsortium bestående av 28 partners, däribland Visa, Stripe, Paypal, Uber och Spotify. Sedan dess har dock en rad av de tyngsta av dessa backat ur.

Mitt i coronakrisen kom dock nya besked från Mark Zuckerberg & Co att Facebook överger planerna på en ny digital flytande valuta som skulle ha kunnat ta upp kampen med dollarn som ny världsvaluta. I stället styrs projektet in mot en rad så kallade stablecoins som knyts till etablerade valutor som dollar och euro.

Många bedömare är dock fortsatt skeptiska till att det faktum att det fortfarande är Facebook som står bakom Libran vilket, menar man, gör hela projektet alltför politiskt känsligt för att det ska bli verklighet över huvud taget.


Innehåll från NOWOAnnons

Malin väntar tillökning i familjen: "Jag sparar för att trygga deras framtid"

Att spara är ett sätt att trygga sina barns framtid. Under föräldraledigheten, då ekonomin oftast är lite ansträngd, finns det några smarta sätt att lyckas med sitt sparande.
Att spara är ett sätt att trygga sina barns framtid. Under föräldraledigheten, då ekonomin oftast är lite ansträngd, finns det några smarta sätt att lyckas med sitt sparande.

 Malin Eriksson går i väntans tider. Och bland alla nya tankar har hon också tagit tag i sitt långsiktiga sparande. 

– För mig är det viktigt att ha ett sparande som inte påverkar min vardag just nu, säger hon.

Så fungerar NOWO 

Malin Eriksson arbetar som marknadskoordinator i Stockholm. Tillsammans med sin sambo väntar hon också tvillingar. Livet kommer förstås att bli lite annorlunda, men hon har förberett sig så gott det går. Samtidigt är hon mån om att inte helt förändra och försaka det liv hon lever idag.

– Jag ska snart gå på föräldraledighet, och då kommer min ekonomi att förändras. Det är något jag tänker mycket på. Samtidigt är ett långsiktigt sparande väldigt viktigt för mig – just för att jag vill trygga mina barns och vår framtid, och ändå leva som jag gör idag. Jag älskar till exempel att resa, och det vill jag fortsätta att göra när jag blir äldre, berättar Malin Eriksson.

Sparar med NOWO

Hon har lagt sitt långsiktiga sparande hos NOWO. Att Malin valde just den svenska sparplattformen beror bland annat på att hon fortfarande vill kunna spara till pensionen, trots förändrade ekonomiska förutsättningar under föräldraledigheten.

– Det jag gillar med NOWO är att det är ett mikrosparande i vardagen, och att allting utgår från mina ekonomiska förutsättningar. Jag kommer ju fortfarande behöva handla saker som ger återbäring till mitt sparande, som kläder och hygienartiklar. 

Sparar genom att handla 

Malin sparar på en mängd olika sätt; dels genom alla sina inköp, i butik som online, dels med hjälp av ett så kallat dagspar där hon sätter av 20 kronor per dag. Dessutom har hon ett autospar kopplat till ett vanligt Mastercard där hon sätter av en fast procentsats av varje köp.

– Det sparandet anpassar sig efter hur mina vardagsinköp varierar. Just nu har jag valt 6 procent i autospar. Handlar jag lunch för 100 kronor sätter jag alltså av 6 kronor till sparandet på mitt fondkonto. Min sambo och jag kollar just nu hur vi ska få det att gå runt ekonomiskt, men för mig är det viktigt att fortsätta spara. 

– Man har olika sparmöjligheter under olika skeden i livet, och vad som helst kan hända. Men just under föräldraledighet tror jag många glömmer bort sitt sparande, och fokuserar istället på hur livet är här och nu. Det gäller inte minst för pensionen, som ligger långt fram i tiden. 

Hur långsiktigt tänker du?

– Jag har delat upp mitt sparande. Viktigast är att säkra min pension så att jag kan fortsätta resa och leva som idag. Där har jag ett långsiktigt mål. Sedan har jag ett kortare sparmål  inom en femårsperiod, så att familjen ska kunna ha frihet och göra roliga, spännande saker. 

– Dessutom väntar vi ju tvillingar, så vi kommer också att spara till ett större boende, säger Malin Eriksson. 

Ladda ner NOWO-appen och läs mer om olika sätt att spara:

Appstore

Google Play

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För det fall Du önskar investera i fonden/någon av våra fonder finns information i form av Faktablad och Informationsbroschyr att tillgå på vår hemsida: www.tellusfonder.se.

 

Mer från NOWO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOWO och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?