1515
Annons

Pandemin satte käppar i hjulet för anrika julskyltningen: "Blir annorlunda i år"

Julen närmar sig med stormsteg samtidigt, men inför den viktiga julhandeln brottas handeln med nya restriktioner. På Nordiska Kompaniet där det julskyltats i över hundra år har man i år fått tänka helt nytt för att skapa julstämning som bevarar traditionen.

Foto:TT

Cilla Winbladh, vd på designbyrån Jo Ann Tan Studio blickar upp mot julgranen som svävar ovanför besökarna som kommer in i Nordiska Kompaniets entré. Hennes byrå firar i år tioårsjubileum som skapare av varuhusets julskyltning

”Det tar fjorton personer och tolv timmar att få upp den. Vi tar in en cirkusakrobat som är med och klättrar för att få den på plats. Man måste nog vara lite galen för att gilla att göra det”, konstaterar hon.

Cilla Winbladh, vd på designbyrån Jo Ann Tan Studio.
Cilla Winbladh, vd på designbyrån Jo Ann Tan Studio.Foto:Gustaf Månsson

Julskyltning dök upp i Sverige i mitten på 1800-talet när butiker började inrymmas på gatuplan i fastigheter i svenska städer. Det blev ett viktigt verktyg att locka kunder för handlarna som ofta hade sina varor nerpackade bakom disk. När gatubelysningen och handelsgatorna senare blev ett utbrett inslag i den svenska stadsbilden växte julskyltningen till en stark och älskad tradition.

I 105 år har det julskyltats i varuhuset NK:s fönster mot Hamngatan på skyltsöndagen. De senaste tio åren av dessa har designbyrån med kontor i Stockholm och Milano, som Cilla Winbladh driver tillsammans med Jo Ann Tan, varit den kreativa kraften bakom de fantasifulla installationerna. Varuhusets grundare Josef Sachs var tydlig i sin vision om julskyltningen. Här skulle det ges underhållning för alla generationer, men framför allt för barnen, utan att blanda in kommers och produkter. Detta tankesätt genomsyrar uppdraget än i dag enligt Cilla Winbladh.

”Det är otroligt ärofyllt att få ta hand om en sådan tradition som bara har en enda uppgift: att göra folk lite gladare. Vårt mål när vi planerar är att folk ska stanna upp och känna en wow-känsla. Josef Sachs tänkte sig fönstren som små scener och det känns viktigt att bevara den känslan.”

Men i år är inget sig likt när det kommer till jultraditioner i stort. Över hela landet har julmarknader valt att ställa in eller försökt hitta alternativa sätt att kunna erbjuda julstämning. Liseberg i Göteborg, Gustav Adolfs torg i Malmö och Gamla stan i Stockholm – listan kan göras lång över julmarknader som i år tagit beslutet att stänga ner.

Varuhusens verksamhet faller inte under regeringens restriktioner om begränsning av besökare vid evenemang och allmän sammankomst som julmarknaderna.  

Henrik Lilja är varuhuschef på Nordiska Kompaniet. Han menar att man från varuhusets sida jobbat målmedvetet och beslutsamt för att hitta vägar för människor att kunna ta del av jultraditionen trots det speciella läge som råder.

”Det har varit ett tufft år där ingen har vetat hur länge det här kommer att pågå. Vårt mål har hela tiden varit att sätta hälsan hos besökare och medarbetare först. Utifrån det perspektivet har vi tittat på hur vi ska kunna genomföra julen. Vi lägger ett stort fokus på att människor ska kunna följa avtäckningen och julskyltningen digitalt. Det blir lite annorlunda i år. Ingen tomte som kommer uppför Hamngatan med sin släde för att hämta nyckeln till varuhuset och sätta igång julen. Men vi hoppas att många väljer att följa avtäckningen hemifrån och att den kan hjälpa till att sprida lite välbehövlig julstämning.”

Henrik Lilja, varuhuschef på Nordiska Kompaniet och Cecilia Winbladh, vd på JoAnn Tan Studio.
Henrik Lilja, varuhuschef på Nordiska Kompaniet och Cecilia Winbladh, vd på JoAnn Tan Studio.Foto:Gustaf Månsson

Årets tema bygger på hållbarhet och drömmen om en vit jul. Idén bakom är en passning till klimatförändringarna som vi ser runt omkring oss. Arbetet med årets utställning startades precis som tidigare år redan i februari. 

Med avstamp i tanken om att använda enbart insamlat överskottsmaterial från varuhusets olika avdelningar har formgivarna på Jo Ann Tan Studio under året låtit en snöfylld norrländsk sagovärld växa fram som befolkas av djur av alla de slag. Här kan man hitta rävar och fåglar av strimlat papper, lämlar av paketsnöre och björnar av wellpapp. För de rörliga delarna av installationerna har studion valt att arbeta med projektioner där både fjällbäckar och norrsken ska få fantasin att flöda hos publiken.

Årets val av tema var lite av ett lyckokast då flera av byråns formgivare som utgår från Italien har befunnit sig i karantän under längre perioder. Detta har inneburit att mycket av arbetet med figurer och miljöer som ingår i julskyltningen har växt fram i vardagsrum och på balkonger hemma hos formgivarna.

Foto:Gustaf Månsson

”Det ska bli så otroligt härligt att få se allting i fönstren. Det är nästan så jag blir lite tårögd. De här små djuren hjälpte oss väldigt mycket under en ganska jobbig period. Även om alla var hemma så hade vi något att fokusera på. Det blev nästan som terapi. Det fanns något att hålla fast vid”, säger Cilla Winbladh.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?