1515
Annons

Pandemin i fokus på G20-möte

USA:s president Donald Trump, Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Kinas ledare Xi Jinping finns bland de världsledare som på lördagen möts för ett två dagar långt G20-möte via nätet.

Kinas ledare Xi Jinping och Tyskland förbundskansler Angela Merkel.
Kinas ledare Xi Jinping och Tyskland förbundskansler Angela Merkel.

På grund av pandemin har det vanligtvis stora toppmötet reducerats till en kort onlinesammankomst som kommer att ledas av Saudiarabiens kung Salman.

På agendan för ledarna för världens 20 rikaste länder står covid-19-pandemins enorma ekonomiska konsekvenser. En våg av statsfinansiella problem i fattiga länder befaras komma i kölvattnet av pandemin och G20-ledarna väntas formellt anta ett ramverk för skuldlättnader för dessa länder – en uppgörelse som G20:s finansministrar gjorde upp om i förra veckan.

”Toppmötet kommer att sträva efter att stärka det internationella samarbetet för att stötta den globala ekonomiska återhämtningen”, säger Saudiarabiens finansminister Mohammed al-Jadaan, inför mötet.

Men G20:s skuldlättnader, som gäller till juni, är otillräckliga och bör förlängas till slutet av 2021, anser FN:s generalsekreterare António Guterres.

G20-länderna har hittills spenderat över 180 miljarder kronor för att tackla pandemin.

 


WHO sågar Kinas coronastrategi: Ohållbar

HONGKONG Världshälsoorganisationen WHO säger att Kinas nolltolerans mot viruset är ”ohållbar”. Pekings svar på kritiken: censurera nyheten på sociala medier. 

Samtidigt varnar en ny studie för 1,6 miljoner människor kan dö i Kina om viruset tillåts spridas fritt.

”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Regeringen i Peking har inte bara nolltolerans mot viruset, utan mot kritik om dess viruspolicy. Det tog inte lång tid för myndigheterna att censurera nyheten att Världshälsoorganisationen WHO sågat Kinas viruspolitik på sociala medier i Kina.

”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar, med anledning av hur viruset beter sig och vad vi förväntar oss om framtiden”, sa WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens.

”Vi har diskuterat situationen med kinesiska experter och vi har indikerat att tillvägagångssättet inte är hållbart. Jag tror att en förändring är mycket viktig”, sa han vidare.

Situationen är extremt politiskt känslig. För ett och ett halvt år sedan utropade Kinas president Xi Jinping ”seger” över viruset, och landets utrikesdepartement och statskontrollerade medier begav sig ut på en smutskastningskampanj mot hur andra länder – framför allt USA – misslyckades att stoppa virusspridningen.

Häromåret kritiserades också WHO, och Tedros Adhanom Ghebreyesus i synnerhet, internationellt för att ha varit undfallet mot Kina. 

”Tyvärr så tror jag inte att kritiken av WHO kommer leda till någon förändring. Snarare kommer Xi ökar nolltoleransen ytterligare”, säger en affärsman som bor i Shanghai, och som varit inlåst i sitt hus med sin familj i över två månader, till Di.

”Det finns ingen ljusning i sikte”, säger han.

Samtidigt varnar en ny rapport från Fundanuniversitetet i Shanghai att ”en tsunami” av coronaviruset skulle välla över landet om regeringen gav upp nolltoleransen, vilket skulle leda till att 1,6 miljoner människor dog. Forskarna räknar med att över 112 miljoner människor skulle smittas med symptom och ytterligare fler utan symptom. 

Studien, som publicerades i Nature Medicine, framhöll att befolkningens immunitetsgrad mot viruset var ”otillräcklig”, framför allt då vaccinationsnivån bland den äldre befolkningen är låg. Bara hälften av de över 80 år har vaccinerats. Till skillnad från i många andra länder så har den äldre befolkningen inte prioriterats i Kinas vaccinationskampanj.

De kinesiska vaccinen har också relativt lägre effektivitetsgrad jämfört med de västerländska, enligt experter. 

Dussintals av Kinas största städer och fabriks- och logistikområden är helt eller delvis nedstängda på grund av virusbekämpningen, vilket skapat omfattande störningar inom både det lokala och internationella näringslivet. 

Nolltoleransen har och lett till att folk vägrats vård på sjukhus. Åtskilliga personer Di talat med vittnar om matbrist och växande ångest i och med nedstängningen. 

Flera analyshus har skruvat ner sina prognoser för Kinas ekonomi. Internationella valutafonden IMF skrev förra veckan ner prognosen för Kinas ekonomi, till tillväxt på 4,4 procent, betydligt lägre än Pekingstillväxtmål på 5,5 procent. Andra banker har sänkt prognoserna ännu mer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?