1515
Annons

Pandemin gör att bönderna kan mjölka ur mer

Ökat sug efter svenska livsmedel under coronapandemin ger ett välkommet lyft för svenska mjölkbönder.

Mjölkproduktionen har ökat – liksom antalet mjölkkor.

Förra året blev ett trendbrott när det gäller den svenska mjölkproduktionen. Efter att under en längre tid ha backat gick utvecklingen i motsatt riktning.

Årsstatistik från Jordbruksverket visar att invägningen av mjölk under 2020 låg på 2.772.000 ton, en ökning med 68.000 ton, eller 2,5 procent.

Siffrorna är de högsta sedan 2016, samtidigt som antalet mjölkkor ökade med 3.000 djur, eller cirka en procent.

”Vi har efter flera år med minskad produktion varit på väg mot vad jag skulle jag säga en kritisk nivå där det blir så få mjölkbönder kvar i Sverige att det är svårt att upprätthålla veterinärkompetens, samtidigt som underlaget för foderindustrin har minskat. Därför är det glädjande att få en tillväxtkurva”, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, som själv är mjölkproducent.

En betydande effekt av coronapandemin, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF), är att efterfrågan på svenska livsmedel har ökat, bland annat mjölk.

”Vi ser den effekten på flera kategorier, såväl mejerivaror som kött. Den grundläggande drivkraften är att vi har mycket högre andel försäljning av svenska produkter i livsmedelsbutiker än i restaurang och storhushåll. När svenska folket går mindre på restauranger och äter hemma i större omfattning driver det också efterfrågan”, säger Palle Borgström.

Just mjölkproducenterna har drabbats i stor omfattning av den torka som har plågat svenska lantbrukare vid flera tillfällen, bland annat sommaren 2018, vilket har gett kraftigt förhöjda foderkostnader.

Gynnsamma skördar har dock nu gett bättre grovfodertillgång, samtidigt som mjölkpriset har stabiliserats. Exempelvis Arla kunde under 2020 betala ut det högsta genomsnittliga mjölkpriset för konventionell mjölk till ägarna på sex år.

”Mjölkbönder har under ett par år varit vana vid väldigt volatila priser, men nu har det under två år varit relativt stabila priser och det betyder mycket för en näring som har en stor andel fasta kostnader”, säger Palle Borgström.

Bornold om sin fondutmanare: ”Det ramlar in kunder”

Börsprofilen Joakim Bornold startade fondplattformen Levler mitt i börsnedgången. På onsdagen, samtidigt som konkurrenterna Avanza och Nordnet faller hårt på börsen efter svaga septembersiffror, nämner han nöjt att hans egen plattform växte under september – och avslöjar vilken profilerad fondförvaltare som främst förvaltar hans egna pengar.

Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera