1515
Annons

Pandemin gav rekordår för auktionsjätten – sålde årets dyraste konstverk

Peder Isacson, vd för auktionshuset Sotheby's i Skandinavien, kan glädjas åt ett lyckat år. Han inbringade årets högst klubbade verk. Målningen ”Triptych inspired by the Oresteia of Aeschylus” signerad Francis Bacon såldes för drygt 700 miljoner kronor i juni. 

Foto:Amanda Lindgren

Peder Isacson är på märkbart gott humör. Coronapandemin till trots gör han sitt bästa år någonsin. Tillsammans med sina kollegor har han lyckats hitta konst på den svenska, norska, finska och danska marknaden som har sålts för sammanlagt 743 miljoner kronor (exklusive avgifter) på Sotheby's under 2020. Det gör Skandinavien-kontoret till ett av auktionsjättens viktigaste i Europa, med en försäljningsandel i Europa på runt 20 procent. 

Att nivån är så hög förklaras av en extraordinär försäljning som ägde rum i slutet av juni. Astrup Fearnley-museet i Oslo, grundat av den norske affärsmannen och konstsamlaren Hans Rasmus Astrup, sålde Francis Bacon-målningen ”Triptych inspired by the Oresteia of Aeschylus”. Priset för verket från 1981 landade på nästan 630 Mkr exklusive avgifter. Prislappen inklusive avgifter blev 730 Mkr. Det blev det tredje dyraste verket som uppnåtts på auktion för den brittiske konstnären. Och än tronar verket som Sotheby's och auktionsvärldens dyraste under 2020. 

”Att vi skulle få in ett sådant här rekordobjekt under ett år av pandemi, det kunde man inte drömma om. Oftast brukar det vara resultatet av något av de tre d-na, det vill säga death, divorce och disaster (död, skilsmässa och katastrof, Di:s anm.), vilket alltså inte var fallet här ”, säger Peder Isacson. 

Utöver Bacon-målningen har Skandinavien-kontoret också under året fått in två målningar signerade Edvard Munch (1863-1944). Målningen ”Hage i Kragerø” från 1909 klubbades för drygt 12 Mkr (exklusive avgifter) i oktober. Och verket ”Vårlandskap” från 1923-1924 gick för nästan 27 Mkr (exklusive avgifter) även det i slutet av oktober. 

Hur förklarar du att auktionshusen står sig så starkt i en tid av pandemi, där flera branscher kämpar för sin överlevnad och människor kastas in i arbetslöshet? Även Bukowskis och Uppsala Auktionskammare har starka auktioner bakom sig.
”Jag tror delvis att det handlar om en flykt. Människor är uttråkade hemma och har inget att göra. Då budar de på konst”, säger Peder Isacson. 

Han berättar att även säljtrycket är högt i spåren av pandemin. Hotellkedjor som brottas med en försämrad ekonomisk situation säljer av konst för att säkra sin likviditet, enligt vd:n.

Samtidigt som Peder Isacson framhäver det lokala kontorets framgångar, är han mån om att berätta om Sotheby's digitaliseringsarbete. Det har intensifierats efter att företaget förra sommaren fick en ny ägare i den fransk-israeliske affärsmannen och konstsamlaren Patrick Drahi. I samband med ägarbytet utnämndes också Charles F. Stewart som ny vd. Han ansvarade tidigare för kabeltv-leverantören Altice USA, som ingått i Drahis imperium. 

Utöver allt fler digitala auktioner satsar Sotheby's även på försäljningar med fasta priser, utan något budgivningsförfarande. Även direktförsäljningar som inte syns på en öppen marknadsplats har ökat i antal. 

”Nästan hälften, 42 procent, av alla som budat digitalt under 2020 är helt nya kunder för oss”, säger Peder Isacson och tittar ned i papper från Sotheby's pressavdelning. 

”I och med pandemin ställde vi om hela vår verksamhet och satsade på digitala onlineauktioner. Vi genomförde över 60 nätauktioner under perioden april till maj, och omsättningen för de digitala auktionerna har ökat med över 600 procent hittills i år”, fortsätter han och berättar att klock- och bilauktionerna varit särskilt lyckade. 

Med start detta år har konsthandlare i Sverige börjat lyda under penningtvättslagen. Hur påverkar det dig i ditt arbete?
”I och med att vi har varit börsnoterade har vi redan jobbat under väldigt strikta regler och vi har redan haft processer på plats där vi både granskar köpare och säljare.”

Den svenska konstbranschen har svårt att förstå varför en skulptur av Nathalie Djurberg och Hans Berg såldes för 19,5 miljoner kronor, när startpriset var 0,3 Mkr. Förstår du det?
”Det var ju ett otroligt resultat om än väldigt förvånande.” 

Tror du att köparen kommer offentliggöras?
”Det brukar komma fram i slutändan, vem som har köpt”, säger han. 


Lista: Aktierna som analytikerna helst säljer

Efter det första halvårets börsoro anser analytikerna att det säljläge i flera aktier. Bland dem finns tre aktier som har rasat runt 50 procent – men också tre aktier som har stått emot väl i turbulensen.

Di har listat alla bolag på Stockholmsbörsen som analytikerna helst säljer, däribland ett antal småspararfavoriter som har över 100.000 aktieägare var. 

Foto:Colorubox

Det första halvåret har präglats av stor turbulens på världens börser och i Stockholm är breda index ned med nästan 30 procent sedan årsskiftet. Trots de många orosmolnen som fortfarande präglar marknaden är det köprekommendationerna som dominerar hos analytikerna som hårdbevakar bolagen. Övertygelserna om att kurserna ska upp är dock inte lika dominerande i alla bolag.

Di har sammanställt samtliga aktierekommendationer på Stockholmsbörsen och plockat ut de som har fler säljråd än köpråd. Av de som bevakas av minst tre analytiker handlar det om sex bolag, utifrån data från Bloomberg.

När samma undersökning gjordes i september förra året hade 16 bolag fler sälj- än köprekommendationer. Sedan dess har Stockholmsbörsens breda index också backat med runt 22 procent.

Det krisdrabbade flygbolaget SAS är det enda bolaget som endast har säljrekommendationer. Aktien har fallit närmare 50 procent sedan årsskiftet, och den senaste månaden har den svenska staten sagt att den inte tänker skjuta till mer kapital och både piloterna och flygmekanikerna har varslat om strejk om ingen överenskommelse nås.

Samtliga fyra analytiker som bevakar SAS har haft en säljrekommendation sedan i februari. De 140.000 aktieägarna får också räkna med att bli rejält utspädda när bolaget ska ta in 9,5 miljarder kronor i en nyemission och omvandla mängder av skulder till aktier. Analyshusens genomsnittliga rikkurs ligger på 0,13 kronor – nästan 80 procent under den nuvarande kursen.

Sydbanks analytiker Jacob Pedersen har kallat det hela för ”en överlevnadskris”.

”Men jag är ganska säker på att om SAS inte existerar i samma form som nu om ett år tror jag att vi kommer att se tillbaka på det här och säga att det definitivt var en av sakerna som puttade SAS närmare stupet”, har han sagt till Di om den hotande pilotstrejken.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden hade en urstark vår på börsen med stöd av höga råvarupriser, men de senaste månaderna har kursen fallit tillbaka markant och aktien är nu på årslägsta. Av de analytiker som bevakar bolaget är det nu fem som rekommenderar sälj. Fyra har rådet köp medan majoriteten, elva stycken, rekommenderar behåll.

I råvarusektorn har även skogsbolagen haft en likande kursresa hittills i år. För drygt en vecka sedan uppmärksammade Di att flera analytiker sänkt förväntningarna på skogsbolagen då vikande priser framöver lär pressa ned de höga vinster som sektorn rapporterat de senaste kvartalen.

”Här och nu kommer aktier alltid att reagera på momentum. Om priserna går ned springer många ut genom dörren”, sa Danske Banks skogsanalytiker Oskar Lindström.

Skogs- och papperskoncernen Holmen, som kontrolleras av Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergsföretagen, har i dag bara en köprekommendation medan tre analyshus råder att sälja aktien.

Volvo Cars kursutveckling hittills i år har varit den omvända mot råvarubolagens. Personbilstillverkarens aktie gick svagt fram till mitten av mars men har sedan vänt upp och är nu på plus jämfört med vid årsskiftet. Av de analytiker som följer bolaget rekommenderar tre stycken sälj och endast en köp. Resten, sju stycken, råder att behålla aktien som har närmare 190.000 ägare.

Tidigare i juni rapporterade Di att flera aktörer i fordonsbranschen vittnade om en ljusning på halvledarfronten. I en kommentar skrev Di:s Torbjörn Isacson att det andra halvåret kan se radikalt annorlunda ut för börsens verkstadsjättar med tanke på att situationen kring komponentbrist och leveransproblem ser ut att förbättras.

”Nu ska man visserligen inte ropa hej förrän man är över bäcken. Den geopolitiska osäkerheten är stor, och risken är att en del av lyften beror på att osäkra företag byggt upp sina lager i flera led. Det kan i sin tur leda till bekymmer framöver”, skrev han bland annat.

Fastighetsbolagen har haft ett tungt år på börsen mot bakgrund av de stigande räntorna, men faktum är att det i sektorn bara är Wallenstam som har fler sälj- än köprekommendationer – två mot en.

I en stor intervju i Di nyligen varnade huvudägaren och vd:n Hans Wallenstam för konsekvenserna av alltför stora räntehöjningar från Riksbanken.

”Jag är rädd att Riksbanken tror på gamla teorier om att det går att kontrollera inflationen enbart genom att höja räntan. Men risken är stor att det inte kommer att lyckas, inte minst eftersom mycket av inflationen är importerad och orsakas av kriget i Ukraina och covidnedstängningar i Kina, och att Riksbanken därför i onödan tar i med alltför stora räntehöjningar”, sa han.

Den sjätte aktien som har fler sälj- än köpråd är medicinteknikkoncernen Addlife som förra året rusade med 165 procent. Hittills i år har kursen dock mer än halverats. Endast tre analytiker följer bolaget, där en rekommenderar sälj och två behåll.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?