1515

Pandemieffekt på Gasellerna: ”Kommer ta tid för företagen att återhämta sig”

Coronapandemin har haft en synbar effekt på landets företagare. Det syns bland årets Gaseller i Stockholm och Uppsala – som fortsätter att minska.
På onsdagskvällen presenteras Gasellvinnarna i Stockholm och Uppsala län.

Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Mälardalen och Stockholm, och Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.
Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Mälardalen och Stockholm, och Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.Foto:Oskar Omne/Stefan Tell

Bland årets 657 Gaseller är 13 av företagen baserade i Uppsala, en minskning med 48 procent jämfört med förra året. 

Enligt Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Mälardalen och Stockholm, kommer minskningen inte som en överraskning.

”Vissa företag har drabbats svårt, speciellt de som haft restriktioner, som turism- och besöksnäringen. De har inte fått möjlighet till den tillväxt som behövts för att bli Gaseller”, säger han och konstaterar att det kommer ta tid för företagen att återhämta sig.

”Under pandemin har många företag fått säga upp anställda. Problematiken nu är att när efterfrågan från kunderna ökar, så finns det inte tillräckligt med personal för att möta den efterfrågan. Det är svårt för företagen att hitta personal med rätt kompetens”, säger han.

I Stockholm har minskningen inte varit lika stor. Där har Gasellerna sjunkit med 15 procent till totalt 233 stycken.

Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län, delar Byströms bild men konstaterar att företag utanför sektorn även påverkats av pandemins sidoeffekter.   

”Många företag, som inte haft restriktioner, har också påverkats. Där man på grund av pandemin har haft höga sjukskrivningstal. Det är något som varit nödvändigt, men som gjort att företagen inte kunnat ha samma nivå på verksamheten”, säger han. 

Att Stockholm har haft en lägre minskning tror han beror på regionens företagsklimat. 

”Stockholms län är ett de mest företagsamma ställena i Sverige. Olika undersökningar visar återkommande att stockholmare är de som i störst utsträckning startar och driver företag”, säger Olle Karstorp. 

Men pandemin har också haft positiva effekter enligt Thomas Byström.

”Många företag har blivit bättre på att se över sin företagsverksamhet, samt att hitta nya vägar eller nya branscher att verka i. Något annat som varit positivt är att man på politiskt håll blivit snabbare att ta beslut som gynnar det lokala arbetslivet. Det sättet att agera hoppas vi ska leva kvar”, säger han. 

 


Innehåll från Leja Schakt & Transport ABAnnons

De levererar fossilfritt redan under 2021

För Lejagruppen är hållbarhetsarbetet en viktig grundsten i koncernens verksamhet. Nu satsar de på helt fossilfria transporter – redan i år.  I ett nytt projekt har företaget tittat på hur de kan hitta bra och hållbarhetseffektiva alternativa drivmedel för deras åkeri. 

Vi i LEJA Åkeri AB ville nå transport utmaningen till 2030 som innebär 100% fossilfria transporter. Men redan under 2021 kommer vi ha nått målet. Detta bland annat genom HVO100 och våra nya biogas lastbilar som levererades under våren. Till hösten får vi också en ny hundraprocentig el-lastbil. Vi har dessutom antagit tjänstebilsutmaningen och kör antingen 100 procents elbilar eller plug-in hybrider, säger Johan Olsson, vd på Leja. 

En lång och gedigen historia

Lejagruppen har en gedigen historia som sträcker sig ända tillbaka till 1940-talet. Det var då de två lastbilscentralerna Spånga-Järfälla och Mälaröåkarna grundades. År 2006 slogs åkerierna ihop under namnet SpångaMälarö LBC AB.  Tio år senare bytte hela verksamheten, som då hade utökats markant, namn till Leja.  

– Leja är i dag strukturerat i åtta bolag varav fyra är våra huvudnäringar: åkeri, schakt och transport, entreprenad samt fastigheter. Vi har cirka 100 medarbetare och en sammanslutning av ett stort antal individuella åkare under vårt paraply. Det gör att vi har en bred, samlad kompetens och många års erfarenhet bakom rattar och spakar, berättar Johan. 

Hållbart i både stor och smått

Enligt Sveriges Åkeriföretag förväntas efterfrågan på transporter öka stadigt. Samtidigt riktas ljuset mot transporternas påverkan på miljö och klimat. För Leja handlar hållbarhetsarbete om att bidra till en förändring, snarare än att det ska se bra ut på pappret.

– Vi försöker därför tänka hållbart i både smått och stort, från ekologisk kaffe till solceller på kontorslokalernas tak. Vår certifiering för kvalitetsledningssystem ISO 9001:2015 och miljöledningssystem ISO 14001:2015 bidrar till ett strukturerat arbetssätt där vi ständigt driver oss själva framåt, säger Linda Zdybal, hållbarhetschef på Leja. 

Som ett Fair Transportföretag lever Leja upp till kraven vad gäller trafiksäkerhet, utsläpp och arbetsmiljö. Det handlar om att mäta, öppet redovisa och ta ansvar för en ständig förbättring. 

– Vi har tidigare i LEJA Åkeri AB testat ett system med fokus på sparsam körning. Förare har fått möjlighet att i realtid via en skärm i sin lastbil följa och därmed kunnat förbättra sitt körbeteende, säger Johan Olsson. 

All statistik från körningarna har följts upp och projektet föll väl ut. Därför har bolaget nu installerat skärmarna i alla 65 fordon. 

– Det är en win-win-situation – vi kan minska både våra utsläpp och slitaget på lastbilarna och samtidigt spara bränsle. I tillägg kan förarna se hur de är rankade i jämförelse med andra förare. Det sporrar dem till att köra bättre och mer miljömedvetet än sina kollegor, avslutar Johan Olsson. 

Läs mer på www.lejagruppen.se

Fakta
Leja-gruppen har fyra huvudnäringar: åkeri, schakt och transport, entreprenad samt fastigheter. Leja Schakt & Transport AB arbetar med transporter, uthyrning av containrar, snöröjning, sandsopning och försäljning av grus och jordprodukter. Leja Entreprenad AB tillgodoser marknaden för markentreprenader såsom till exempel vägbyggnationer och vägunderhåll. Leja Åkeri AB kör uteslutande distribution och Leja Fastigheter AB förvärvar och förädlar fastigheter. 

Mer från Leja Schakt & Transport AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Leja Schakt & Transport AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?