Hoppa till innehållet

Annons

Pandemieffekt på Gasellerna: ”Kommer ta tid för företagen att återhämta sig”

Coronapandemin har haft en synbar effekt på landets företagare. Det syns bland årets Gaseller i Stockholm och Uppsala – som fortsätter att minska.
På onsdagskvällen presenteras Gasellvinnarna i Stockholm och Uppsala län.

Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Mälardalen och Stockholm, och Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.
Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Mälardalen och Stockholm, och Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län.Foto:Oskar Omne/Stefan Tell

Bland årets 657 Gaseller är 13 av företagen baserade i Uppsala, en minskning med 48 procent jämfört med förra året. 

Enligt Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Mälardalen och Stockholm, kommer minskningen inte som en överraskning.

”Vissa företag har drabbats svårt, speciellt de som haft restriktioner, som turism- och besöksnäringen. De har inte fått möjlighet till den tillväxt som behövts för att bli Gaseller”, säger han och konstaterar att det kommer ta tid för företagen att återhämta sig.

”Under pandemin har många företag fått säga upp anställda. Problematiken nu är att när efterfrågan från kunderna ökar, så finns det inte tillräckligt med personal för att möta den efterfrågan. Det är svårt för företagen att hitta personal med rätt kompetens”, säger han.

I Stockholm har minskningen inte varit lika stor. Där har Gasellerna sjunkit med 15 procent till totalt 233 stycken.

Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län, delar Byströms bild men konstaterar att företag utanför sektorn även påverkats av pandemins sidoeffekter.   

”Många företag, som inte haft restriktioner, har också påverkats. Där man på grund av pandemin har haft höga sjukskrivningstal. Det är något som varit nödvändigt, men som gjort att företagen inte kunnat ha samma nivå på verksamheten”, säger han. 

Att Stockholm har haft en lägre minskning tror han beror på regionens företagsklimat. 

”Stockholms län är ett de mest företagsamma ställena i Sverige. Olika undersökningar visar återkommande att stockholmare är de som i störst utsträckning startar och driver företag”, säger Olle Karstorp. 

Men pandemin har också haft positiva effekter enligt Thomas Byström.

”Många företag har blivit bättre på att se över sin företagsverksamhet, samt att hitta nya vägar eller nya branscher att verka i. Något annat som varit positivt är att man på politiskt håll blivit snabbare att ta beslut som gynnar det lokala arbetslivet. Det sättet att agera hoppas vi ska leva kvar”, säger han. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera