1515
Annons

Pandemiåret 2020 blev tufft för kommunerna

2020 var ett utmanande år för landets 290 kommuner. De drabbades i olika grad av varsel, uteblivna turister och skyhög ungdomsarbetslöshet.

I den årliga rapporten Sveriges nya geografi kartlägger konsultföretaget Sweco SWEC B -1,67% Dagens utveckling utvecklingen i landets kommuner. Temat för årets publikation är inte helt oväntat pandemins påverkan på tillväxten.

2020 varslades 123.471 personer om uppsägning och flest var varslen i besöksnäringskommuner och i kommuner där många arbetar inom industrin. Besöksnäringen är en av de branscher som drabbats hårdast och tappet är särskilt stort i storstäderna, gränskommunerna och kända besöksdestinationer.

I Strömstad och Sunne är handeln är starkt beroende av köpstarka norrmän och andra orter som drabbats hårt är Arjeplog och Arvidsjaur där biltestindustrin står för en stor andel av gästnätterna. Även Sigtuna hamnar högt upp på listan på grund av sitt beroende av Arlanda flygplats.

Inom hotell- och restaurangbranschen har hälften av företagen förlorat mer än 75 procent av sin omsättning.

”Det är en stor utmaning för många kommuner eftersom turism gynnar sysselsättningen och bidrar till att upprätthålla kommersiell service året runt i de mer glest befolkade delarna av Sverige”, säger Sebastian Christner, samhällsanalytiker på Sweco.

Hotell- och restaurangnäringen erbjuder dessutom viktiga ingångsjobb för många unga. Ungdomsarbetslösheten ligger nu på 27 procent, vilket är samma nivå som under finanskrisen 2008.

Inte ens hemestertrenden kompenserade för stängda turistattraktioner och uteblivna utländska gästnätter.

””Hemester” var på mångas läppar i somras och det spreds en bild av att många platser hade kommit ut som vinnare i krisen för att de lyckats locka till sig svenska gäster. Det vi visar i rapporten är att det är en lite överoptimistisk bild ut kommunal synvinkel. Det är bara 15 av 290 kommuner som hade fler gästnätter sommaren 2020 jämfört med sommaren innan”, säger Sebastian Christner.

Trots att läget ser dystert ut på många håll i landet tycker Sebastian Christner att det finns anledning att vara optimistisk.

”De branscher som har drabbats värst är sådana som tidigare har kunnat återhämta sig ganska snabbt, kommunerna har generellt sett fungerar bra, och Sverige har vid tidigare kriser som finanskrisen på åttiotalet och nittiotalskrisen visat en god förmåga att återhämta sig och gå stärkt ur det hela.”

Larm: Torsken hotad efter gasutsläppen

Torskens välmående hotas – efter att de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck i Östersjön.

Den redan hotade fisken parar sig i djupet utanför Bornholm. Nu hotas ekosystemet och torskbeståndet riskerar sjunka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

”Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra”, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn till SVT.

Det är i nuläget svårt att veta exakt hur torsken drabbas efter läckorna. Även andra organismer kan fara illa efter utsläppen, även de på havsbotten som fungerar som föda för fisken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera