Allra starkast är upplevelsen om aftonen, gärna i den gråkalla Stockholmskylan. En kriminolog i ditt öra berättar om paret Palmes biobesök, medan lyssnaren själv följer i statsministerns fotspår.
”Det är något med pulsen i Stockholm, någonting händer på kvällen”, berättar journalisten Anton Berg som tillsammans med kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson är guide och berättare i en ljudpromenad som lanseras på årsdagen av Palmemordet.
”Om vi får som vi vill så ska man börja sin promenad sent en fredagskväll. Men det går förstås bra när som helst”, säger Christoffer Carlsson som inleder vägledningen vid biografen Grand på Sveavägen.
Där mötte makarna Palme sonen Mårten Palme med flickvän, för att efter att ha sett filmen ”Bröderna Mozart” skiljas åt vid ABF-huset i slutet av samma kvarter. En lagom suggestiv bakgrundsmusik tillsammans med två engagerade berättare skapar en känsla av förflyttning – och upptagenhet i den traumatiska händelsen.
”Att själv vara på plats bidrar enormt till förståelsen för ett skeende. När vi började vårt arbete slog det mig flera gånger hur nära olika platser ligger och hur tätt inpå varandra flera centrala personer befinner sig denna kväll”, säger Anton Berg.
Viktiga byggnader pekas ut, liksom var vittnen stått och vilka bilar som väntade vid rödljuset när skotten föll. Promenaden bär sedan vidare uppför trapporna på Tunnelgatan, innan den förgrenas ut i olika spår och teorier.
”Det känns som att man kommer väldigt nära Anton och Christoffer när man går”, säger Johan Anstérus som är producent på Promenad, den app som säljer tjänsten för 59 kronor.
”Tillsammans berättar de om de tyngsta teorierna kring mordet och lyckas med konststycket att koka ner spekulationer och sidospår utan att tumma på spänningsnivån.”
Produktionsbolaget DVA, som bland annat utvecklar AR och VR-applikationer ligger bakom appen.
Di berättade 2020 om teaterpjäsen Doktor Glas, med skådespelaren Krister Henriksson, som utgör en av de promenader som går att köpa i appen. Tanken är att berättelsen om Palmemordet ska följas av fler dramatiserade promenader inom kort.
”Det är först nu som tekniken fungerar. Ämnet är perfekt för det här formatet.”
Att frågan engagerar är tydligt.
”Att utredningen lades ned blev början till ett nytt förhållningssätt till mordet”, säger Christoffer Carlsson med hänvisning till chefsåklagare Krister Petersson historiska besked sommaren 2020 där den så kallade Skandiamannen Stig Engström pekades ut som potentiell gärningsman.
Mordet fick då nytt liv och har följts av nya teorier, en uppmärksammad tv-serie med Robert Gustafsson i huvudrollen.
”När vi spelade in märkte vi att mordplatsen engagerar än i dag. Människor stannar till och pratar med varandra när de går förbi”, berättar Anton Berg som tillägger att promenaden avslutas ett kort stycke bort, vid Palmes gravplats.
Anton Berg vill inte beskriva sig själv som privatspanare, men säger att han hoppas ge lyssnaren en kunskapsgrund för att möta såväl olika teorier som framtida nyheter om mordet.
”Jag är närmast motvilligt intresserad, det är en labyrint som man inte kommer ut ur med sans och balans i behåll. Samtidigt är det är ett spännande ämne att berätta om, både för en journalist och för en kriminolog.”
Spänningen förstärks av att promenadupplevelsen aktiverar lyssnarens fantasi för att återskapa februarikvällen 1986.
”Vi pratar om mordet på Olof Palme som en labyrint”, säger Christoffer Carlsson.
”Nu har det blivit möjligt att faktiskt ta med lyssnaren in i själva labyrinten. Det är en omvälvande upplevelse.”