Annons

Palmegruppen lockade vittnen med miljonbelopp

Poliser från Palmegruppen lockade en missbrukare med en belöning på 50 miljoner kronor för att få honom att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Olof Palme, 1984.
Olof Palme, 1984.Bild:Tobbe Gustavsson

I en reportageserie med start på onsdagen gör Uppdrag granskning flera avslöjanden om Christer Pettersson och Palmeutredningen.

Redaktionen har fått tillgång till ett bandat förhör av ett vittne, missbrukaren Ulf. På bandet säger polisen som leder förhöret: ”Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sedan” och hänvisar sedan till de 50 miljoner kronor ”som ligger i potten”.

Sedan 1987 finns det en belöning på 50 miljoner kronor till den eller dem som kommer med ett avgörande tips som leder till en fällande dom i sista instansen.

I rättegången mot Christer Pettersson hävdade Ulf att en polis i Palmegruppen lockat honom med belöningen, och att han ska ha blivit manipulerad och därför lämnat felaktiga uppgifter.

Chefsåklagaren Anders Helin sade då i rättssalen att förhöret spelades in och att bandet inte visade att några 50 miljoner kronor nämndes, uppger Uppdrag granskning. Inte heller den polis som höll i förhöret säger sig känna igen det som vittnet Ulf påstår.

"Att prata om pengar och belöning, när man håller förhör i just de frågorna, är helt uteslutet. Det har inte ägt rum i alla fall inte i mina förhör", säger polisen som ledde förhöret till Uppdrag granskning.

Bandet spelades dock aldrig upp i rättegången. Uppdrag gransknings genomgång av bandet visar nu att vittnet Ulf hade rätt.

Flera missbrukare har tidigare hävdat att polisen lockat med att de skulle få miljoner om Pettersson fälldes. En av dem som kom med sådana uppgifter var Pettersons vän Harri Miekkalinna, som även han hävdade det under rättegången.

Polis och åklagare har dock alltid nekat till vittnenas anklagelser.

"Skulle man ha gjort på det sättet så hade man inte fått vara kvar", säger Hans Ölvebro, före detta spaningsledare i Palmegruppen, till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har konfronterat polisen med uppgifterna på bandet. Men polisen säger att syftet aldrig var att locka fram falska vittnesmål.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?