Annons

Palmeåklagaren: ”Skandiamannen” är den vi misstänker mördade Palme

Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, misstänks ha mördat statsminister Olof Palme, enligt chefsåklagare Krister Petersson.

Utredningen läggs nu ned.

”Jag anser att vi kommit så långt som man kan begära av utredningen”, säger Petersson.

I den 34 år gamla utredningen om mordet på Olof Palme kommer man inte runt en misstänkt gärningsman, enligt åklagaren.

”Och den personen är Stig Engström, som omnämnts som 'Skandiamannen'”, säger Krister Petersson.

”Eftersom han är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom eller inleda förhör.”

Åklagaren har därför beslutat att lägga ned utredningen.

Det har diskuterats mycket om gärningsmannen agerade ensam eller var del av en konspiration.

”Vi har inte kunnat hitta något stöd för en konspiration. Men det går inte helt att avfärda”, säger Petersson.

Stig Engström jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen, därav smeknamnet ”Skandiamannen”. I ett uppmärksammat reportage i tidningen Filter 2018 pekades han ut som misstänkt mördare.

Men redan ett år tidigare hade utredarna riktat strålkastarljuset mot Engström.

Våren 2016 gick större delen av Palmegruppen i pension och på hösten rekryterades nya medarbetare. 2017 tillsattes Krister Petersson som ny åklagare.

”Intresset för Engström började med att den nya gruppen skulle introduceras i ärendet”, säger spaningsledare Hans Melander.

Man inledde med att läsa granskningskommissionens rapport, men också med att göra en genomgång av brottsplatsen, händelsen och de personer som varit närvarande.

”Vi kom då fram till en person som inte stämde med den övriga bilden, en person som inte passade in. Hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen.”

”Vi fick då direktiv att koncentrera oss på det spåret av åklagaren.”

Runt 90.000 personer har ingått i den 34 år långa utredningen, säger spaningsledare Hans Melander.

134 personer har också erkänt mordet, varav 29 direkt till polisen.

”Det har hållits förhör med över 10 000 personer, många har man förhört flera gånger”, säger Hans Melander.

788 vapen har provskjutits av Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att kunna koppla kulan som dödade Olof Palme till ett vapen.

Det är så få spår på dem att man inte ens kan säga om det är kulor från samma vapen, säger Melander. Det är dock klarlagt på andra vis.

”Det är rätt kulor som är anträffade.”

Spår på kulorna leder till ett antal vapen som är aktuella. Det vanligaste är Smith & Wesson.

”Det finns vittnesuppgifter som tyder på att vapnet är en revolver”, säger Hans Melander

Det skulle dock vara mycket svårt, om ens möjligt, enligt NFC. Det finns mycket få spår på kulorna och de är dessutom demolerade. Det kan också vara så att vapnet sätter andra spår på kulor i dag än 1986, säger Melander.

”Därför tror man inte det är möjligt att koppla ett vapen till de aktuella kulorna.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?