1515

Palestinas Abbas ber om erkännande från EU

Erkänn oss, manar palestiniernas president Mahmud Abbas på väg in för att träffa EU:s medlemsländer i Bryssel.

Intresset för att göra som Sverige är dock ytterst lamt – även om EU gärna upprepar sitt stöd för en tvåstatslösning.

Enighet i första hand är EU:s linje i Mellanöstern – och den ligger fast, trots en bred irritation i flera EU-länder över USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

"Det finns en uppslutning kring det som är EU:s hållning. Nu handlar det om hur vi ska visa det i praktiska handlingar", säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte.

"Samtidigt kommer vi in i den här frågan från olika håll och det har märkts mer på sistone att det har varit svårt att flytta fram positionerna. Men eftersom USA haft en så extrem hållning så har det fått EU att hålla ihop bättre", säger Wallström.

Mötet är fyllt av tunga frågor om läget i Iran, Kosovo och Libyen med mera. Lunchträffen med president Abbas står ändå i centrum.

På väg in ber presidenten som väntat EU-länderna att erkänna Palestina som en självständig stat.

"Vi ser EU som en verklig partner och vän och därför manar vi dess medlemsländer att snabbt erkänna staten Palestina. Det finns inget motsägelsefullt i ett erkännande och ett återupptagande av förhandlingarna", säger Abbas i Bryssel.

Något erkännande står dock inte på dagordningen i dag.

"Först efter slutförandet av Mellanösternförhandlingarna och en övergripande lösning mellan Israel och Palestina kan ett sådant erkännande ges", säger exempelvis Österrikes nya utrikesminister Katrin Kneissl, enligt nyhetsbyrån APA.

Sverige är ett av ytterst få EU-länder som redan erkänt Palestina.

– Det är upp till varje enskilt land att avgöra det. Jag tror att vi har tjänat som ett sorts avskräckande exempel, sett från Israels sida. Man har markerat gentemot oss och det har kanske påverkat någon, säger Margot Wallström.

"Varje land fattar helt självständiga beslut om detta. Men om man inte ser att någonting händer – att det inte görs några framsteg – då kanske det kan motivera fler att ta ett sådant steg", säger utrikesministern.

Fokus i dag ligger på hur och vad EU kan göra för att få förhandlingsprocessen på fötter igen.

Vi kommer att diskutera med honom på vilka sätt som EU kan stödja en nystart för processen, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som också betonar att tvåstatslösningen fortfarande är vad som gäller.

"Det här är och förblir EU:s åsikt", säger Mogherini.

Från svensk sida kommer ett av huvudbudskapen till Abbas att vara behovet av fortsatta reformer.

"Det ska bli väldigt intressant att höra hur han ser på det här med Jerusalem. Vi kommer också att säga till honom att det är viktigt att han fortsätter reformera Palestina och göra demokratiska reformer, involvera kvinnor och unga människor och förstås fortsatt ta avstånd från våld och våldsanvändning", säger Wallström i Bryssel.

Dagens lunchmöte med Abbas följer på en frukostträff med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid det förra utrikesministermötet i Bryssel i december.

Till nästa möte – i februari – hoppas Mogherini i sin tur kunna bjuda in representanter för Arabförbundet.

Abbas möte i Bryssel sammanfaller med USA:s vicepresident Mike Pences besök i Israel. Palestiniernas ledare vägrar möta Pence under besöket på grund av USA:s Jerusalem-beslut.


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du onödiga administrationskostnader när företaget expanderar

Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.
Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.

Som arbetsgivare i ett snabbt växande bolag vilar ett stort ansvar på dina axlar. Du förväntas leda pressade medarbetare genom en förändringsresa, och samtidigt genomföra en så kostnadseffektiv expansion som möjligt. En ekvation som kan verka svår att få ihop, men med rätt verktyg går det.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide 

Shoka Åhrman är pensionsexpert på SPP och får ofta frågor från arbetsgivare som undrar hur de ska hantera den ökade administrationen kopplad till en expansion. Enligt henne är det enkla svaret att göra rätt från början.

– Med rätt förutsättningar kan företagets pensionsadministration rulla på oavsett vilka förändringar som sker på företaget. Det viktigaste är att ha en tydlig pensionspolicy på plats, en bra ansvarsfördelning och enkla digitala verktyg som effektiviserar hanteringen.

Tydlig ansvarsfördelning

För det företag som inte har grundstenarna till en enkel pensionsadministration på plats kan en expansion innebära onödiga kostnader. Otydliga processer och manuella blanketter kan skapa oreda, bristande överblick och bidra till felaktiga avsättningar. Förseningsavgifter, retroaktiva kompensationskrav och åtgärder från Skatteverket är några exempel på möjliga konsekvenser.

– För att förebygga stress och fel inför en period med större administrativ börda, såsom en expansion, är det viktigt att först och främst ha en tydlig ansvarsfördelning. Tydliga, enkla processer och gärna skriftliga rutiner är något ni sannolikt kommer få nytta av, betonar Shoka Åhrman.

En vanlig administrativ fallgrop vid en expansion är att företaget inte räknat med den extra tid och noggrannhet som krävs vid en administrativt mer intensiv period. Som växande bolag vill man självklart hålla fanan högt som trygg arbetsgivare med attraktiva förmåner. Då ska administrationen vara både enkel och rätt.

– Genom enkla, digitala företagstjänster sparar företaget tid och resurser. Just därför är det viktigt att som företag ställa krav på att er pensionsleverantör erbjuder användarvänliga administrativa tjänster.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?