ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

”På tegsnäsare kan du åka hur länge som helst”

TEGSNÄS.

Paul Holmström är en av få i Sverige som kan göra träskidor.

”I många familjer är ’tegsnäsarna’ arvegods, som används i generationer”, säger han.

Tegsnässkidan, ”tegsnäsare”, är ett begrepp bland människor som rör sig i obanad terräng vintertid. 112 år efter att tillverkningen inleddes produceras fortfarande skidor i den lilla byn Tegsnäs. 

”Är det mycket snö kan det bli 1.000 par på en vintersäsong”, berättar skidmakaren Paul Holmström.

För den som ska åka utanför preparerade spår är träskidor det bästa alternativet, menar han.

”Ska du ha bra skidor för att gå på tur så ska du ha träskidor. Det är en annan känsla att åka på en träskida. Våra kunder är människor som går på tur eller jagar, skogsbolag. De som rör sig mycket i skogen vill ha bra grejer”, säger Paul Holmström.

I mer än 30 år har Paul Holmström gjort skidor. Exakt hur lång tid det tar att göra en ”tegsnäsare” är en yrkeshemlighet. Men utan tvekan tar det tid att hyvla och limma skidorna, som görs i björk.

”Med 52 arbetsmoment kan det inte gå riktigt fort. Men exakt hur lång tid det tar vill jag inte riktigt avslöja.”

Paul Holmström är stolt över skidorna, som håller i åratal.

”Plastskidor går sönder efter några år. De är skidorna kan du åka på hur länge som helst. I många familjer är ’tegsnäsarna’ arvegods, som används i generationer”, säger han.

Med några år kvar till pension så håller Paul Holmström på att lära upp ytterligare en skidmakare på fabriken, annars går kunskapen förlorad.

Skidtillverkningen står i dag för en bråkdel av Tegsnäsgruppens omsättning, men att fortsätta göra skidor är en självklarhet för ägarna.

”Vi ska faktiskt satsa på utökad e-handel framöver. Det är viktigt att förvalta arvet”, säger vd Jimmy Nilsson. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer