1515

På måndag börjar striden om regeringsmakten

Striden om regeringsmakten börjar efter måndagens val av riksdagens talman.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan komma att avsättas redan på tisdag.

Det blir av allt att döma alliansens kandidat, moderaten Andreas Norlén, som väljs till riksdagens talman. Han kommer att få både de fyra allianspartiernas och Sverigedemokraternas röster.

En av Norléns första uppgifter blir att ta beslut om när riksdagens statsministeromröstning ska hållas.

”Vi utgår ifrån att det sker så fort som möjligt efter det att riksmötet har öppnats”, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Stefan Löfven har hittills sagt att han inte har några planer på att avgå innan han sannolikt röstas ned av alliansen och Sverigedemokraterna. Om han avsätts blir det sedan Andreas Norlén som har uppdraget att vaska fram ett nytt förslag till statsminister och regeringsbildare.

Men det är oklart om statsministeromröstningen kan hållas redan på tisdag förmiddag, före kungens högtidliga öppnande av riksdagen. Den sannolike nye talmannen kanske väntar med att hålla omröstningen till en dag då inte kungen finns i huset.

Hur snabbt en omröstning kan utlysas beror också till en del på hur lång tid måndagens talmansval tar. Medan Norléns tillsättning verkar klar, kan särskilt valet av andre vice talman ta tid. Normalt ska den posten gå till det tredje största partiet, Sverigedemokraterna. Men Vänsterpartiet anser att SD:s kandidat Björn Söder är oacceptabel och har föreslagit en motkandidat: Lotta Johnsson Fornarve.

För att Vänsterns kandidat ska vinna krävs att hon får fler än Sverigedemokraternas 62 röster. Förutom Vänsterpartiet har även Miljöpartiet gjort klart att de röstar för Johnsson Fornarve.

”Vi stöttade inte Björn Söder förra gången heller men då fanns ingen motkandidat. Nu finns det en motkandidat och vi har beslutat att vi stöder Lotta Johnsson Fornarve eftersom vi inte tycker att Björn Söder är någon bra representant för Sverige. Han har haft oacceptabla uttalanden om samer och judar, värderingar som ligger långt ifrån oss”, säger MP:s gruppledare Maria Ferm.

Socialdemokraterna har inte slutgiltigt sagt hur de tänker lägga sina röster, men ska enligt vad TT erfar göra det på måndagsförmiddagen.

Tobias Billström hoppas att S ska hålla sig till en princip om att fördela de vice talmansposterna efter partistorlek, trots att alliansen inte anser att den viktigaste, talmansposten ska gå till största parti.

”Talmannen är ett ämbete där det finns en tydlig räcka av konstitutionella befogenheter som är speciella, det har inte de vice talmännen”, säger Billström.

Röstar Socialdemokraterna för V-kandidaten väljs hon. Det kan också tänkas att enskilda ledamöter i Centerpartiet och Liberalerna aktivt röstar för henne, mot Söder.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander säger till TT att partiet lägger ned sina röster om Söder, som övriga allianspartier. Men L anser samtidigt att Söder är olämplig som kandidat.

På frågan om någon av L-ledamöterna kan tänkas rösta nej till Söder, det vill säga rösta för V:s kandidat, svarar Nylander:

”Jag vet inte om någon kommer att göra det.”

Det finns kritik internt i Liberalerna mot att bara lägga ned rösterna och inte rösta nej.

Socialdemokraterna har kritiserat alliansens förslag hårt och hävdat att det strider mot praxis eftersom alliansen är mindre än det rödgröna blocket och att Socialdemokraterna är det största partiet: Och partiets utsträckta hand om att enas om en talmanskandidat över blockgränsen fick nej av alliansen. S anser att alliansen i och med talmansagerandet har öppnat vägen för en alliansregering att ta stöd av SD.

Men enligt Christer Nylander är villkoret för en alliansregering blocköverskridande samarbete, inte SD-stöd.

”Om man ska bilda en alliansregering så vill vi ha ett brett stöd över blockgränserna”, säger han.


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Så hjälper Stena Recycling industrin med cirkulära affärslösningar

Förra året utökade Sveriges ledande industriella återvinningsbolag, Stena Recycling, sin verksamhet med den internationella konsultverksamheten Stena Circular Consulting. Med 80 års praktiskt erfarenhet inom återvinning tar Stena Recycling nu nästa steg som den ledande aktören inom cirkulära lösningar.

Vid det här laget har vi lärt oss att vi måste accelerera omställningen till mer hållbara affärslösningar. Smältande isar, höjda havsnivåer och extremväder är bara några av konsekvenserna om vi inte får ner utsläppen. Trots denna kunskap visar data att det går för långsamt. Mats Linder är ny i rollen som Head of Circular Consulting på Stena Recycling Sverige och har lång erfarenhet av att jobba med cirkulär ekonomi. Han menar att vi som land, samhälle och industri har stora möjligheter att samarbeta för att ställa om mot cirkulär ekonomi och trappa upp kampen mot de stigande temperaturerna. 

– Rapporter visar att vi håller på att missa Parisavtalet. För att vända utvecklingen räcker det inte att bara effektivisera den befintliga verksamheten – vi måste utmana vårt nuvarande sätt att tillverka, sälja och använda produkter. Att möta behoven av att anpassa produkter och processer, men också användningen av dessa kommer vara värdeskapande för ett företag som vill framtidssäkra sin verksamhet, säger Mats Linder.

– Satsningen Stena Circular Consulting ligger helt rätt i tiden. Med Mats och hela det team vi rekryterat har vi rätt kompetens på plats, och vi väljer att satsa för att vara med och leda utvecklingen. Det kommer inte räcka enbart med teori och kunskap, vi måste ta det ett steg längre och skapa konkreta resultat. Som norra Europas ledande återvinningsbolag sitter vi på en position med både teori och praktik under samma tak. Den positionen gör oss unik och ger oss möjlighet att skapa cirkulära lösningar tillsammans med våra kunder, säger Mattias Nilsson, Sales & Marketing Director på Stena Recycling Sverige.

Bred produktportfölj och praktisk kunskap

 Med Stena Circular Consulting som partner får man hjälp att planera och driva sitt företags utveckling mot en cirkulär ekonomi. De olika tjänsterna Stena Circular Consulting erbjuder omfattar bland annat områden som strategiutveckling med fokus på att skapa nya samarbeten i värdekedjan, process- och produktdesign, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller. 

–  Den 80 år långa erfarenheten som återvinnare har resulterat i en omfattande kunskap om återvinning av alla olika materialslag. Framförallt har vi omfattande erfarenhet av produktion och infrastruktur kring återvinning, samt hur olika materials egenskaper och sammanfogningstekniker påverkar möjligheten till återvinning. I Halmstad på Stena Nordic Recycling Centre finns både processerna och möjligheten att testa på plats. När vi tar med oss kunder dit och kombinerar teori och praktik brukar resultaten bli mycket talande, säger Mattias Nilsson.

– Vi har en mycket bred produktportfölj och kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel kan vi genomlysa en specifik produkt för att se hur man kan designa för att hålla längre, eventuellt återanvändas och slutligen maximera återvinningen. Vi kan titta på affärsmodeller och analysera på vilket sätt en produkt kan säljas som tjänst – allt för att öka värdeskapandet, säger Mats Linder. 

Värdeskapande verksamhet

 Genom att satsa på en cirkulär ekonomi blir ditt företag mer lönsamt, konkurrenskraftigt och attraktivt för befintliga och potentiella intressenter. Stena Recyclings målsättning framgent är att fortsätta hjälpa företag i deras utveckling mot cirkularitet och bredda Circular Consulting ytterligare, både i Sverige och utomlands.

– När vi som företag om fem år tittar tillbaka vill vi kunna se att vi verkligen har varit en positiv kraft för att driva förändringen mot en mer cirkulär ekonomi, avslutar Mats Linder

Upptäck mer av Stena Circular Consulting

Om Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag och en helhetspartner för att utveckla hållbara lösningar inom alla typer av verksamheter. Med 1 600 engagerade medarbetare och 90 anläggningar över hela landet skapar vi långsiktiga lösningar varje dag för såväl kunder som för samhället i stort. Stena Recycling finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Italien.

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?