Lars Beckman, vice ordförande i Svenska Badbranschen, har framför allt ett råd till den som vill bygga pool: att inte snåla på storleken:
”Bygg så stor pool som tomten tillåter, för marginalkostnaden när du ändå ska gräva är så liten. Räkna inte på hur många ni är i hushållet, utan hur många som ska bada, för man får väldigt många vänner när man skaffar pool.”
Den vanligaste poolen i Sverige är 8 x 4 meter, delvis eftersom det är en av standardmodellerna hos Folkpool, som är störst på marknaden.
”Men också för att den storleken fungerar bra i proportion till en vanlig villas storlek”, säger Kjell Jansson, vd för Nordic Pools i Upplands Väsby.
Ett av de första och största besluten är vilken typ av pool som ska byggas, och mycket hänger på budgeten. Att bygga en ovanjordspool går snabbare och man slipper kostnaden för markarbete. Nackdelen är att den tar rymd från trädgården och inte är lika estetiskt tilltalande. En nedgrävd markpool kan höja fastighetsvärdet mer.
För att bygga en 8 x 4 meter stor pool med standardutrustning i en villaträdgård i Stockholmsområdet får man räkna med en investering på 350 000–450 000 kronor – se faktaruta.
Problemet med att förutsäga totalkostnaden är att det kan bli stor skillnad beroende på markförhållandena – själva grävningen kan kosta mellan 70 000 och 150 000 beroende på om det finns berg där poolen ska vara, och deponering av massor är en annan kostnad som kan springa iväg.
Att göra en geologisk markundersökning i förväg kan å andra sidan gå på flera tiotusentals kronor, så för de flesta gäller det ändå att sätta grävskopan i marken och hoppas på det bästa.
Det finns flera sätt att bygga pool. Det vanligaste är en linerpool, där en ram i trä, stål eller annat material håller en gummiduk på plats, och sand fylls på runt om. Linerpoolen är förhållandevis billig, vilket bidrar till populariteten, men nackdelen är att gummiduken måste bytas ungefär vart 5–8 år, vilket kan kosta över 30 000 kronor.
I andra änden av skalan finns betongbyggen, som är ett måste om man vill ha en kaklad eller en riktigt stor pool. Den kräver dock mer underhåll och är också betydligt dyrare, men är vanlig i arkitektritade speciallösningar.
På senare år har glasfiberpool blivit allt mer populär, både för att den kommer som färdig produkt som sänks ner i marken och för att den kräver lite underhåll.
”Linerpool är mest prisvärd och fungerar bäst i vårt klimat eftersom den tål att frysa. Om jag själv fick välja i dag skulle jag installera en glasfiberpool, eftersom den är underhållsfri, men det finns mycket skit på glasfibermarknaden såvälj leverantör noggrant”, säger Kjell Jansson på Nordic Pools.
Placering av poolen beror på hur den ska användas och bör tänkas igenom noga. Det går bra att anlägga pool nära tomtgränsen (se faktaruta) men det bör finnas ytor att gå på runt hela poolen och träd och buskar som skräpar ned bör inte stå för nära.
Lars Beckmans råd är att redan från början tänka på logistiken runt omkring poolen.
”Se till att det finns ordentligt med plats runt om för ytor att äta och sola. Man kanske behöver en utedusch som kopplas till trädgårdsslangen. Det är heller inte ovanligt att man bygger ett utekök i anslutning till poolen. Och var ska ni byta om? Många har ju vardagsrummet som närmsta rum men vill inte att barnen och kompisar ska springa blöta över golvet.”
Mindre glamorösa delar som maskinplacering och uppvärmning måste man också tänka på. Pump och filter kan antingen grävas ned nära poolen, andra väljer att ha dem i källaren eller garaget. Den som har berg- eller fjärrvärme kan installera värmeväxlare och använda befintligt system för uppvärmning, men ett alternativ är en luftvattenpump.
”Och ett allmänt råd är att noggrant välja vem som ska bygga poolen. Ta referenser och välj någon som är certifierad av Svenska Badbranschen, så slipper man krångel vid eventuell försäkringsskada”, säger Lars Beckman.