Hoppa till innehållet

Annons

På det torra med en egen bassäng

Oftast finns det en naturlig plats i trädgården där poolen ska ligga. Men finns det berg under marken kan kostnaden bli högre än planerat.
Räkna dock med att det inte bara är familjen som kommer att vilja bada i den.

 

I Åsa, söder om Göteborg, finns detta sommarhus med infinitypool i glasmosaik med utsikt över havet, gjord av Ludwigs pool & badrum bygg.
I Åsa, söder om Göteborg, finns detta sommarhus med infinitypool i glasmosaik med utsikt över havet, gjord av Ludwigs pool & badrum bygg.Bild:Ludwig Thorsten

Lars Beckman, vice ordförande i Svenska Badbranschen, har framför allt ett råd till den som vill bygga pool: att inte snåla på storleken:

”Bygg så stor pool som tomten tillåter, för marginalkostnaden när du ändå ska gräva är så liten. Räkna inte på hur många ni är i hushållet, utan hur många som ska bada, för man får väldigt många vänner när man skaffar pool.”

Den vanligaste poolen i Sverige är 8 x 4 meter, delvis eftersom det är en av standardmodellerna hos Folkpool, som är störst på marknaden.

”Men också för att den storleken fungerar bra i proportion till en vanlig villas storlek”, säger Kjell Jansson, vd för Nordic Pools i Upplands Väsby.

Ett av de första och största besluten är vilken typ av pool som ska byggas, och mycket hänger på budgeten. Att bygga en ovanjordspool går snabbare och man slipper kostnaden för markarbete. Nackdelen är att den tar rymd från trädgården och inte är lika estetiskt tilltalande. En nedgrävd markpool kan höja fastighetsvärdet mer.

För att bygga en 8 x 4 meter stor pool med standardutrustning i en villaträdgård i Stockholmsområdet får man räkna med en investering på 350 000–450 000 kronor – se faktaruta.

Problemet med att förutsäga totalkostnaden är att det kan bli stor skillnad beroende på markförhållandena – själva grävningen kan kosta mellan 70 000 och 150 000 beroende på om det finns berg där poolen ska vara, och deponering av massor är en annan kostnad som kan springa iväg.

Att göra en geologisk markundersökning i förväg kan å andra sidan gå på flera tiotusentals kronor, så för de flesta gäller det ändå att sätta grävskopan i marken och hoppas på det bästa.

Det finns flera sätt att bygga pool. Det vanligaste är en linerpool, där en ram i trä, stål eller annat material håller en gummiduk på plats, och sand fylls på runt om. Linerpoolen är förhållandevis billig, vilket bidrar till populariteten, men nackdelen är att gummiduken måste bytas ungefär vart 5–8 år, vilket kan kosta över 30 000 kronor.

I andra änden av skalan finns betongbyggen, som är ett måste om man vill ha en kaklad eller en riktigt stor pool. Den kräver dock mer underhåll och är också betydligt dyrare, men är vanlig i arkitektritade speciallösningar.

På senare år har glasfiberpool blivit allt mer populär, både för att den kommer som färdig produkt som sänks ner i marken och för att den kräver lite underhåll.

”Linerpool är mest prisvärd och fungerar bäst i vårt klimat eftersom den tål att frysa. Om jag själv fick välja i dag skulle jag installera en glasfiberpool, eftersom den är underhållsfri, men det finns mycket skit på glasfibermarknaden såvälj leverantör noggrant”, säger Kjell Jansson på Nordic Pools.

Placering av poolen beror på hur den ska användas och bör tänkas igenom noga. Det går bra att anlägga pool nära tomtgränsen (se faktaruta) men det bör finnas ytor att gå på runt hela poolen och träd och buskar som skräpar ned bör inte stå för nära.

Lars Beckmans råd är att redan från början tänka på logistiken runt omkring poolen.

”Se till att det finns ordentligt med plats runt om för ytor att äta och sola. Man kanske behöver en utedusch som kopplas till trädgårdsslangen. Det är heller inte ovanligt att man bygger ett utekök i anslutning till poolen. Och var ska ni byta om? Många har ju vardagsrummet som närmsta rum men vill inte att barnen och kompisar ska springa blöta över golvet.”

Mindre glamorösa delar som maskinplacering och uppvärmning måste man också tänka på. Pump och filter kan antingen grävas ned nära poolen, andra väljer att ha dem i källaren eller garaget. Den som har berg- eller fjärrvärme kan installera värmeväxlare och använda befintligt system för uppvärmning, men ett alternativ är en luftvattenpump.

”Och ett allmänt råd är att noggrant välja vem som ska bygga poolen. Ta referenser och välj någon som är certifierad av Svenska Badbranschen, så slipper man krångel vid eventuell försäkringsskada”, säger Lars Beckman.

Innehåll från Tutus DataAnnons

Svenska Tutus möter EU:s nya, hårda krav på cybersäkerhet

Ökade cyberhot innebär hårdare säkerhetskrav och striktare lagstiftning både i Sverige och på EU-nivå. Den svenska cybersäkerhetsexperten Tutus hjälper fler och fler organisationer navigera i det komplexa landskapet.

Det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa har lett till en markant ökning av cyberattacker, i synnerhet från statsunderstödda aktörer. Den utbredda digitaliseringen gör Sverige alltmer sårbart och många fler verksamheter behöver nu vidta ökade åtgärder för att skydda sig från ett hybridhot av spioneri, sabotage och terrorism, ofta i en gråzon mellan fred och krig. 

– Statsunderstödda aktörer är det dominerande hotet, med alltmer tekniskt avancerade attacker för att stjäla, förstöra eller förvanska känslig information som en del av en hybridkrigföring, säger Maria Rotzius på Tutus, Sveriges ledande cybersäkerhetsföretag och rådgivare som i 30 år utvecklat avancerade krypteringsprodukter och säkerhetslösningar åt militär, myndigheter och företag för användning i verksamheter som kräver högsta nivå på säker kommunikation.

Hårda nya EU-krav 2024

Det nya EU-direktivet NIS2, som träder i kraft inom kort, ställer nu hårda krav på cybersäkerhet för närmare 2000 svenska företag, myndigheter och kommuner. Banker, energibolag och kommuner med vatten och avlopp hör till de verksamheter som nu måste garantera cybersäkerheten i sina nätverks- och informationssystem och kunna visa att de använder sig av beprövad kryptering. Direktivet inför även direktansvar för ledande personal med viten om upp till 10 miljoner Euro eller 2% av omsättningen för bristande efterlevnad. 

Rådgivning och stöd

– Behovet är stort och ökande. Cybersäkerhet är nu en ledningsfråga och vi på Tutus ägnar mer och mer tid åt rådgivning för att hjälpa våra kunder att navigera i det nya säkerhetslandskapet, säger Mikael Andersson på Tutus. Med erfarenhet inom svenska säkerhetsskyddslagen och NIS2 direktivet erbjuder Tutus konsultation och vägledning om systemlösningar som lever upp till kraven inom båda regelverken. 

Enkelt att komma igång

– De dubbla lagkraven gör det komplicerat för många organisationer, men vi guidar genom hela processen – från initial rådgivning till val av tekniska lösningar och stöd med ackreditering och godkännande, vilket krävs vid granskning av tillsynsmyndighet, fortsätter Mikael Andersson. 

– Cybersäkerhet är viktigare än någonsin och det ska vara enkelt att komma igång.

Om Tutus
Tutus är ett innovativt svenskt företag som utvecklar och erbjuder granskade och godkända krypterings- och cybersäkerhetsprodukter. Tutus stödjer verksamheter i Sverige och inom EU med säkerhetskänslig verksamhet, kritisk infrastruktur och samhällsviktiga funktioner Alla med väldigt höga krav på säkerhet.

 

Mer från Tutus Data

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tutus Data och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera