Annons

Oxfams ordförande gripen – skandalen växer

Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning.

Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.

En tidigare chef inom Oxfam International, Helen Evans, avslöjar i Channel 4 News att en undersökning under hennes tid inom organisationen 2012–2015 visat att det existerat en "kultur med sexuella övergrepp" på vissa Oxfamkontor.

Enligt undersökningen som omfattade 120 personer bland personalen i tre länder uppgav mellan 11 och 14 procent av de anställda att de bevittnat eller upplevt sexuella övergrepp.

Sju procent av de anställda i Sydsudan – fyra personer – uppgav att våldtäkter skett där kolleger varit inblandade, enligt Evans.

I veckan avgick vicechefen för välgörenhetsorganisationen, Penny Lawrence, sedan det framkommit att hon inte agerat trots att det varit känt att personer inom Oxfam köpt sexuella tjänster i Tchad och senare även i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

Juan Alberto Fuentes greps i Guatemala tillsammans med ytterligare nio personer - bland dem flera ministrar och den förre presidenten i Guatemala Álvaro Colom. Korruptionsmisstankarna rör en upphandling av bussar för lokaltrafik under Coloms tid vid makten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?