1515

Oxe Marines rapport i linje med preliminärt besked

Båtmotorföretaget Oxe Marines fullständiga delårsrapport på tisdagen visade siffror i linje de preliminära siffror som Oxe Marine lämnade i juli. 

Rörelseresultat för det andra kvartalet 2020 var -12,2 miljoner kronor (-19,4). Bruttoresultatet låg på 1,7 miljoner kronor (0,3) och bruttomarginalen var 8 procent (1). Nettomsättningen summerades till 21,8 miljoner kronor (24,2). 

Nettoresultatet landade på -14,3 miljoner kronor (-22,5).

Orderboken växte organiskt med 6 procent till 57 miljoner kronor. Ordervärdet tillsammans med årets försäljning hittills motsvarar 98 procent Oxe Marines omsättning för 2019.

”Efter rapporteringsperioden har vi sett ett växande intresse för vår produkt i de flesta regioner. Detta har gett oss förtroende och vi är nu engagerade i att uppfylla våra tillväxtplaner för andra halvåret 2020 och framåt”, skriver vd Myron Mahend i rapporten. 

Bruttomarginalen i kvartalet påverkades negativt av ett mindre bidrag från lägre eftermarknadsintäkter och engångskostnader för produktionsverksamheten. 

”Som tidigare kommunicerats förväntar vi oss en viss volatilitet i marginalutvecklingen på kort sikt, med en generell uppåtgående trend, framförallt från en gynnsam produktmix med den högre marginalen OXE300 har under det andra halvåret 2020”, skriver vd.

Bolaget har tidigare också meddelat att det kommer att flytta produktionen av OXE200-serien till USA.  Produktionsstart förväntas vara i januari 2021. 

”Företaget håller för närvarande på att strategiskt minska sina färdiga enheter av OXE200 och vi räknar nu med att det kommer att finnas en brist på OXE200 före årets slut. Trots detta arbetar vi för att bygga upp en orderbok innan produktionen av OXE200-serien i USA sätts igång. Som en följd av detta förväntas försäljningen i Q3 att minska”, uppger vd.


Innehåll från WorleyAnnons

Worley tillhandahåller hållbara lösningar för energi- och kemikalieindustrins komplexa miljöutmaningar

Foto:vagsund.se

Det pågår just nu en stor omställning inom vår industrisektor mot mer hållbara råvaror, processer och produkter. Där fokus ligger på resursförvaltning och omställning till renare energikällor. Branschen förändras när ny teknik implementeras med målet att minska företagens påverkan på vår miljö.

Som marknadsledande global projektleverantör med teknisk expertis inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna är Worley en viktig del i denna omställning. Företaget är specialiserade på teknik och hållbara lösningar kring komplexa process- och miljöutmaningar, både internationellt och här i Norden.

Worley samarbetar för närvarande med flera stora kunder i projekt som till exempel kommer att ge hållbara sätt att återvinna CO2 och återanvända plast för att producera råvaror och förädlade produkter inom raffinaderinäringen och kemisk processindustri.

– Vi har för närvarande ett antal pågående projekt i Sverige och de nordiska länderna som innebär introduktion av nya råvaror när vi går mot en mer cirkulär produktion. Dessa projekt fokuserar också på återanvändning av produkter och införande av förnybar energi för att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål och netto noll klimatavtryck, säger Helene Altsten, General Manager Sverige.

Worley är exempelvis inblandade i ett stort kraft-till-bränsleprojekt i Örnsköldsvik som kan leverera eMetanol ut på marknaden i stor skala och därmed en potentiell väg till minskade utsläpp inom den marina transportindustrin.

– Komplexa omställningar krävs ofta när industrin måste förändras, speciellt kemi- och raffinaderianläggningar, men det finns många nya och spännande tekniska innovationer för att underlätta detta. Vi har goda förutsättningar att stötta våra kunder genom denna förändring. Vår förmåga att skala upp ny teknik efter kundens behov gör att vi kan gå i spetsen för dessa förändringsaktiviteter, fortsätter Helene Altsten.

Genom att arbeta nära sina kunder i långsiktiga samarbeten kan Worley skala upp och ner projekten efter behov och vilken fas de ligger i. 

– Från förstudier av olika nya tekniker och detaljkonstruktion av nya anläggningar, till stöd för drift och underhåll av de färdiga anläggningarna. Vi tittar på hela livscykeln i en investering för att se till att hitta en rimlig investeringskostnad över tid, säger Stefan Bergström, Green Energy Coordinator.

Som ett komplement till Worleys projektleveranstjänster har företagets kunder också tillgång till Worleys globala konsultverksamhet, Advisian.

– De tillhandahåller rådgivningstjänster inom miljö, teknik och hållbarhet, där även sociala aspekter tas omhand, fortsätter Stefan Bergström.

Med över 48 000 anställda globalt kan Worleys kunder även dra nytta av företagets stora internationellt förvärvade kunskap och utbyggda nätverk.

– Våra kunder drar nytta av vårt omfattande kunskapsutbyte och integrerade samarbete, som ger smartare helhetslösningar. Vi investerar och expanderar nu i Norden, samtidigt som vi stärker vår lokala närvaro här på västkusten genom vårt nya huvudkontor i Kungälv, avslutar Helene Altsten.

Om Worley

Worley levererar mer än konsulttjänster, teknik, upphandling och konstruktion: vi levererar en mer hållbar värld. Varje dag hjälper vår globala organisation kunder inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna att komma ett steg närmare att lösa vår planets komplexa utmaningar.  Vårt arbete idag säkerställer att vi har en morgondag. En som vi alla kan trivas i.

Läs mer på worley.com där du också finner mer information om Advisian samt begreppet netto noll klimatavtryck.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worley och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?