Annons

Övervakningen tar jättesprång med nya mobilnätet

Den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt på säkerhetsområdet. Di guidar till några glödheta innovationsområden

Teknik för att både se om du bär ansiktsmask och vem du är under masken är några av de senaste innovationerna.
Teknik för att både se om du bär ansiktsmask och vem du är under masken är några av de senaste innovationerna.Foto:Most Photos

Nycklar och kort snart passé
Pandemins alla förändrade rutiner och beteenden banar vägen för genombrottet för mobil passerkontroll, det vill säga att vi använder vår smarta mobil istället för nycklar eller passerkort. Är det någonting vi i dag så gott som alltid bär med oss så är det våra mobiltelefoner. 

”Sedan covid-19-pandemin startade har vi blivit alltmer beroende av teknik och våra personliga enheter för att beställa mat, skanna menyer, spåra leveranser, tända lyset och låsa upp bilen. Vi använder våra smartphones för mer mobila och hygieniska lösningar. Och förväntar oss denna bekvämlighet också för åtkomstkontroll”, förklarar Peter Boriskin, teknisk chef hos Assa Abloy Americas för Asis, en internationell organisation för säkerhetschefer och andra ledare inom säkerhet.

Maskdetektering
Inget för den svenska marknaden, ännu, om Anders Tegnell får bestämma. Biometribolaget Invixium har utvecklat sin ansiktsigenkänning för passerkontroll och nu kompletterat med maskdetektering. Invixiums maskdetekteringsfunktion kan känna igen om en besökare eller anställd bär en ansiktsmask eller inte, och informera användare utan masker att ta på sig en om masker krävs. Dessutom fungerar nu ansiktsigenkänningen även medan du bär mask. 

5G säkrar säkerheten
Den nya generationens mobilnät, 5G, blir väldigt intressant för utvecklingen av digitala säkerhetstjänster, Security as a Service, menar Christopher Åkesson, nordisk försäljningschef på Milestone Systems.

”5G som teknologi möjliggör lösningar som inte gick att göra förut. 5G har hög bandbredd men också låg latens, vilket gör det väldigt lämpligt för video men även för passersystem”, säger Christopher Åkesson, enligt Security Worldmarket.

I dag kan man få stå och vänta i fem sekunder från att man dragit sitt kort i en läsare till dörren öppnas i och med en hög latens, fördröjning med tidigare generationers mobilnät 3G och 4G.

”Samma sak med video där du kan få 5 eller 10 sekunders fördröjning. Sitter du som operatör i en larmcentral med realtidsövervakning med tvåvägsljud och ska säga till någon att låta bli att klättra över staketet så kan du inte ha 5 sekunders fördröjning för då kommer personen redan ha hoppat över staketet och sprungit in när du ser det och börjar prata i mikrofonen”, förklarar han för Security Worldmarket.

Christopher Åkesson tror att man även snart på landsbygden och på små orter där det saknas fiber kommer kunna använda högteknologiska lösningar för video och passersystem som ligger i molnet och sedan kommunicerar mobilt med 5G.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera