Annons

Övervakare varnar för överhettning i Hongkong

HONGKONG. Hongkongbörsen är på rekordnivå. Nu varnar stadens övervakningsmyndighet för att investerare undervärderar geopolitiska risker.

Hongkong-börsen.
Hongkong-börsen.Bild:AP

Hongkongbörsen inledde nedåt på onsdagen efter att ha stängt på dess högsta nivå någonsin dagen innan. Hittills i år har Hang Seng-index stigit drygt 6 procent, och ligger upp drygt 45 procent jämför med ett år sedan.

Norman Chan Tak-lam, chef för Hong Kong Monetary Authority, varnar nu för överhettning och framhåller att investerare inte tar geopolitiska risker i Nordkorea och Mellanöstern på tillräckligt allvar, rapporterar Hongkongbaserade tidningen The Standard.

Marknadsaktörer bör rusta för en nedgång om ökade konflikter blossar upp i dessa områden, poängterade han.

Det är bland annat en stark kinesisk ekonomi och fortsatta utsikter för stora vinster i kinesiska bolag som eldat på Hongkongmarknaden samtidigt som kapital flödar till börsen från fastlandskinesiska investerare, enligt JP Morgan Chase. Investmentbanken spår dock att det finns fortsatt utrymme för börsen att stiga. De framhåller att Hongkongbörsen – den fjärde största i världen – fortfarande ligger efter andra stora marknader sedan finanskrisen.

Investeringsklimatet väntas också påverkas av att kinesiska finansmarknadsövervakaren, China Banking Regulatory Commission, börjat ta landets finansbolag hårdare i örat för att minska risker inom sektorn. Nya lån nästan halverades under december, enligt nya siffror.

Tisdagens nedgång leddes av fastighetsjätten Country Garden och Volvos ägare Geely Automobile.

Innehåll från Malmö stadAnnons

Innovation banar väg för framtidens mat

I ett testkök i Malmö provlagades och förfinades ett recept 200 gånger i fjol. I år vann vännerna och kollegorna Ola Secher och Jared Christensen Årets mest innovativa produkt på Nordic Organic Food Fair med sin Nothing Fishy.

Läs mer om Malmö stads näringsliv

Det ser ut som klassiska bitar av friterad torsk, har en tydlig fisksmak och krasar i munnen på samma sätt som när en sätter tänderna i en traditionell fish tacos. Men produkten som Ola Secher och Jared Christensen tagit fram innehåller ingen fisk, alls. 

– Huvudingredienserna är vete och en algprodukt, bestående av tre olika alger. Så ingen fisk så långt ögat når, säger Ola Secher.

Ola Secher har varit med och tagit fram ”Nothing fishy”.
Ola Secher har varit med och tagit fram ”Nothing fishy”.

När hans vän, Jared Christensen, hörde av sig för att fråga om han ville vara med och ta fram en ny vegansk produkt som skulle ersätta fisk var Ola Secher inte sen med att hoppa på. 

– Under större delen av mitt yrkesliv har jag på olika sätt och i olika branscher arbetat för att öka hållbarheten och resiliensen i produkter och i dess olika logistiska led. Dessutom har jag arbetat som dykinstruktör. Mitt hjärta klappar extra för havets djup, särskilt som den negativa förändringen är så tydlig, under ytan. Så detta kändes klockrent. 

Ola Secher har under flera år arbetat som kock och kökschef på restauranger i Sverige och utomlands med fokus på så kallad molekylär gastronomi, att skapa olika texturer av en råvara för ytterligare höja matupplevelsen.

– Det var tack vare den spetskompetensen som Jared hörde av sig till mig. När det gäller att ta fram växtbaserade alternativ till kött- och fiskprodukter är konsistensen en avgörande faktor. Då är det bra att ha koll på den kemiska delen av matlagning och vana att arbeta med olika algprodukter, som ofta används för att skapa olika texturer.

Jared Christensen har erfarenhet av att ta fram växtbaserade produkter.
Jared Christensen har erfarenhet av att ta fram växtbaserade produkter.

Jared Christensen är också kock men har dessutom tidigare erfarenhet av att ta fram nya, växtbaserade produkter. Han hade redan koll på vad marknaden efterfrågade innan de startade.

– I en global undersökning som gjordes för några år sen fick människor svara på frågan om vad de behöver för att äta mer växtbaserat. Över 70 procent svarade ”en produkt som ser ut och smakar som originalet”. Så att det skulle bli ett substitutet till fisk hade jag redan bestämt, för det finns inte idag. 

För tillfället säljs Nothing Fishy endast via grossister men planen är att den ska nå dagligvaruhandeln nästa år.

Produkten har tagits fram och grundats i Vadensjö medan ett gäng familjer i Malmö, med både stora och små finsmakare, har fått tycka till om smak, utseende och konsistens. 

– Överlag är Malmö en stad som tar till sig nya idéer och tankar kring mat kopplat till hållbarhet, så det har känts bra att en del av vår produktutveckling har legat här, säger Jared Christensen.

Edith Salminen kan inte annat än att hålla med. Som matstrateg och en av grundarna till Malmö Food Council är hon helt med på att Malmös matscen sticker ut. 

– Och då pratar jag inte om endast krogvärlden. Intresset för mat, livsmedelsfrågor och hur vi ska skapa mer hållbara matsystem är angelägna frågor som står högt upp på många aktörers agendor. Det märks att Malmö vill vara i framkant i de här sammanhangen. 

Staden är den första i Norden som fått ett så kallat Food Council, ett slags expertråd med olika matkompetenser som vill främja en holistisk helhetssyn kring frågor som berör mat, kultur och hållbarhet. 

– Vårt syfte är att visa på vikten av samverkan mellan olika aktörer för att få till stånd en livskraftig, hållbar och relevant matkultur; oavsett om du jobbar med mat inom kommunal verksamhet, driver en fine dining krog eller stadsodlar. Allt hör ihop. 

Edith Salminen är matstrateg och en av grundarna till Malmö Food Council.
Edith Salminen är matstrateg och en av grundarna till Malmö Food Council.

Edith Salminen är övertygad om att stadens förhållningssätt kring nya verksamheter och näringar är orsaken till att så mycket förknippat med mat och livsmedel poppar upp just i Malmö. Närheten till olika beslutsfattare i stan nämns också ofta i dessa sammanhang, säger hon. 

– I Malmö finns en kultur av ”sharing is caring” som är unik och den vill vi värna vi om. 

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera