1515

Överenskommelsen sätter punkt för en lång politisk strid

Efter åratal av politisk dragkamp om vapenexporten har regeringen och alliansen enats om ett demokratikriterium.
Men vilken effekt de nya reglerna får avgörs av regeringen, och ansvariga politiker tonar ned konsekvenserna av uppgörelsen.

Frågan om vapenexporten och vilka länder som den svenska försvarsindustrin ska tillåtas exportera till har varit föremål för en het debatt i decennier.

Skiljelinjen har inte gått längs den klassiska höger-vänsterskalan. I stället har Socialdemokraterna och Moderaterna befunnit sig på ena sidan, och i stor uträckning stått upp för försvarsindustrins intressen – medan Miljöpartiet, Vänstern, Liberalerna och Kristdemokraterna stått på den andra och kämpat för ett förbud av exporten till diktaturer och andra begräsningar.

Efter en lång politisk process, som i inleddes på allvar när regeringen Reinfeldt tillsatte den så kallade KEX-utredningen 2012, är regeringen och allianspartierna nu överens.

Justitieminister Morgan Johansson (S) beskriver uppgörelsen som en klassisk svensk kompromiss.

”Det är en styrka för Sverige att vi kunnat skapa den här breda enigheten också när det gäller en så svår och kontroversiell fråga”, säger han.

Det blir nu enligt honom svårare att exportera försvarsmateriel till länder som saknar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter, men det är samtidigt inget förbud. Utan brister i demokratin ska endast utgöra ett hinder för att få en affär beviljad av den ansvariga myndigheten ISP.

Morgan Johansson tonar också ned dramatiken – inte minst eftersom den stora merparten av vapenexporten redan i dag går till demokratier.

”Jag skulle vilja säga att det här får en begränsad effekt på lönsamheten i försvarsindustrin”, säger han.

Vilka effekter uppgörelsen får beror också i stor uträckning på regeringen självt, som kommer att få ett ökat antal ärenden på sitt bord när det nya regelverket ska tolka och bli praxis.

Regeringen ska dessutom göra en ”samlad bedömning” där man väger in Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska intressen samt utrikespolitiska överväganden i sina beslut.

Bedöms det ligga i Sveriges intresse att exportera vapen till en diktatur ska det alltså kunna ske.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna och ordförande i riksdagens försvarsutskott, hade velat ha en ännu striktare skrivning när det gäller demokratikriteriet, men är ändå nöjd.

”Ytterst kan regeringen alltid göra som den vill när det gäller den här typen av export. Men när vi nu lagt upp ribban på den här höjden kommer den regering som vill köra över riktlinjerna att få stora argumentationsutmaningar”, säger Allan Widman.

Det man från politiskt håll lyfter fram som det mest positiva med uppgörelsen är den breda politiska enigheten i sig – snarare än innehållet i den.

”Jag tror det här kommer få stora konsekvenser, inte minst den signal som nu skickas till försvarsindustrin när sex partier i Sveriges riksdag står bakom ett regelverk som säger att vi ska inte ska exportera till länder med grava brister i demokratin”, säger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Men från fredsrörelsen kommer inga hurrarop, utan där uttrycks istället en stor besvikelse.

”Det här innebär inget faktiskt stopp av vapenexport till diktaturer utan det är samma princip som tidigare, där man ställer landets demokratiska status mot Sverige säkerhetspolitiska intressen vilket i praktiken innebär att samma länder som mottar krigsmateriel i dag kan göra det även fortsättningsvis”, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

På torsdag skickar regeringen förslaget på remiss till Lagrådet, och det planeras sedan att träda i kraft i april 2018.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?