1515

Överbefälhavare: ”IS fortfarande ett stort hot mot hela världen”

IS har besegrats i Syrien, uppger den USA-stödda SDF-alliansen. Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats det sista IS-fästet i landet.

”Segern har varit extremt kostsam”, säger SDF-ledaren Mazlum Kobane.

Foto:Felipe Dana

USA:s president Donald Trump hävdade redan under fredagen att IS besegrats. Kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) sade då att strider fortfarande pågick i al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet.

Men på lördagen gick SDF ut med att staden befriats.

”Nu, efter fem års stridande, kan vi meddela att vi fysiskt besegrat IS”, säger SDF:s överbefälhavare Mazlum Kobane på en presskonferens.

Trots att IS uppges ha besegrats i det så kallade kalifatets sista fäste utgör terrororganisationen ändå ett hot. En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

SDF menar att jakten på terrorcellerna måste intensifieras.

”De utgör ett stort hot mot vår region och mot hela världen”, säger Mazlum Kobane.

SDF uppger att man kommer att arbeta för att skapa stabilitet i regionen, så att samhällsinstitutionerna ska kunna återuppbyggas och fria val ska kunna införas. Man vill också att SDF och den halvautonoma kurdiska regionen erkänns av Syrien.

”Vi uppmanar regeringen i Damaskus att komma igång med en dialog och påbörja praktiska steg för att nå en politisk lösning”, säger Mazlum Kobane.

Offensiven mot al-Baghuz inleddes den 9 februari och SDF har återkommande meddelat att en seger närmar sig. Det har dock dröjt, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

Den fortsatta kampen mot IS kan bli komplicerad. IS-anhängare kan utan problem hålla sig undan, och försöka smälta in bland massorna, enligt John Spencer, forskare vid amerikanska Modern War Institute.

”De är inte försvunna, och de kommer inte att försvinna”, säger han till nyhetsbyrån AFP.

USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.

I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien. Offensiven i Hajin inleddes i september. Redan i december hävdade Trump att IS var helt besegrat i Syrien, men många ifrågasatte då den amerikanske presidentens utspel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?