1515
Annons

Över 550 gripna i Moskvaprotest

Rysk polis har gripit över 550 demonstranter i Moskva, däribland flera framträdande aktivister, som kräver att oppositionspolitiker ska tillåtas att delta i ett lokalt val senare i år.

Omkring 3.500 människor anslöt till protesterna på lördagen som myndigheterna sagt är olagliga.

Hittills har minst 560 personer frihetsberövats, enligt den oberoende organisationen OVD-Info, som dokumenterar gripanden vid demonstrationer. Enligt vittnen har några av dem som gripits verkat vara vanliga förbipasserande som varit på fel plats vid fel tillfälle.

”Jag satt bara på en bänk när de tog mig”, säger Aleksandr Latysjev, som säger sig ha kommit till Moskva för att diskutera affärer med en kollega när han slumpmässigt greps av polis.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hade påkallat protesten. Demonstranterna protesterar mot vad oppositionen kallar för orättvisa uteslutningar av oppositionella kandidater från ett kommande lokalval i Moskva den 8 september. En av de som demonstranterna är Elena Rastovka, 68-årig pensionär.

”Jag har varit rädd hela mitt liv, men nog får vara nog. Om vi stannar hemma kommer ingenting att förändras”, säger hon.

Protesten avser också att öka pressen på Rysslands välkontrollerade politiska system vid en tid då stödet för president Vladimir Putin sjunkit på grund av missnöje över år av fallande reallöner.

Aleksej Navalnyj fängslades i onsdags. Han ska sitta frihetsberövad i 30 dagar. Samma dag greps även andra medlemmar ur oppositionen, och flera fick sina bostäder genomsökta.

En demonstration förra helgen, som krävde att de uteslutna kandidaterna ska registreras inför valet, samlade fler än 20.000 människor.


USA: Inte vår sak att lösa Turkiets nej

Att Turkiet har satt sig på tvären i frågan om Sveriges och Finlands Natomedlemskap är inte ett problem som USA ansvarar för att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price, rapporterar Reuters.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.
Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.Foto:Andrew Harnik

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.

Ned Prices uttalanden om att USA inte ser sig som en part i den uppkomna konflikten är i linje med vad den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan sade i torsdags.

”Det här är inte en fråga för USA”, sade han då, men tillade att Vita huset var angeläget om att frågan ska få en lösning och att man var redo att hjälpa till.

”För deras del arbetar Finland och Sverige direkt med Turkiet, men vi samtalar också med Turkiet om den här frågan”, säger Price, enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?