ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Över 200 döda efter sprängdåd i Sri Lanka

En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Över 200 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell. Ingen har tagit på sig dåden.

Sju personer har gripits efter bombdåden enligt en av landets ministrar.

Minst 207 människor har dödats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till polisens talesperson. Minst 450 människor har skadats. Bland dödsoffren finns minst 35 utländska medborgare, enligt tidigare uppgifter från AFP.

De sju personerna har gripits misstänkta för inblandning i dåden, skriver inrikes- och ekonomiminister Harsha de Silva på Twitter.

Minst åtta explosioner har rapporterats, två av dem flera timmar efter de första dåden. Regeringen i landet har utlyst nattligt utegångsförbud med omedelbar verkan och begränsar tillgången till sociala medier, enligt Reuters.

Många människor ska ha besökt kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade.

Flera timmar efter de inledande sex explosionerna, i totalt tre kyrkor och tre hotell, rapporterades det om en sjunde explosion i ett hotell i huvudstaden Colombo, där två personer har dödats enligt polisen. Enligt polisen ska explosionen ha skett vid ett hotell.

En stund senare inträffade en åttonde explosion i Colombo. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i huvudstaden. Tre poliser dödades, rapporterar AFP, med hänvisning till en poliskälla.

Danske Henrik Melder bor sedan flera år i Colombo. Han och hans hustru var på väg till en gudstjänst när en tryckvåg träffade bilen cirka 500 meter från kyrkan.

”Så kom smällen. Jag tänkte bara att det är något på tok. "Vi åker hem nu", sade jag till min fru, och så vände jag bilen”, berättar han för nyhetsbyrån Ritzau.

I kyrkan de var på väg till skadades Henrik Melders svåger och hans hustru allvarligt och deras två barn dödades.

En av kyrkorna som drabbats är S:t Sebastian i Negombo några mil från huvudstaden. Bara i den kyrkan ska över 50 människor mist livet, enligt Reuters. En kyrka i Batticaloa på landets östkust har också drabbats, med runt 25 dödsoffer enligt lokala medier. I Colombo skedde en explosion i kyrkan S:t Anthony.

De tre hotellen som drabbades av den första bombvågen ligger i huvudstaden Colombo. Det rör sig om Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel och Cinnamon Grand Colombo.

Landets polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd. NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

Ingen grupp har tagit på sig söndagens sprängdåd.

Sri Lankas president Maithripala Sirisena är chockad av dåden. Premiärminister Ranil Wickremesinghe har kallat det nationella säkerhetsrådet till krismöte.

"Jag fördömer kraftigt dessa fega attacker mot vårt folk i dag", skriver Wickremesinghe på Twitter.

Svenska utrikesdepartementet kommenterar händelserna:

”Sveriges ambassad i New Delhi och konsulatet i Colombo står i kontakt med lokala myndigheter. Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, men vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala myndigheters råd”, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst till TT.

Enligt tre av de största svenska resebyråerna (Ving, TUI och Apollo) finns minst 30 svenskar på plats i Sri Lanka. Ett fåtal bor i drabbade i Negombo, men inte i centralorten. Övriga bor på andra turistmål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer