1515

Över 20.000 döda i Spanien

Dödstalet i Spanien har passerat en mörk milstolpe. Efter en ökning med 565 virusdöda det senaste dygnet landade lördagens facit på 20.043, enligt hälsodepartementet. 

Bara i USA och Italien är siffrorna ännu mer dystra.

Foto:Alvaro Barrientos

Antalet bekräftade coronasmittade i landet har stigit till över 191.000. Men trenden pekar neråt vad gäller avlidna, inlagda på sjukhus och intensivvårdade, uppger epidemiologen Fernando Simón som koordinerar hälsodepartementets insatser.

Spaniens officiella dödstal är ifrågasatt. Enligt kritiker har omfattningen underrapporterats eftersom bara de som testats positivt ingår. Det betyder att icke-testade avlidna på vårdhem och äldreboende inte synts i statistiken från flera av landets 17 autonoma regioner som själva sköter hälsovården.

Det nationella nödläget är förlängt till den 26 april. I veckan lättades något på restriktionerna, bland annat kom industritillverkning i gång igen. Annars måste folk hålla sig hemma och får bara utföra nödvändiga ärenden. Skolorna är stängda.

Redan i förra veckan flaggade premiärminister Pedro Sánchez för ytterligare en förlängning av nödläget till den 10 maj. Beslutet väntas på onsdag, rapporterade tv-kanalen TVE på lördagen.

Enligt arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz planerar regeringen en omstart av ekonomin i två faser: Först produktionssektorerna fram till sommaren. Sedan turism- och fritidssektorn möjligen ända fram till årsskiftet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?