Oväntat stor förlust för SAS

Flygbolaget SAS gjorde en större förlust än väntat under sitt första kvartal. Vd:n Rickard Gustafson upprepar utsikterna för helåret, och konstaterar samtidigt att den ”otillräckliga” lönsamheten understryker behovet av att sänka kostnaderna.

Bild:TT

Rörelseresultatet blev -577 miljoner kronor i det brutna räkenskapsårets första kvartal, mot en väntad förlust om 485 miljoner, enligt SME Direkts analytikerenkät.

Före skatt och engångsposter landade resultatet på -707 miljoner kronor. Väntat var -404 Mkr.

Rörelsemarginalen uppgick till -6,4 procent, sämre än väntade -5,4 procent.

”Vi lägger ett säsongsmässigt svagt kvartal bakom oss och som förväntat blev sämre än föregående år. Den otillräckliga lönsamheten understryker vikten av att SAS tar krafttag för att ta itu med de kostnadsnackdelar vi har jämfört med etablerade konkurrenter”, skriver vd:n Rickard Gustafson i rapporten.

Vinsten före skatt kom in på -697 miljoner kronor, att jämföra med väntade -602 Mkr, medan omsättningen på 8.957 miljoner kronor var lägre än konsensusestimatet på 9.001 Mkr.

Engångsposterna under kvartalet uppgick till 10 miljoner kronor. Analytikerna hade inte räknat med några eo-poster.

Under kvartalet, november-januari, ökade SAS reguljärtrafik (RPK) med 18,9 procent. I februari steg den med 13 procent från motsvarande period i fjol.

Rickard Gustafson skriver att SAS arbetar med att detaljera ytterligare åtgärder för att skapa långsiktig konkurrenskraft och lönsamhet.

”Sammantaget ser vi ett stort antal aktiviteter framför oss som syftar till att minska kostnadsgapet mellan SAS och etablerade konkurrenter. Detta, tillsammans med etablerandet av nya baser i London och Spanien, ska bana väg för ett starkt SAS som kan ta del av alla de spännande tillväxtmöjligheter som finns i vår marknad”, skriver vd:n.

Nettoinvesteringarna under 2016/2017 förväntas fortsatt uppgå till 1 miljard kronor, men SAS skriver nu att ett större motorunderhållsprogram kommer att genomföras under räkenskapsåren 2016/2017 och 2017/2018. Kostnaderna för detta har i huvudsak redan reserverats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?