1515

Oväntat möte i brittiska hovet väcker rykten om dödsfall

Internet kokar nästan över av spekulationer sedan brittiska hovet mitt i natten gått ut med en kallelse till ett extrainsatt möte i dag. Att drottningen eller hennes make gått bort dementeras dock.

Storbritanniens drottning Elizabeth och hennes make prins Philip.
Storbritanniens drottning Elizabeth och hennes make prins Philip.Bild:Alastair Grant/TT

Ryktena började redan i går kväll, och personal från kungahuset över hela Storbritannien har i dag beordrats till London, skriver Daily Mail.

En hovtalesman säger enligt nyzeeländska Newshub att "såvitt han vet" har varken drottningen eller hennes make gått bort.

Men att kallelsen kom en så udda tid har orsakat spekulationer om att mötet ändå handlar om drottningens eller hennes makes hälsa. Varken drottning Elizabeth eller prins Philip har uppvisat några hälsoproblem på sistone, men är 91 respektive 95 år gamla.

Prins Philip var ute på ett cricketevenemang så sent som i går, och är pigg och glad på bilder därifrån som brittiska hovet lade ut på Twitter.

Men under natten europeisk tid har rojalister i USA hunnit bli så övertygade om att det är sorgliga besked att de börjat lägga ut sina favoritbilder på prins Philip på sociala medier.

En del skriver att de inte kan gå och lägga sig förrän de har fått klarhet. Och sådan väntas klockan 8 brittisk tid (klockan 9 i Sverige) då hovet väntas komma med officiell information.

Rojalistiska föreningens ordförande Patrik Åkesson säger att tidpunkten för kallelsen – mitt i natten – tyder på att en brittisk kunglighet har gått bort.

"Det är någonting som är på gång, det måste man tolka det som. Den brittiska drottningen har en hög ålder och hennes make en ännu högre ålder. I värsta fall skulle man kunna tänka sig att prins Philip har gått bort, men det vet vi naturligtvis ännu inte", säger Åkesson till TT.

Om prins Philip har dött följer de vanliga rutinerna när en kunglighet avlider – premiärministern utlyser landssorg och landet börjar planera för en statsbegravning.

"Skulle det vara drottningen är det naturligtvis någonting annat som sätts i gång, med planer för ett överlämnande av tronen till prins Charles", säger Åkesson.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?