Annons

Oväntat mjuk Draghi

Euroländerna har medvind. Men ECB-chefen tar inte ut något i förskott och varnar fortfarande för bakslag. ”Vi måste ha tålamod”, sa Mario Draghi på torsdagen.

ECB-chefen Mario Draghi vid torsdagens presskonferens.
ECB-chefen Mario Draghi vid torsdagens presskonferens.Bild:AP

ECB lämnade styrräntor och det aviserade stödköpsprogrammet av statsobligationer oförändrade på torsdagen. Beskedet var väntat.

Vid torsdagens presskonferens betonade Mario Draghi noggrant att ECB framför allt står redo att stimulera mer, vid händelse av bakslag för Europas tröga men utdragna konjunkturförstärkning. Precis som i december kallade han eventuella positiva överraskningar framöver för ”lyxproblem” (high-class problems), vilka han uppgav inte hade diskuterats närmare i ECB:s direktion.

”Draghi bekräftade vår syn att det är för tidigt att börja spekulera i åtstramning av ECB:s penningpolitik. Och han bekräftade än en gång att ECB inte diskuterat hur man ska utföra en nedväxling av QE (obligationsköp, reds anm.)”, skriver Handelsbanken i en kommentar.

ECB sitter still i båten trots att Euroländernas inflationstryck sedan det förra räntebeskedet tagit ett rejält skutt till 1,1 procent i december från 0,6 procent i november. Lyftet beror nästan helt på oljeprisets revansch det senaste året, förklarade centralbankschefen.

Även den underliggande inflationen steg oväntat ett snäpp i december. Vid torsdagens presskonferens tog Mario Draghi själv också upp stigande framtidstro bland europeiska industriföretag och konsumenter, för att visa att ECB:s stimulanser biter.

”Men vi ser ännu inte någon övertygande uppåttrend i den underliggande inflationen”, betonade ECB-chefen.

"Vi måste ha tålamod", sa han med adress till den alltmer högljudda tyska kritiken mot lågräntepolitiken.

Euron försvagades något mot dollarn i samband med ECB:s presskonferens, efter att marknaden tolkat Mario Draghis uttalanden som något mjukare än väntat.

ECB lämnade inga nya prognoser på torsdagen. Men såväl Nordea som Swedbank spår att ECB:s bedömningar från i december underskattar inflationsuppgången framöver. Swedbank räknar med att inflationen når 1,5 procent redan om ett år, det vill säga snubblande nära ECB:s inflationsmål ”nära men under 2 procent”.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?