ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Oväntade kronrörelser och obesiktigade bud förgyllde veckan

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Kronan gjorde en oväntad vändning, fyra storbolag hade kapitalmarknadsdagar och flygbolaget SAS stod för veckans magplask när vi sammanfattar den gångna nyhetsveckan.

Kronan gör det oväntade

Att kronan försvagas har vi vant oss vid. Men den senaste tiden har något ovanligt hänt – kronan har stärkts. Riksbankens kronindex (Kix) är på sin starkaste nivå sedan juli. En dollar kostar mindre än 9,5 kronor, en euro 10,5 kronor. Bedömare lyfter två faktorer: Riksbankens beslutsamhet att höja räntan i december och lite mer gynnsamma tongångar kring världskonjunkturen och handelskriget. Vad som kan få kronan att försvagas igen? Ett eskalerande handelskrig alternativt en lågkonjunktur. Då blir investerare skeptiska till en liten och öppen ekonomi som Sverige.

 

Obesiktigat bud

  • Foto: Frida Hedberg/TT

Veckan inleddes med att det amerikanska riskkapitalbolaget Searchlight Capital la ett bud på bilbesiktningsbolaget Opus. Budet låg på 7,75 kronor per aktie vilket motsvarade en premie på nästan 30 procent och värderade Opus till 2.250 miljoner kronor. Ägare som representerar drygt 25 procent av bolagets aktier har förbundit sig att tacka ja till budet. Så långt inget konstigt. Det udda var att Opus vd Lothar Geilen deltar i uppköpet samtidigt som bolagets storägare, RWC Asset Management, avser att tacka nej. Opus styrelse har ännu inte tagit ställning till budet. Denna följetong kommer att fortsätta framöver.

 

Fyrtal i kapitalmarknadsdagar

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Alfa Laval, Axfood, Securitas och SSAB. Det har varit ett gäng kapitalmarknadsdagar under veckan. Alfa Laval bjöd kanske på de tristaste beskeden ur ett nyhetsperspektiv: prognosen för fjärde kvartalet står fast och de finansiella målen är oförändrade. Axfood flaggar för att en flytt till ett nytt högautomatiserat lager ger högre kostnader perioden 2022-2023. Securitas vill dubbla försäljningen från säkerhetslösningar till 40 miljarder kronor år 2023 och kassaflödet ska vara 70-80 procent av rörelseresultatet. SSAB:s nya mål är att höghållfasta stål och premiumprodukter ska utgöra 50 procent av bolagets leveranser år 2022. Bäst börsmottagande fick Alfa Laval vars aktie stigit med nästan 2 procent under veckan medan SSAB:s aktie fallit drygt 7 procent.

 

Veckans magplask...

  • Foto: Johan Nilsson/TT

...måste ändå vara flygbolaget SAS. På torsdagen redovisade SAS siffrorna för det sista kvartalet i bolagets räkenskapsår – och det var knappast någon rolig läsning. Helårsresultatet efter skatt blev 621 Mkr, en minskning med 61 procent jämfört med förra räkenskapsåret. Strejker, högre bränslekostnader och ogynnsamma valutakurser är det som sänkt vinsten. Dessutom spår SAS ”en betydande lägre marknadstillväxt” nästa år och att rörelsemarginalen landar i spannet 3-5 procent. Aktiemarknadens dom blev hård: SAS-aktien rasade med 15 procent på torsdagen och fortsatte nedåt på fredagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer