Annons

Oväntad coronarusning för Skogsmulle: ”Vi blev tagna på sängen”

Svenskarnas rusning till naturen under pandemin har lett till historiskt höga medlemssiffror och fullbokade aktiviteter hos Friluftsfrämjandet. 

”Utmaningen är slitaget på naturen”, säger generalsekreterare Lars Lundström.

Friluftsliv på friluftsområdet Hellasgården i Stockholm.
Friluftsliv på friluftsområdet Hellasgården i Stockholm.Foto:Henrik Montgomery/TT

På Friluftsfrämjandets hemsida lyser texten ”Fullbokad” rött på bokningslänkarna till paddling till ytterskärgården, stigcykling och vildmarksäventyr – för att nämna några. Sedan mars har intresset för organisationens aktiviteter ökat rejält. 

”Många har upptäckt platser i sitt närområde som de inte tänkt på tidigare. Jag tror och hoppas att intresset för friluftsliv, kommer ändå få bestående avtryck även om det inte kommer fortsätta som det är nu. Det såg man under finanskrisen också”, säger Friluftsfrämjandets generalsekreterare Lars Lundström.

Högst tryck har det varit på lättillgängliga skogar och friluftsområden nära de stora städerna, och i fjällen de mest kända områdena som Jämtlandstriangeln och Abisko. 

”Vi vill gärna visa på allt annat fint i vårt land som finns att upptäcka”, säger Lars Lundström. 

Friluftsfrämjandet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Med över 100.000 medlemmar, 7.000 ledare, 500 förskolor och skolor, 300 lokalavdelningar och 25 skidbackar är det Sveriges största friluftsorganisation. Efter en stadig nedgång av medlemmar har antalet ökat med 35 procent sedan 2015. 

”Vi blev lite tagna på sängen när corona kom, som de flesta i samhället. Första steget var att få kontroll på vår arbetsgivarroll och tolka vad Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebar för oss. Vi arrangerar tusentals äventyr och har massor av ledare som driver dem. Vi behövde också få koll på våra finanser, som vilket företag som helst egentligen.”

Hur har pandemin påverkat er ekonomiskt?
”Vi har en ganska liten ekonomisk tillvaro. Vi påverkas av minskade intäkter från utbildningar och aktiviteter men vi har inte så stora pengar i omlopp. Vi har en ganska stabil ekonomi. Givetvis är vi observanta och det var varit högtryck på att hantera pandemin, men samtidigt har efterfrågan på vår kunskap varit väldigt stor”, säger Lars Lundström.

Samtidigt som intresset för att ge sig ut i naturen har Friluftsfrämjandet tvingats begränsat antalet deltagare i grupperna, och en del ledare har inte kunnat arbeta som vanligt. 

”Vi har en överefterfrågan på våra aktiviteter. Vår största utmaning över tid är att rekrytera och utbilda ledare. Ett problem har varit att vi har behövt ställa in och skjuta upp utbildningar.”

”En annan utmaning är att det är mycket folk ute. Det är positivt, för intresset för Friluftsfrämjandet ökar, men det blir mer slitaget på naturen. Det är också nya människor som inte är lika vana som kommer ut. Vi har jobbat mycket med att utbilda hur man beter sig i naturen. Det handlar om att förstå allemansrättens rättigheter men också skyldigheter.”

I slutet av mars lanserade Friluftsfrämjandet ”Skogsmulle 30 dag challenge” – en enkel utmaning för barn och vuxna varje dag i 30 dagar som syftade till att ta sig ut i naturen. 

”Vi fick ett fantastiskt gensvar och nådde mer än en miljon människor. Även om vi är en stor organisation är det ganska mycket. Det gav oss råg i ryggen. Media har också intresserat sig lite mer än vanligt, kanske för att hitta något positivt när det var mycket negativa nyheter i samband med pandemin i mars och april.”

I våras uppdaterades även affischpojken Skogsmulle, som varit en symbol och ett viktigt varumärke för Friluftsfrämjandet sedan slutet av 1957. I veckan släpptes även en ny bok om Skogsmulle, den första nya sagoboken om figuren på 20 år.  

”Det är samma skogsmulle med samma grundvärderingar, men lite mer anpassad efter 2020-talet. Det är en viktig bärande del för oss.”

Själv firar Lars Lundströms fem år som Friluftsfrämjandets generalsekreterare, efter en lång karriär inom näringslivet. 

”Mitt mantra är att vi verkar för folkhälsa, livsgläde och respekt för naturen. Det är vårt bidrag till ett bättre Sverige. Det är jag stolt över. Friluftslivet är viktigare än någonsin än nu.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?