Hoppa till innehållet

Annons

Ovanligt högt tryck på skidorterna inför julhelgen: ”Fullbokat om två veckor”

Svenska skidåkare ratar utlandsresor i jul och nyår till förmån för semestrar i svenska skidbackar.

Flera anläggningar beskriver ett rejält ökat bokningstryck jämfört med föregående år.

Foto:Jack Mikrut

Sommaren har precis blivit till höst men för den som vill tillbringa jul och nyår i en skidbacke börjar det bli hög tid att boka sin resa. TT:s rundringning visar att pandemin gör att intresset för semester på hemmaplan även i jul är stort.

Tommy Halvarsson, marknads- och försäljningschef vid Idre fjäll, bedömer läget som mycket gynnsamt för skidanläggningen.

”Jul och nyårsveckan har vi cirka 22 procent fler bokningar än samma tid förra året. Vi gör bedömningen att nyår kommer vara fullbokat om cirka två veckor. Vi har en stor andel återkommande gäster, cirka 80 procent, samtidigt som restriktionerna kring utlandsresor har gagnat oss”, säger han till TT.

Under hösten har man dessutom fått en rad olika bokningar från svenska skidklubbar som i vanliga fall åker utomlands.

Börsnoterade Skistar SKIS B +0,93% Dagens utveckling , med anläggningar i bland annat Sälen, Åre och Vemdalen, släpper nya delårssiffror i oktober och vill inte kommentera bokningsläget i detalj. I en kommentar till TT, skriver dock vd:n Stefan Sjöstrand om bokningsläget för anläggningen i Sälen: ”Hittills är bokningsläget för jul- och nyårsveckorna upp hela 33 procent i antalet objektsnätter i jämförelse med föregående år. Ökningen i Sälen är relaterat till att vi detta år har en gynnsam kalender med en extra vecka vilket vid sex dagars ledighet ger upp till 16 dagars sammanhängande semester. Dessutom ser vi att intresset att semestra i hemlandet är stort”.

Branäsgruppen med anläggningar i bland annat Branäs och Kungsberget delar konkurrenternas uppfattning.

”Bokningsläget är riktigt bra. Vi ligger ungefär fem procent bättre och nyår har vi uppbokat till ungefär 70 procent. ”Hemester” har blivit stort och vår produkt är ju att kunna vara tillsammans när man hyr en stuga”, säger vd:n Anders Kjällström.

Åt motsatt håll går inte helt oväntat många arrangörer med fokus på skidresor till bland annat Alperna. Osäkerhet kring framtida smittotal, och vilka reserestriktioner som kommer att gälla för svenska turister samt regler på plats gör läget utmanande. Resebolaget Langley uppger att bokningsgraden nu är cirka 30 procent lägre, medan situationen för sportlovsveckorna ser något bättre ut.

”Det har varit en supertuff tid för hela branschen i år och det kommer vara en stentuff höst med en del reducerad försäljning jämfört med ett vanligt år. Vi hoppas att det är en förskjutning i bokningsmönstret och att det kommer i gång om några veckor men vi måste vara snabba att anpassa oss efter de restriktioner som kommer råda”, säger försäljningschefen David Svensson.

Konkurrenten Alpresor noterar även en minskad bokningsfrekvens på mellan 10 och 20 procent, med viss ökning på de egna hotellen i Österrike, vilket vd:n Niclas Helgesson bedömer hänger samman med att bolaget uppger att man kontrollerar alla led i själva resandet.

Även de svenska anläggningarna brottas dock, trots gynnsamt bokningsläge, med utmaningar. Hur det blir med utländska gäster i vinter är fortfarande oklart. Dessutom kommer en i vanliga fall naturlig intäktskälla i form av after ski att begränsas.

”Det får naturligtvis en påverkan men samtidigt är inte Idre förknippat med after ski, som några av våra kollegor i branschen”, säger Tommy Halvarsson.

TT: Betyder den gynnsamma utvecklingen att ni också passar på att höja avgifterna för till exempel liftkort?

”Nej, vi resonerar så att vi höjer när vi har något nytt att erbjuda gästerna. Vi gjorde en höjning senast i samband med att vi satte upp elbelysning som gjorde att vi kan erbjuda skidåkning till senare på kvällen.”

ANNONS: Hitta bästa rabattkoderna till dina julklappsköp (Extern länk)

Innehåll från RoborockAnnons

Siffrorna: Så mycket tid sparar du – med nya AI-dammsugaren

Spara timmar på städningen varje vecka.

Här är expertens guide till nya robotdammsugaren – sprängfylld med smart teknik.

– Den är i särklass bäst på marknaden just nu, säger produktchefen Patrik Windestam om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

En genomsnittlig svensk familj lägger två till tre timmar per vecka på städning, enligt en undersökning från SCB.

– Det tar mer tid än man tror att dammsuga och torka golven hemma. Vissa städar säkert oftare och vissa mer sällan, men det blir totalt runt 130 till 160 timmar man lägger på städning om året. Mycket tid som man kan använda till roligare saker, säger Patrik Windestam, produktchef hos teknikdistributören Gandalf Distribution.

Han märker av ett stadigt ökande intresse för robotdammsugare bland kunderna:

– Absolut, man vill använda sin tid till roligare saker än att städa. Även om det kanske behövs en storstädning med jämna mellanrum så fixar en bra robotdammsugare den löpande städningen hemma.

Under våren lanserade tillverkaren Roborock modellen S8 Pro Ultra, deras mest avancerade robotdammsugare hittills. Bland annat är den utrustad med AI, vilket ger flera fördelar:

– Viktigast är så klart att den kan förutse eventuella hinder, den trillar inte ner för trappan eller trasslar in sig i sladdar. Den känner igen upp till 42 olika objekt genom att kombinera flertalet olika sensorer och infraröd teknik, säger Windestam och fortsätter:

– Navigeringen optimerar städningen, plus att den kan schemaläggas och integreras med smarta hem-system via en app. Detta leder till en mer effektiv och skräddarsydd städupplevelse som kan spara tid och ansträngning för användaren.

Själva dammsugaren har utrustats med DuoRoller Brush – alltså dubbla borstar – samt väldokumenterad styrka:

– Den har marknadens bästa sugkraft och borstarna gör att både stort och smått sugs upp extra effektivt. En annan bra sak är moppfunktionen, som även torkar golvet förutom att dammsuga. Moppen kan faktiskt lyfta sig själv så att mattorna inte blir blöta.

Maffig teknik till trots – kanske är S8 Pro Ultras största förtjänst att den i princip klarar sig själv, menar Windestam:

– Den är helt självgående, man behöver knappt ens tänka på den. Det enda man bör göra med jämna mellanrum är att hålla koll på dammpåsen och byta den när den är full, samt tömma ut det smutsiga vattnet från när moppen rengjorts samt se till att det finns rent vatten i den. I övrigt rengör den sig själv, säger han och lägger till:

– Det finns få konkurrenter, om någon, som kan mäta sig med den.

Så vad kan du göra med tiden du sparar in tack vare S8 Pro Ultra? Många vill nog tillbringa extra tid med familjen, eller kanske plöja den där favoritserien man aldrig hinner se. Annars har Windestam några mer udda förslag:

– Du kan köra det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora 22 gånger eller åka Twister på Grönan 4680 gånger på den tiden. Det är rätt hisnande när man tänker efter.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera