Annons

Ovanligt högt tryck på julresorna

De få röda dagar i år gör att många julfirare vill komma iväg på samma dag.
Det är stor efterfrågan på resorna i jul och hos SJ är flera sträckor fullbokade.

Bild:TT

"Rent generellt är det högre tryck på bokningen i år än de senaste åren och det blev fullbokat snabbare. Eftersom helgdagarna inte infaller på vardagar i år har vi också uppmanat kunderna att vara ute i god tid", säger Annie Edwards, presskommunikatör på SJ.

Den största kundgruppen är stockholmare som reser ut i landet för att fira jul.

För att möta efterfrågan har SJ kopplat på extravagnar på vissa nattåg och dagtåg men det går bara att göra på loktåg, inte snabbtåg. På sträckorna Stockholm-Jämtland och Stockholm-Sundsvall är det i princip slutsålt trots extravagnar, åtminstone för den som vill resa den 22 eller 23 december då efterfrågan är som störst.

På sträckan Stockholm-Malmö är i dagsläget 70 procent av stolarna bokade jämfört med 60 procent vid samma tid i fjol.

Även Swebus har märkt av en ökning av bokningarna inför jul, 16 procent fler har bokat sin julresa jämfört med samma tid i fjol. Att folk är oroliga för platsbrist den 23 december tros vara en av anledningarna till att resenärerna är ute tidigare än vanligt. Swebus har satt in 101 extra avgångar de dagar då trycket är som högst.

På SAS har det i år varit extra stor efterfrågan på resor till Norrland, där det är mer uppbokat än vanligt. I övrigt är bokningsläget ungefär som det brukar.

"Sen har vi också lite mer kapacitet i år än förra julen. Veckan blir mer som en vanlig affärsvecka eftersom julen ligger som den ligger, så vi räknar med att ha full trafik som en vanlig vecka ända fram till jul", säger Fredrik Henriksson, presschef för SAS i Sverige.

Inrikesflygbolaget BRA har ökat antalet avgångar med åtta procent jämfört med i fjol och säger att det fortfarande finns lediga biljetter på de flesta sträckorna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?