Otryggheten guldgruva för larmbolagen – ”stadig kurva uppåt”

Marknaden för hemlarm växer så det knakar.

"Den grova brottsligheten skrämmer människor, man vill kunna skydda sig och ta ansvar för sin familjs säkerhet", säger Joakim Söderström vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT
Joakim Söderström är vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen.
Joakim Söderström är vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen.
Christofer Eriksson är vd för Svenska Alarm.Foto:Niklas Maupoix
Jerker Krabbe är vd för Sector Alarm.
Jerker Krabbe är vd för Sector Alarm.

En sammanställning från branschorganisationen visar att drygt 575.000 svenska hushåll hade ett uppkopplat hemlarm 2017 genom något av dess anslutna medlemsföretag. De senaste fem åren har marknaden haft en årlig tillväxt på 4–9 procent. 

"Marknaden växer fortfarande och vi tror att den kommer att fortsätta göra det", säger Joakim Söderström. 

En av de största jättarna i branschen är Sector Alarm. Jerker Krabbe är vd och vittnar om ett starkt år.  

“Vi har ökat mer än tillväxten på marknaden. När det gäller omsättningen så hoppas vi att kunna nå 1 miljard kronor i år. Det har varit en stadig kurva uppåt för oss, säger han.”

Svenska Alarm är ett snabbt växande larmföretag baserat i Malmö. Bolaget har tre gånger utsetts till Di-Gasell. Enligt företagets vd Christofer Eriksson har Skåne haft stora problem med inbrott de senaste tjugo åren, vilket har gjort att marknadspenetrationen för hemlarm där är hög. De senaste åren har han dock märkt av ett ökat intresse utanför Skåne. 

“Stockholmsregionen är i dag vår största marknad, det har den inte varit tidigare. Det är som att efterfrågan har rört sig norrut då polisen här i Skåne jobbar väldigt effektivt tillsammans med försäkringsbolagen och larmföretagen.”

Enligt den nationella trygghetsundersökningen vars senaste upplaga  Brottsförebyggande rådet presenterade häromveckan uppger 28 procent av befolkningen att man oroar sig för bostadsinbrott. Det är en ökning med runt tio procentenheter sedan 2007, och detta tros vara en anledning till den ökade försäljningen.

"Jag tror att otryggheten i samhället är en anledning till att man vill skaffa larm.  Samtidigt är inte ett hemlarm en garanti för att inte kunna drabbas av inbrott. Vi rekommenderar att man har ett hemlarm i kombination med grannsamverkan, bra lås på dörrar och fönster samt åtgärder för att inte visa att man är bortrest", säger Jerker Krabbe på Sector Alarm.

Christofer Eriksson på Svenska Alarm lyfter också fram otryggheten som en anledning,  men menar att det även handlar om en förändrad attityd hos den yngre generationen som nu börjar flytta till hus.

"De ser larmet som en självklarhet, man väljer inte bort det och ser larmet som en form av hemförsäkring. En annan viktig aspekt är den att om grannarna skaffar larm, då gör man också det, man vill inte vara den som står utan", säger Christofer Eriksson. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?