Annons

Otroheten ökar bland svenska bankkunder

Allt fler är kunder i flera banker. Hälften av alla svenskar har två banker eller fler, enligt en ny Sifo-undersökning. De mest otrogna bankkunderna hittas i Stockholm.

Bild:TT/Colourbox

Andelen svenskar som är kunder i fler än en bank har ökat till 49 procent, från 47 procent i fjolårets undersökning.

”Svenskarna har länge varit trogna sin bank, men vi ser en trend i att allt fler väljer att bli kunder i flera banker. Man väljer i allt högre grad att ”shoppa” runt och välja bästa möjliga erbjudande för respektive bankprodukt”, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex bank som har beställt undersökningen.

Storstadsborna är mest benägna att använda sig av flera banker. Vanligast är det i Stockholm, där siffran ligger på 59 procent, medan andelarna i Göteborg och Malmö nu uppgår till 52 respektive 51 procent. Utanför storstäderna handlar det om 45 procent av bankkunderna som använder flera banker.

Dessutom kommer fyra procent av svenskarna att byta bank under det kommande året, medan fem procent ska bli kund i ytterligare en bank. I Stockholm handlar det om nio procent som planerar att bli kund i ännu en bank, samtidigt som man behåller sin nuvarande.

Otroheten är dock fortfarande låg jämfört med bankkunderna i utlandet. Enligt den globala rapporten ”Banking Customer 2020”, från Accenture, så byter 18 procent av kunderna bank under det senaste året, medan 27 procent blev kund i ytterligare en bank.

Undersökningen genomfördes under september i TNS Sifos webbpanel. Panelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Totalt intervjuades 3.072 personer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?