ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Otippade guldgruvan för att dryga ut semesterkassan

  • En rensning i garderoben kan ge ett bra tillskott till semesterkassan. Foto: TT

Enligt en ny Sifo-undersökning köper en tredjedel av svenskarna regelbundet kläder de inte behöver. En rensning i garderoben kan alltså bli ett oväntat tillskott till semesterkassan. 

Svenskarnas klädkonsumtion har under 2000-talet ökat. I dag uppger en fjärdedel att de sällan eller aldrig använder ens hälften av sina plagg i garderoben i en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av auktionssajten Tradera och Avfall Sverige. 

En onödig konsumtion av klädköp är inte bara dåligt ur ett hållbarhetsperspektiv – det är också en dålig affär rent ekonomiskt. 

"Svenskarna skulle verkligen kunna bli bättre på att rensa ut och sälja vidare sina oönskade plagg. Kläder är Traderas största kategori och framför allt dam- och barnkläder går väldigt bra. Här finns det alltså både pengar att tjäna samtidigt som man låter plagg få längre livslängd", säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.

Trots det uppger bara 36 procent att de faktiskt själva rensar i sin garderob och skänker plagg till välgörande ändamål, enligt Sifo.

Vill man dryga ut semesterkassan kan en rejäl inventering av garderoben därför ge ett välkommet tillskott. Framför allt när marknaden för andrahandskläder och vintagemode har vuxit sig allt mer populärt på senare år. 

Att ta bra bilder, vara utförlig i sin beskrivning av plaggen samt dela annonsen i sociala medier är några av sakerna man kan göra för att få sålt sina begagnade kläder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies