1515
Annons

Östling petas från tungt uppdrag efter uttalanden

Scanias tidigare vd Leif Östling petas från sitt uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje, rapporterar Länstidningen i Södertälje. Det sker efter Östlings kontroversiella uttalanden om invandrargrupper i Youtube-kanalen ”SwebbTV”. ”Det han har sagt är för grovt för att stå ut med”, säger Science Parks styrelseledamot Boel Godner (S) till SVT

Scanias tidigare vd Leif Östling tvingas bort från sitt uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje.
Scanias tidigare vd Leif Östling tvingas bort från sitt uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje.Foto:Claes-Göran Flinck

Leif Östling, tidigare vd för Scania och före detta ordförande i Svenskt Näringsliv, gick ut hårt mot svensk invandringspolitik som han menade varit för generös. Han menade att vissa grupper har svårt att anpassa sig till det svenska samhället och exemplifierade med att peka ut en nationalitet som enligt honom hade svårt att komma i tid på Scaniafabriken i Oskarshamn.

Leif Östling har till Di försvarat sin medverkan i programmet och sagt att uttalandena inte är rasistiska utan ett konstaterande. 

” Vi utgår från att de är precis som vi är med samma förutsättningar som vi har, men det har de inte. Det är det som gör integrationen svår, för att vi utgår från vår egen världsbild. Vi går snett på grund av att vi inte förstår vilka jättesteg de här människorna måste ta, det är en otrolig resa”.

Men flera stora aktörer har protesterat mot uttalandena, bland andra Scanias nuvarande vd Henrik Henriksson.

”Jag känner inte igen mig i beskrivningen. Scania har sedan mer än ett halvt sekel tillbaka dragit stora fördelar av att kunna anställa människor från andra länder som sökt sig till Sverige för att få arbete eller flytt från krig och konflikter. Dessa medarbetare har aktivt bidragit till Scanias framgångar och internationalisering. Jag vill därför på hela ledningens vägnar understryka att Scania är och ska vara ett företag som är öppet för alla – oavsett religion, om man är kvinna eller man, gul, brun, svart eller av regnbågsfärg”, skrev han i ett meddelande som publicerats på Scanias intranät.

Nu tvingas Leif Östling lämna ordförandeskapet i den tunga organisationen Science Park i Södertälje, avslöjar Länstidningen. Science Park är en mötesplats med KTH, Scania, Astrazeneca och Södertälje kommun som huvudpartners.  

”Han kommer att lämna i närtid. Det han har sagt är för grovt för att stå ut med. Lyssnar man på hela intervjun är det väldigt grova saker som är svåra att acceptera” säger Boel Godner som är styrelseledamot i Södertälje Science park till SVT.

Det här är inte första gången Leif Östling hamnat i blåsväder. Under den så kallade ”paradisläckan” avslöjades att Leif Östling hade ett skatteupplägg på Malta, något han själv tyckte var i sin ordning. 

”Jag har betalat för minst tusen skattebetalare”, sa Leif Östling till SVT och myntade även frasen ”vad fan får jag för pengarna”.

En kort tid därefter lämnade Leif Östling posten som Svenskt Näringslivs ordförande sex månader i förtid. 

”Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ”skatteplanering”, kommenterade Leif Östling då i ett pressmeddelande.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?