Annons

Östersund tar emot fotbollsjätten Arsenal: "Ett gigantiskt evenemang"

När Östersund FK möter storlaget Arsenal på hemmaplan är pådraget enormt.

”Det här är en möjlighet att visa upp staden”, säger Calle Hedman, projektledare på Destination Östersund.

Bild:Robert Henriksson/TT

Över hundra nationella och internationella journalister på plats, slutsålda hotell, 8 500 sålda biljetter till arenan och cirka 5 000 människor på Stortorget som ser matchen på storbildskärm. När Östersund FK möter Arsenal på hemmaplan i Europa League är alla ögon på Östersund.

”Det här är ett gigantiskt evenemang. Och det kommer ge positiva effekter för Östersund framöver”, säger Per Johansson, tillväxtchef på Östersunds kommun som till sitt stora förtret inte fick tag på biljetter.

Men han ska se matchen på storbildsskärmen på Stortorget istället, som kostade 600 000 kronor att anordna. Hälften har kommunen stått för och andra hälften har företagen i staden stått för. Calle Hedman, projektledare på Destination Östersund, är en av de som anordnar evenemanget.

”Det är folk från södra Sverige som kommer hit bara för att se matchen på storbildsskärm. Det känns jättekul”, säger han.

På väg upp från Stockholm är Arsenal-fanet Per-Arne Wikström som tillsammans med 1 300 andra klubbmedlemmar bokade biljetterna för flera månader sedan. Till skillnad från Östersundsfansen är han inte lika säker på sitt lag.

”Jag är orolig för den här matchen. Jag tror att Östersund har en chans”, säger han.

 

Hotellen i Östersund har varit slutbokade sedan månader tillbaka och restauranger och butiker förväntas öka sin omsättning markant.

”I dagsläget är det svårt att säga vad detta kommer betyda för staden rent ekonomiskt, men ÖFK:s resa har redan gett effekt och kommer att fortsätta göra det lång tid fram över. Det här sätter Östersund på den internationella kartan”, säger Per Johansson.

Ända sedan Östersundslaget gick upp i allsvenskan har staden fått ett rejält uppsving, hävdar han. Lokala företag har åkt med på bortamatcher för att knyta nya affärskontakter och locka nya invånare till Östersund.

Flyglinjen mellan England och Östersund har gått varm, vilket även det är betydelsefullt för staden.

”Vi hoppas i och med att Londonflyget går bra att vi kan få fler internationella direktflyg till Östersund framöver”, säger Calle Hedman.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?